Открийте ни и в

България

Как се пътува до България: Полети, билети, карантина

Ако и вие сте от тези, които са решили да се приберат в Родината за празниците, вижте тези съвети

bgvoice

публикувано

на

Декември традиционно е месецът на завръщането. Хиляди българи, които живеят далеч от Родината, прекосяват километри и пътуват часове и дни, за да се приберат вкъщи и да прегърнат близките си за празниците. Оживените тълпи по летищата стават още по-големи и по-шумни, посрещачите се умножават, по-развълнувани и по-щастливи в това време на годината.

Този декември обаче нещата изглеждат различно. Заради пандемията от коронавирус за пътуванията има въведени множествено ограничения, различните страни са гласували определени мерки за пристигащите, а авиокомпаниите не гарантират, че няма да има отменени полети дни, дори и часове преди пътуването.

Затова ако вече сте решили да пътувате към България, ето няколко съвета, които може да са ви от полза.

Проверете можете ли да пътувате

От 1 декември е в сила временна забрана за влизане в България, която гласи следното: „Временно се забранява влизането в страната на всички лица, независимо от тяхното гражданство, през всички гранични пунктове, с въздушен, морски, железопътен и автомобилен транспорт.“

Много по-важно обаче е да знаете за кого не важи забраната. Всички български граждани имат право да се приберат в България, добре дошли са и гражданите на държави – членки на ЕС и Шенген – за тях също няма никакви ограничения, както и за влизащите от Австралия, Канада, Грузия, Япония, Нова Зеландия, Руанда, Южна Корея, Тайланд, Тунис, Уругвай, ОАЕ, Украйна, Северна Македония, Сърбия, Албания, Косово, Босна и Херцеговина, Черна гора, Молдова, Израел, Кувейт, Беларус и Турция. За всички останали се иска отрицателен PCR. Подробности ще намерите на страницата на МВнР.

В каквато и европейска посока да сте поели, от голяма помощ е сайтът Re-open EU, където информацията винаги е актуална, пише „Капитал“ Проверявайте го всекидневно, защото ако се появят нови разпоредби, забрани, изисквания и мерки, те задължително ще бъдат отразени там.

Важно е да знаете как стоят нещата и в държавата, от която тръгвате. Според заповедта на българския здравен министър, издадена наскоро, всички, които пристигат от САЩ в България, ще трябва да предоставят отрицателен PCR тест или да останат под 14-дневна карантина.

При необходимост от съдействие или допълнителни въпроси, българите в САЩ могат да се свържат с посолството на България във Вашингтон на електронен адрес [email protected] или телефонен номер (202)-387-5770.

Необходими документи

Тук в сила са разпоредбите, въведени още пред лятото. Тогава службата по сигурността на транспорта на САЩ (TSA) потвърди, че пътуващите по маршрута САЩ – ЕС/Великобритания – България лица с двойно гражданство могат да напуснат САЩ с американски паспорт и валидна българска лична карта.

Няма изискване пътуващите да притежават и български паспорт или български временен паспорт.

В случай че такива документи ви бъдат поискани от авиокомпанията, с която пътувате, от посолството на България в САЩ препоръчват да се свържете с най-близкото българско задгранично представителство в Америка за изясняване на недоразумението и оказване на съдействие.

Пълна информация относно процедурите, както и образци на формулярите за издаване на нови лични документи, могат да бъдат намерени на страницата на посолството:

 

 

Купуване на билет

 

В момента „България еър“ е най-надеждният авиопревозвач към България, тъй като полетите им, макар и доста разредени, са планирани от месеци и не се отменят от ден за ден. Поне засега.

„Уиз еър“ е по-рисков вариант. Компанията анулира полетите си съобразно промяната в ситуацията в държавите, до които лети. Планираните полети от всички испански летища до София например бяха отменени, когато през ноември бяха обявени новите мерки и частичният локдаун. През летните месеци компанията също отменяше полети, и то без почти никакво предизвестие. При канселиране компанията предлага алтернативна дата за пътуване, опция за връщане на сумата или ваучер. Ако изберете ваучер, той ще е на стойност 120% от стойността на билета.

„Райън еър“ все още осъществява полети до София от повечето европейски дестинации на промоционални цени.

Нискотарифните компании предлагат допълнителна застраховка, която, въпреки че носи името „Ковид“, не покрива стойността на билета, ако той бъде анулиран от клиента по повод заразяване с ковид или каквито и да било други затруднения, възникнали във връзка с вируса. Ако се окажете под карантина, застраховката също не компенсира нищо.

Здрави и безопасни

 През първите месеци на ковид кризата мнозина наши сънародници се върнаха в България с облекчение, тъй като ситуацията в много страни по света беше доста по-сериозна (поне по официални данни) от тази у нас. За няколко месеца обаче България от спасение и място за безпрепятствено обикаляне по заведения и магазини се превърна в най-червената зона на Европа, с мрачни статистики и лоши новини.

Към момента, дори след въвеждането на по-строги мерки през ноември, България все още не изисква отрицателен тест от пристигащите от голям брой държави и няма строго изискване за 14-дневна карантина.

 

И понеже отговорността към собственото и общественото здраве е най-вече в собствените ни ръце, ако планирате да се приберете за празниците, има няколко неща, които е добре да направите, за да предпазите себе си и своите близки. Преди заминаване си направете тест (PCR или антиген) за COVID. Въпреки че съществува риск да се заразите и по време на пътуването, добре е да имате направен тест в страната, от която тръгвате. Някои европейски държави, например Франция, тестват безплатно, а резултатите излизат до 72 часа със SMS известие.

 Краят на ваканцията

 Дори да сте успели благополучно да се приберете в България за Коледа и да прекарате празниците безгрижно, ще дойде и моментът да отпътувате отново, ако домът ви вече не е в България.

Трябва да знаете, че влизането в САЩ на български граждани не е изрично забранено, но е налице забрана за влизане на чужди граждани, които в последните 14 дни преди това са пребивавали или са преминавали транзитно през редица държави. Международните летища са отворени за изходящ трафик. Входящият трафик от държавите от Шенген, Великобритания или Ирландия се пренасочва към едно от 13 летища за задължителен скрининг на пътниците. След скрининга пристигащите пътници се задължават да прекарат 14-дневнa домашна карантина. Налични са множество редовни самолетни линии до Европа. Няма директен полет до България. Няма въведени ограничения в пътуванията между отделните щати, окръзи или населени места.

В Европа пък някои държави имат забрана за влизане, и то доста по-строга от тази в България. Може да ви бъде отказано влизане в страната, освен ако нямате адресна регистрация (Германия например). Други държави изискват негативен COVID-19 тест, направен не по-рано от 72 часа преди влизането в страната. Такъв е случаят с Испания. Тъй като условията непрекъснато се променят, консултирайте се с посолствата и следете информацията на Re-open EU.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

България

Българите са сред европейските народи, които се чувстват най-самотни заради пандемията

Родените между 1994 и 2001 г. са били „най-самотната възрастова група“ в ЕС, като близо 70 на сто от хората от това поколение са заявили, че са се чувствали самотни „поне отчасти“, докато при останалите възрасти този дял е бил под 40 на сто

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Всеки четвърти гражданин на ЕС се е чувствал самотен в първите месеци от пандемията, сочат данни, представени днес от Европейската комисия. Това усещане е нараснало с над 15 на сто сред българите, естонците, французите, германците, поляците, португалците и шведите.

В Белгия, Хърватия, Чехия, Гърция, Унгария, Румъния и Испания чувството за самота се е увеличило с под 10 на сто, показват данните.

Чувството на самота се е удвоило във всички възрастови групи в първите месеци на пандемията. Отчита се четирикратен ръст на това усещане сред хората на възраст 18-35 години в сравнение с 2016 година. Самотата и отдалечеността от обществото носят вредни последици за психическото и физическото здраве, както и за доверието в общността. Съществуват опасения, че последиците ще се запазят и с отшумяването на пандемията, се посочва в доклада.

СЗО: Пандемията ще окаже дългосрочно въздействие върху психичното здраве на хората

Родените между 1994 и 2001 г. са били „най-самотната възрастова група“ в ЕС, като близо 70 на сто от хората от това поколение са заявили, че са се чувствали самотни „поне отчасти“, докато при останалите възрасти този дял е бил под 40 на сто.

Докладът дава примери за противодействие на тези усещания с медийни публикации, насочени към положителните страни на самотата и възможностите, които тя дава за обръщане към изкуството и духовността.

Посочени са също положителни примери в усилията за насърчаване на нацията със словата за Нова година на президентите на Гърция и на България Катерина Сакеларопулу и Румен Радев. Отбелязва се, че българският държавен глава е посветил част от обръщението си на хората, които празнуват сами, и е припомнил проявите на съпричастност пред общото предизвикателство.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Бургас – все по-близо до нова COVID вълна

COVID-отделенито в Поморие отвори отново

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Бургас и областта са все по-близо до нов COVID вълна. В пика на сезона COVID отделението в Поморие отвори отново – с 10 легла. Първите приети са туристи от Норвегия.

„Млади жени, поели сме ги, обслужени са, дехоспитализирани са, заминаха си за Норвегия. В момента имаме 7 човека, 1 латвийка“, съобщи за bTV д-р Кирил Хинов, управител, МБАЛ-Поморие.

Предимно летовници минават и през областната болница.

Математик предупреди: Ако не спазваме мерките ни очаква вълна като в Индия

Половината от капацитета на инфекциозното отделение в Бургас е запълнен. Заети са 17 легла.

„Имаме пациенти от Обзор, от Слънчев бряг, отвсякъде. Всички са с пневмония, но са сравнително стабилни“, заяви д-р Бойко Миразчийски, изпълнителен директор на УМБАЛ-Бургас.

Част от новозаразените са с „Делта“ варианта.

„Те си правят PCR, за да се приберат в края на почивката си и те остават за 14-дневна карантина в страната. В 80-90 % от случаите са ваксинирани“, каза д-р Георги Паздеров, директор на РЗИ-Бургас.

Кметовете на морските общини уверяват, че вземат мерки.

„Имаме готовност да дезинфекцираме изцяло и двата града, които в момента имат туристи“, обясни кметът на община Созопол Тихомир Янакиев.

Математикът от БАН проф. Огнян Кунчев не очаква новата да вълна да повтори старата по брой нови случаи на ден.

„1000, максимум 2000 случая, и то при поведение на хората, което е безотговорно – значи свалят се маски, събират се в затворени помещения, правят се политически събрания, футболни мачове, при които много пръски се разпространяват“, коментира проф. Огнян Кунчев.

В този случай експертът не изключва сценарий като в Индия.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

„Ало, Космос!“ Българчета задават въпроси на астронавтите от МКС (НА ЖИВО)

Вижте какво ще попитат децата

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

За първи път български деца и ученици говорят на живо с астронавтите на Международната космическа станция. Разговорът им започва в 18 ч.

Те задават своите въпроси до Тома Песке и Марк Ван де Хей, които са сред шестимата астронавти на станцията, която е в Космоса от пролетта.

Целта на проекта е да се разпали въображението на децата към Космоса. В продължение на месец ученици и студенти от цялата страна изпращаха своите въпроси към НАСА.

Сред основните изисквания бе да не може отговорът да се открие в Goggle или друг популярен източник. 32-ма са победителите, които бяха селектирани измежду 203 деца и ученици от 20-членно жури, а финалната селекция е направена от НАСА.

Идеята е с този проект не само да постави прецедент, но и да спомогне за изпращането на трети български космонавт отвъд екзосферата.

През целия ден посетителите можеха да участват в работилници за строене на роботи за доставка на храна до Международната космическа станция, такива по математика, какато и работилница с Майнкрафти др.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
ОТ РЕДАКТОРА: Успял зад граница. Повод за гордост или не

Изминалите няколко дни отново ни дадоха повод да поразсъждаваме групово върху темата за българската национална гордост. Дава ли повод за...

Затвори