Открийте ни и в

Канада

Пожар при 49.6°C: Драмата на едно село в Канада

Хората бяха евакуирани спешно, оставиха зад гърба си животните и имотите си

публикувано

на

Сн.: RADIO CBC/2 RIVERS REMIX SOCIETY/VIMEO

Едно малко село в Британска Колумбия, което счупи всички рекорди за горещо време тази седмица, се превърна в жертва и на огромни пожари. За драмата на около 250-те жители на Литън, в каньона Фрейзър, разказаха местните медии. Всички, живеещи в селото, получиха заповед да се евакуират и да напуснат домовете си и повечето заминаха незабавно, оставяйки вещите и животните си зад гърба си.

Кметът Ян Полдман обяви, че огънят от гората заплашвал инфраструктурата и сигурността на гражданите, които се изправиха и пред вълната от екстремна горещина миналата седмица.

Много е тежко

цялото село е в огън

Едва 15 минути минаха от първия знак за пожар и пламъците ни обгърнаха от всички страни, разказа Полдман.

Той призовал всички жители да напуснат Литън и да се приютят при хората от близкия Бостън Бар. Центрове за настаняване бяха отворени и в други близки селища около Литън.

В една от сградите в селото, офисът на формацията на местните жители Първа нация, огънят достигна метър и повече от метър височина. Прекосих селото с кола и видях само огън и дим, както и електрически кабели, паднали на пътя, разказа още кметът.

По-рано тази седмица Литън, което се намира на около 260 километра от Ванкувър, счупи на няколко пъти рекорда за горещини в Канада, като постави нов абсолютен рекорд от 49,6 градуса по Целзий миналия вторник.

Говорителката на пожарната в провинцията, Ерика Берг, обяви, че заповедта за евакуацията е била издадена около час след началото на пожара, но тя не можа да уточни нито каква е била силата му, нито пък причината за избухването му. Екипи на пожарната, мобилизирани в други сектори, са били пренасочени тук, за да се намесят в овладяването, допълни тя.

Сн.: BC WILDFIRE SERVICE

Огнеборците се борели вече с два други горски пожара, когато един от тях се разпространи бързо към Литън.

Едит Лоринг-Куханга напуснала селото към близката местност Лилуе в каравана заедно със стотина от останалите жители на селото. Просто е невероятно, цялото ни село беше погълнато, каза тя пред радио CBC.

Госпожа Лоринг-Куханга, която работи в едно от училищата в Литън, разказа, че е била помолена да направи евакуационен център в училището, преди да разбере, че ще е

невъзможно да се остане

на мястото. Повечето жители напуснали домовете си и оставили животните си и всички ценни вещи зад себе си.

Имаше толкова много хора в състояние на шок. Ние всички сме в шок, допълни тя.

Сн.: RADIO CBC/2 RIVERS REMIX SOCIETY/VIMEO

От пътна полиция съобщиха, че пожарите са наложили затварянето на пътищата на север и на юг от Литън.

Докато рекордните горещини в голяма част от Британска Колумбия не спираха, екипите на пожарната се бореха с няколко пожара и във вътрешността на провинцията.

Неовладян пожар близо до езерото Сракс бил с приблизителна площ от 40 квадратни километра. Евакуации се наложиха и в други места – Томпсън-Никола, Десдман, Спокойната долина и край езерото Видет.

Маршал Потс и Йо-Ан Беарел, които живеят на около 1,5 км от пожара, също получиха заповед да напуснат района. Те натоварили някои от нещата си в автомобила си и потеглили веднага. Двойката се настанява при приятелско семейство в съседно село заедно с двете си кучета.

„Беше много стресиращо, разказа Беарел, да не знаеш и да искаш да се прибереш, за да се убедиш, че всичко е както трябва“.

Двамата тръгнали без добитъка си, но оставили вратите отворени, за да могат всички животни да избягат, ако огънят се приближи много. Те оставили и пилетата и двете си котки, които не успели да открият при заминаването си.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено