Открийте ни и в

ИМИГРАЦИОННИ

Политиките на Байдън – имиграция, пътувания и визи

Байдън също така заяви, че ще увеличи тавана за бежанците в САЩ от чужбина на 125 000 от исторически ниско ниво от 15 000, определено от Тръмп

публикувано

на

Новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън обеща бърз и драматичен обрат на ограничителната имиграционна политика, въведена от неговия предшественик Доналд Тръмп. Докато Байдън се ангажира да отмени много от политиките на Тръмп, започвайки от първия ден, когато встъпи в длъжност на 20 януари, реформи ще отнемат много повече време, пише „Ройтерс“.

Имиграционна реформа и програма „Мечтатели“

Байдън заяви през юни, че ще изпрати законопроект до Конгреса още „в първия ден“, който излага „ясна пътна карта за гражданство“ за около 11 милиона души, живеещи незаконно в Съединените щати.

Байдън заяви, че ще създаде постоянна защита за младите мигранти (DACA), известна като „Мечтатели“. Стартирана от бившия президент Барак Обама, когато Байдън бе вицепрезидент. В момента програмата осигурява защита при депортиране и други предимства за приблизително 645 000 души.

Чековете за $2 000 ще са "основен приоритет" за Байдън

Републиканската администрация на Тръмп се опита да унищожи DACA, но бе спряна от федералния съд. Програмата все още е изправена пред съдебно оспорване пред съд в Тексас.

Избраният вицепрезидент Камала Харис заяви в интервю на 12 януари, че администрацията планира да съкрати времето за изчакване на гражданство и да позволи на притежателите на DACA, както и на получателите на временно защитен статус (TPS), „автоматично да получат зелени карти“, но не каза изрично кога и как ще настъпят тези промени.

Тръмп премина към поетапно премахване на TPS, който предоставя защита при депортиране и позволява разрешителни за работа на хора от страни, засегнати от природни бедствия или въоръжен конфликт. По-рано в своята кампания Байдън обеща „незабавно“ да предостави TPS на венецуелците, които вече са в САЩ.

САЩ променят правилата за издаване на визи H-1B

Години наред депутатите не успяват да приемат основен законопроект за имиграцията. Демократите може да имат по-голям шанс да приемат законодателство, след като избори в Джорджия им позволиха контрола върху двете камари на Конгреса.

Възстановяване на политиката за търсещи убежище и бежанци

Тръмп взриви така наречените от него „вратички“ в системата за убежище и въведе припокриващи се политики, за да затрудни търсенето на убежище в Съединените щати.

Една програма на Тръмп, наречена „Протоколи за защита на мигрантите“ (MPP), принуди десетки хиляди търсещи убежище да чакат в Мексико за изслушвания в американския имиграционен съд. По време на кампанията Байдън каза, че ще спре програмата в първия си ден. Неговият преходен екип обаче заяви, че демонтирането на MPP и възстановяването на други защитни мерки за убежище ще отнеме време.

Съгласно правилата, въведени от Центровете за контрол на заболяванията в САЩ по време на пандемията от коронавируса, повечето мигранти, пристигащи на границата, сега са незабавно са изгонвани. Екипът на Байдън не се е ангажирал да промени тази политика веднага.

Каравани-мигранти се движат в Централна Америка, като някои от тях искат да пристигнат на югозападната граница след инаугурацията на Байдън. Адвокати се притесняват, че пандемията ще затрудни граничните служители и приютите за мигранти, няма да могат да се справят с голям брой хора.

Влизането в САЩ само срещу отрицателен PCR тест

Байдън също така заяви, че ще увеличи тавана за бежанците в САЩ от чужбина на 125 000 от исторически ниско ниво от 15 000, определено от Тръмп.

Събиране на разделени семейства

Преходният екип на Байдън обеща незабавно да създаде федерална работна група за събиране на деца, отделени от родителите им, съгласно една от най-противоречивите политики на администрацията на Тръмп.

Хиляди деца бяха разделени от родителите си, когато Тръмп приложи политика на „нулева толерантност“ за преследване на всички преминаващи границата, включително семейства, за незаконно влизане.

Въпреки че Тръмп официално обърна политиката през юни 2018 г. на фона на международни протести, някои деца продължиха да бъдат разделени по други причини. Адвокатите все още търсят родителите на повече от 600 разделени деца.

Забрани за пътувания и визи

Едно от първите действия на Тръмп след встъпването му в длъжност през 2017 г. бе забраната за пътуване от няколко държави с мнозинство от мюсюлманите. След правни оспорвания, Върховният съд на САЩ потвърди преработената версия на забраната през 2018 г. Оттогава тя е разширена до 13 държави.

Байдън обеща незабавно да отмени забраните, които са издадени с изпълнителни актове и биха могли лесно да бъдат отменени, според политически експерти.

По време на пандемията от коронавирус Тръмп издаде забрани, блокиращи влизането на много временни чуждестранни работници и кандидати за зелени карти. Докато Байдън критикува ограниченията, той все още не е казал дали ще ги отмени веднага.

„Великата, голяма и красива стена“

Байдън обеща незабавно да спре строителството на границата между САЩ и Мексико, което Тръмп изтъкна като голямо постижение по време на посещение в Тексас само няколко дни преди да напусне поста.

Не е напълно ясно какво ще направи администрацията на Байдън с договорите за изграждане, които вече са възложени, но тепърва предстои да бъдат завършени, или с частна земя, конфискувана от правителството на места, където строителството е спряло.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

ИМИГРАЦИОННИ

Имиграционните на Байдън връщат по-лесния тест за US гражданство

На 1 декември миналата година Службата, под командването на Тръмп, внедри по-сложен тест за получаване на гражданство.

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Архив

Администрацията на Джо Байдън обяви, че ще премахне строгия тест за получаване на гражданство от ерата на Тръмп и ще се върне към по-лесната версия от 2008 г., правейки процеса на натурализация в САЩ по-достъпен за всички отговарящи на условията лица.

Новият процес влиза в сила от 1 март, се казва в съобщение от Службите за гражданство и имиграция на САЩ (USCIS).

На 1 декември миналата година Службата внедри по-сложен тест за получаване на гражданство.

Имиграционните на Тръмп пуснаха нов, по-труден тест за US гражданство

Тестът се държи от хора, които кандидатстват за американско гражданство чрез натурализация и е едно от законовите изисквания за натурализиране. Кандидатите трябва да демонстрират знания и разбиране на основите на историята, принципите и формата на управление на САЩ.

Предишната администрация на Тръмп беше въвела някои промени в теста, например, въпросите бяха увеличени от 100 на 128, а възможностите при въпросите с повече от един верен отговор имаха политически и идеологически оттенък.

От Службата за гражданство обясниха промените с мотива, че те могат неволно да създадат потенциални бариери пред процеса на натурализация.

Байдън отмени забраната на Тръмп за зелените карти

Федералната агенция твърди, че тестът за гражданско гражданство от 2008 г. е разработен с участието на повече от 150 организации.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

ИМИГРАЦИОННИ

Байдън отмени забраната на Тръмп за зелените карти

Тя пречи на интересите на Съединените щати, каза президентът

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Президентът Джо Байдън отмени забраната на Доналд Тръмп за легална имиграция, която спря десетки хиляди кандидати за зелена карта, включително и спечелилите, да влязат в САЩ. Заповедта на бившия президент не позволи и на много семейства на американски граждани да се съберат.

55 000 души са спечелили Зелена карта през миналата година, а 42 000 от тях не успяха да приключат процеса на одобрение заради забраната, въведена от Тръмп, и така се разделиха с американската си мечта. 14 407 бяха българите, подали заявление за последната лотарията за зелена карта, 348 от тях – спечелилите.

Тръмп издаде забраната миналата година с мотива, че тя е необходима, за да защити американските работници от високата безработица по време на пандемията.

Тръмп връща десетки хиляди, спечелили зелена карта

Байдън се противопостави на това и още преди изборите обяви, че ще отмени ограничението. Според него забраната е попречила на много семейства да се съберат в САЩ и е навредила на американски бизнеси.

В свое изявление във вторник Байдън беше категоричен, че заповедта на бившия президент Тръмп да блокира кандидатите за зелени карти и чуждестранните работници не е работила в полза на интересите на Съединените щати.

Точно обратното, това вреди на Съединените щати, включително и чрез това, че пречи на някои членове на семействата на американски граждани да се съберат с тях тук“, каза Байдън. „Заповедта вреди и на индустриите в Съединените щати, които използват таланти от целия свят. Вреди и на хората, които са били избрани да получат възможност да кандидатстват, както и тези, които са получили имигрантски визи през 2020 година чрез визовата лотария“.

Белият дом удължи забраната за издаване на работни визи, J-1 и зелени карти

Байдън обаче остави да действа друга забрана, въведена от Тръмп, която ограничава повечето сезонни работници. Тя засегна стотици хиляди американски бизнеси, които я обжалваха в съда.

Администрацията на Доналд Тръмп спря издаването на визи през август, включително и за онези, спечелили зелена карта, които вече трябваше да са на път да устроят новия си живот в Америка.

Заради пандемията с коронавирус много дипломатически представителства на Америка по света останаха затворени, а имигрантите останаха с вързани ръце. Лотарията изискваше спечелилите да придобият зелените си карти до 30-ти септември. Процедурата изисква ако това не се случи в този срок, те да се анулират. От Щатския департамент на САЩ казаха през лятото, че няма да правят изключения.

Така плановете на десетки хиляди души, които през 2019 година са празнували късмета си и са правили планове да се преместят в Америка, пропаднаха без алтернативен вариант.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

ИМИГРАЦИОННИ

Федерален съдия блокира 100-дневния мораториум на Байдън върху депортациите

Така той нанесе сериозен удар върху експанзивната програма за реформа на имиграционната политика от Байдън

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: АП/БТА

Федерален съдия издаде предварителна заповед късно във вторник, с която за неопределено време спира прилагането на 100-дневния мораториум на администрацията на Байдън върху повечето депортации.

Така той нанесе сериозен удар върху експанзивната програма за реформа на имиграционната политика от Байдън, която вероятно ще се сблъска с бурна опозиция сред републиканските законодатели в цялата страна.

Съдия Дрю Типтън, назначен от Тръмп, издаде предварителна заповед, поискана от щата Тексас, която твърди, че паузата в повечето депортации нарушава федералните закони, уреждащи колко бързо хората да бъдат връщани след издаване на заповед за депортиране. Съдебното разпореждане е следствие на временна мярка срещу мораториума, която беше разкрита в меморандум от 20 януари, издаден от Типтън миналия месец.

Все още не е ясно дали администрацията на Байдън ще обжалва решението на Типтън, но Министерството на правосъдието не е поискало спиране на временната заповед. Съдията обаче отказа да отхвърли други части от меморандума от 20 януари, които определят нови насоки за изпълнение и призова за цялостен преглед на съществуващите политики.

Миналият месец Министерството на вътрешната сигурност представи своя 100-дневен мораториум за депортиране часове след встъпването в длъжност на Байдън. Този ход беше част от мащабни усилия да се обърне имиграционната политика на бившия президент Доналд Тръмп.

Съдът в Тексас удължава задържането на мораториума върху депортациите до 23 февруари

Мораториумът е поставен като средство за предоставяне на повече време на Министерството на вътрешните работи да пренареди приоритетите си за прилагане на имиграционните закони, но консерваторите твърдят, че тази политика пречи на агенцията да депортира хора, които представляват заплаха. Само часове след като политиката влезе в сила, Тексас заведе дело, с което я оспорва.

Миналата седмица Американското управление по имиграцията и митниците издаде междинна заповед за изпълнение, с която се иска по-строг надзор върху депортациите от агенти на ICE. Всички служители на ICE вече ще се нуждаят от предварително одобрение от висш мениджър, преди да се опитат да депортират всеки, който не е преминал границата наскоро, не представлява заплаха за националната сигурност и не е престъпник, извършил тежко престъпление. Очаква се по-тесните приоритети, които ще бъдат в сила през следващите 90 дни, да доведат до спад в общия брой арести и депортации срещу имигранти.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
За разлика от Тръмп, Майк Пенс поздрави наследника си на поста

Пенс ще присъства и на инаугурацията на Байдън на 20 януари, на която Тръмп няма да отиде.

Затвори