От пожарната в Роктън съобщиха, че огнеборците вече са поставили под контрол пожара в химическия завод на компанията за смазки Chemtool Inc. Съоръжението се подпали в понеделник, а според чикагски медии в сряда все още се виждали пламтящи огнища. Засега обаче остава евакуационната зона от една миля около завода.

Началникът на пожарната в Роктън (селище северозападно то Чикаго) Кърк Уилсън съобщи в сряда, че пожарът е ограничен, но има някои изригвания на пламъци, които се случват, докато пожарникарите местят остатъци от строителни материали, които им пречат напълно да потушат огъня.

По думите на Уилсън не е допуснато струпване на опасни материали до близките водни канали. Освен това са направени измервания на качеството на въздуха и то остава стабилно. Наблюдава се и качеството на водите в района.От съображения за сигурност зоната за евакуация в радиус от една миля от мястото на аварията остава в сила. Отпада обаче изискването за носене на маска в радиус от 3 мили (4,8 км) от пожара. Местните жители са предупредени да не докосват с голи ръце никакви отломки, каквито може да са паднали и извън евакуационния периметър.От компанията Chemtool съобщиха ,че всичките й 70 работници в завода са успели да се евакуират без наранявания. Бил Снайдер, вицепрезидент на Lubrizol – компанията майка на Chemtool, се извини на евакуираните от името на фирмата и заяви, че тя ще подпомогне общината. Всички работници ще продължат да си получават пълните заплати и бонуси.