Открийте ни и в

България

Политическите лидери с думи към народа по повод Независимостта на България

Следете с нас изказванията на политическия елит по повод 113 годишнината от обявяването на Независимостта на България

публикувано

на

Сн. БТА

Лидерите на политическите партии също поздравиха българските граждани по повод Независимостта на България:

113 години след обявяването на Независимостта на България е добре да не забравяме, че правото да си свободен и независим върви заедно със задължението да си отговорен, пише във Facebook лидерът на ГЕРБ Бойко Боиросв.
Политическата криза, в която ни вкара избраният за обединител, се преодолява именно с отговорност. И днес, когато си спомняме за великото дело на едни силни държавници, призовавам лидерите на политическите партии да се опитат да загърбят егото си и да се поставят на висотата на онези, които почитаме, посочва Борисов

Защото България има нужда не само от независимост, но и от стабилност и растеж. Вярвам, че можем да го постигнем с разум и диалог. Всичко друго води до задълбочаване на хаоса. А хаосът е в полза само на олигархията и един човек, който реши, че юмрукът му е по – силен от разума!, допълва лидерът на ГЕРБ.

“Позволете в началото на поздравя всички български граждани и наши сънародници, където и да се намират по света. Честит да е празникът на независимостта! Това е ден за българско за българско самочувствие, ден за уважение към дипломатическите умения на държавниците ни преди 113 години.

Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова пред журналисти пред Паметника на независимостта по повод 22 септември, предаде агенция Фокус.

В Манифеста, койтйо княз Фердинанд е прочел в Търново пише, че България е достойна да бъде равноправен член в семейството на цивилизованите народи. Достойна е била тогава, достойна е и днес. Това достойнство трябва да се защитава всеки ден и е задължение най-вече на българските политици.

Сн.: БТА

Българският национален суверенитет и българският национален интерес трябва да са водещи при всяка наша мисъл и действие. Те трябва да бъдат защитавани от смели държавници и дипломати”, каза още Корнелия Нинова.
По думите й в политиката се налага да се правят компромиси, но никога и с компромис с българския национален суверенитет.
“Честит празник на всички! Бъдете здрави, смели и горди!”, каза още лидерът на БСП.

По-лаконичен бе председателят на Демократи за силна България и съпредседател на Демократична България Атанас Атанасов:

В първият ден на есента да се поздравим с Независимостта! Честит празник!

Другият съпредседател на Демократична България Христо Иванов, заяви във видео от срещата си с младежката организация на формацията, че 22 септрмври е ден, в който трябва да си помисли за нашата продължаваща задача по отншенйие на независимота.

Тя не е свършен факт или въпрос на международно-правни документи, които веднъж са подписани и са приключили. Това е въпрос на устойчива воля на една общност да бъде независима всеки ден.
Когато в нашите прадеди в Търново са направили тази заявка започнали нещо, което ние трябва да продължаваме и днес.

Днес трябва да си кажем, че България на хартия е независима държава – член на ООН, ЕС и НАТО и така е постигнала един златен стандарт на своята принадлежност. За съжаление реалността показва, че нашият суверенитет е ограничен. Това не е, защото някой отвън ни мисли злото, а защото ние не можем да изпълним докрай със съдържание заявката направена преди толкова години във Велико Търново.

Наблюдението на ЕС по отношение на нашето правосъдие означава, че ние сега не можем да носим най-важната част от един суверенитет този на съдебната си система.

Той се обърне с думите “Чести празник” към зрителите на видеото си във Facebook, както и пред членовете на младежката формация на Демократична България.

Лидерът на Има такъв народ Слави Трифонов също предпочете Facebook, за да изрази мислите си относно празника:

Днес празнуваме независимостта на България. Честит празник!

Тази независимост, изкована от нашите предци преди 113 години, обаче не би била възможна ако ги нямаше тогавашните духовни водачи на народа.

Днес отдаваме почит на един от тези духовни водачи, отишъл си от този свят преди 100 години. Това е Иван Вазов. Животът и делото на Вазов са абсолютното доказателство, че със силата на словото могат да се постигнат много повече победи, отколкото със силата на оловото.
А каква по-голяма победа от това да вдъхнеш национално самочувствие, гордост и смелост на целия български народ?

Сега България няма духовен водач като Вазов. Въпреки това, ние, като народ, можем да постигнем много – ако препрочитаме Вазов и следваме неговите думи.

В романа „Под игото“ Иван Вазов пише следното:
„България заслужава да се потрудим за нея“, посоча Трифонов от страницата си.

Лидерът на движението Изправи се. БГ Мая Манолова говори пред Паметника на Независимостта, където по-рано венци положиха от БСП:

Днешният ден показва, че предците ни са горди и независими хора. България може. Дори когато великите сили не са с нас, когато имаме кауза и вярваме в свободата можем да успяваме.


Това е предизвикателство и пред всеки наш съвременник, посочи Манолова, която също честити празника на българите.

Изказване в социалната мрежа помести и лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ:

Днес 22 септември отбелязваме 113 години Независима България. В ден като този сме длъжни да си припомним събитията от онзи паметен и исторически ден, които са ясен знак за силна политическа воля и желанието за свобода и независимост.

На този ден страната ни отваря нова страница в своята история, превръща се в равноправна на други европейски държави, за да бъде днес равноправен член на НАТО и ЕС.
И днес, когато отбелязваме този ден да стоим твърдо и защитаваме с думи и дела, записаното в Манифеста от 1908 година “Да живее свободна и независима България”.

Нека не забравяме, че има ценности, които изискват ежедневно своето отстояване.

От мое име и от името на ДПС ви пожелавам да бъдете горди и свободни, отговорни към историята, да съхраним извоюваното, да следваме законите на страната и завещаем на идните поколения свободна, демократична и просперираща България, посочва лидерът на ДПС

 

 

 

 

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА