Открийте ни и в

България

Летище “София” с нов терминал до 10 години

Процедурата за концесионер бе спечелена от консорциум „Соф Кънект“, с летищен оператор „Мюнхен“, в който участват немски, френски и австрийски компании. 

публикувано

на

Обновиха Терминал 2 на летище София
сн. Архив

Министърът на транспорта и информационните технологии Росен Желязков подписа концесията за Летище София. На церемонията по подписването присъства и министър-председателят Бойко Борисов, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет.

Процедурата за концесионер бе спечелена от консорциум „Соф Кънект“, с летищен оператор „Мюнхен“, в който участват немски, френски и австрийски компании.

Инвестициите на концесионера ще бъдат в размер на не по-малко от 608 млн. евро за срока на концесията – 35 години. Те ще бъдат насочени към подобряване и усъвършенстване на нивото на обслужване на Летище София, осигуряване на надеждност, достъпност, поддръжка, безопасност, сигурност, здраве и околна среда.

Консорциумът „Соф Кънет“ планира да преустрои Терминал 1 и Терминал 2, за да се подобри тяхната оперативна ефективност и фокусът ще бъде върху повишаване на удовлетвореността на пътниците. Консорциумът ще реновира Терминал 1 и ще модернизира Терминал 2. Проверката за сигурност и паспортният контрол за международните полети ще бъдат засилени с допълнителни филтри.

Изграждането на терминал 3 е предвидено за втората фаза на развитие – до 2030 г., когато се очаква пътниците да достигнат 12,3 млн. годишно. Предвидено е терминалът да бъде разположен на разстояние от 800 метро от метростанцията, като ще има и паркинг за близо 1500 частни автомобили. В същия срок – до 2030 година, от експлоатация се предвижда да бъде спрян Терминал 1. През третата фаза – до 2035 г. на мястото на терминал 1 ще бъде изграден нов карго терминал. В четвътрата фаза – до 2043 г., се очаква летището да обработва годидшно 18-19 милиона пътници.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено