Открийте ни и в

Интересно

Подводни дронове тръгват на лов за потънали морски съкровища

Подводният дрон е проектиран да работи автономно и в райони със силни течения

публикувано

на

Компанията SeaFerrer разработи дрон, който може да открие съкровища, “скрити” в морското дъно.

Става въпрос за подводния дрон “Sisearcher”, който може да открива и различава различни видове метал на дълбочина до 10 метра на морското дъно, като същевременно създава и предава цифрова 3D карта на местоположението.

Прототипът на подводния дрон е на инженера Тим Рейнолдс, директор на партньорската компания Wild Manta, и в момента се тества след получаване на разрешение от Бюрото за археологически проучвания на Флорида през 2014 г. за района на юг от Кейп Канаверал.

“Получих разрешение да изследвам стари испански и други видове корабокрушения по крайбрежието на Флорида. Всички тези кораби спрели в Хавана, натоварени със злато от Новия свят и отплавали през океана. Бурите потопиха много от тях, така че днес има хиляди руини.

Проблемът е, че по това време не е имало оборудване, което да открие къде са златото и среброто под пясъка на морското дъно”, каза изпълнителният директор на SeaFerrer Кайл Кенеди.

Syssearcher има три различни работни платформи, а именно. лодка с три екипажа, както и малка лодка с котва.

Трите лодки са с опитни екипажи, включващи поне четирима водолази.

SeaFerrer също има трима археолози, единият от които има докторска степен от Оксфорд, докато двама имат повече от 30 години опит в индустрията на съкровищата.

“Бяхме впечатлени от тестовете на открито, както и от тестовете на площадката в Мелбърн Бийч, където работехме с разрешение от Департамента за исторически ресурси на Флорида. Syssearcher се основава на алгоритми за машинно обучение с изкуствен интелект, колкото повече се използва, толкова повече расте неговата база данни.

Колкото повече научава и в комбинация с обучението, способностите му се увеличават, толкова повече той фокусира усилията си върху прецизната археология. Процесът работи”, казва Кенеди.

“SeaFerrer” обяви изграждането на второто поколение на платформата “Seasearcher”, която е фокусирана върху по-дълбоки води и разнообразни изследвания.

Подобреният дизайн ще позволи по-добро разграничаване на метала и 3D изображението, а също така ще изглежда по-модерно и солидно.

Подводният дрон е проектиран да работи автономно и може да бъде теглен зад лодка и да работи в райони със силни течения.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено