Открийте ни и в

САЩ

Под натиск от Белия дом комисията за 6 януари отстъпи от искането си за някои документи на Тръмп

Тръмп стигна до Върховния съд, за да блокира предаването на документите

публикувано

на

Специалната комисия на Камарата на представителите, разследваща събитията от 6 януари, се отказа от исканията си за някои документи от Белия дом на Тръмп, след като администрацията на Байдън убеди панела да ги оттегли. В резултат комисията няма да се запознае със стотици страници данни от  Националния съвет за сигурност. Все пак те може и да не се окажат от голяма полза за разследването.

Отказът стана ясен от кореспонденция за статуса на документите, съхранявани в Националния архив, съобщава CNN. Това е първият случай, в който сегашната администрация дава сериозен отпор на исканията на комисията, по чието искане Националният архив обработва хиляди страници документирани данни от управлението на администрацията на Тръмп.

Изглежда, че някои искания на комисията отиват твърде далеч дори и за благоразположената администрация на президента Байдън. Такова развитие на нещата не е твърде необичайно, но досега не се беше случвало, тъй като президентът и комисията демонстрираха сходство във възгледите за достъпа да въпросните данни.

Разследването на събитията от 6 януари повдига завесата над края на мандата на Тръмп

В писмо то Белия дом от този месец бе обяснено, че отказът от искането няма да засегне главната цел на комисията – да установи обстоятелствата около опита на тогавашния президент Тръмп да преобърне резултата от изборите и да хвърли светлина върху бунта от 6 януари. Администрацията е преценила, че въпросната партида документи “изглежда не съдържа материал за разследването на комисията” и предпочита да ги остави в секретност, за да запази конфиденциалността на дискусиите и съветите към президентството.

Камарата на представителите все още иска – а администрацията на Байдън е готова да разреши – достъп до повече от 700 страници от важни записи на Белия дом от времето на Тръмп, документиращи негови и на най-висшите му съветници разговори, телефонни обаждания и посещения до и на датата 6 януари.

Бившият президент обаче заведе дело, за да блокира предаването на документите и продължава да настоява, че няколкостотин страници трябва да се пазят в тайна, като се позовава на привилегия на изпълнителната власт. Тръмп се обърна към Върховния съд да разгледа делото му, след като загуби на по-ниска инстанция в две съдилища.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА