Открийте ни и в

СВЯТ

Политически арести, оставки и глава на Хидра разтърсиха Чехия

Сътресенията и арестите напомнят за 90-те години на миналия век и началото на този, когато страната бе затънала в корупционни скандали

публикувано

на

Политически арести, оставки и глава на хидра разтърсиха Чехия
Сн.: БТА

Скандал в кметството на Прага принуди министъра на образованието на Чехия Петр Газдик да подаде оставка в неделя и застраши стабилността на коалиционното правителство на страната, което дойде на власт с обещанието да изкорени корупцията и да възстанови либералната демокрация.

Петр Хлубучек, който подаде оставка като заместник-кмет на Прага, прекара уикенда в затвора, след като бе задържан в петък вечер. Той е един от 11-те души, свързани с градската транспортна компания DPP, на които бяха повдигнати обвинения в подкуп, участие в организирана престъпност и съмнения за незаконна употреба на наркотици.

Хлубучек е член на Движението на кметовете и независимите (STAN) – втората по големина от петте партии, съставляващи националната управляваща коалиция. Арестуван е и лобистът Михал Редл, бивш сътрудник на укриващия се мафиотски бос Радован Крейчир, който в момента е в затвор в Южна Африка.

Министърът на образованието и член на STAN Петр Газдик съобщи, че е провел няколко срещи с Редл. Той заяви, че е невинен, но подава оставка, за да не навреди на правителството.

“Не искам да разклащам правителството или коалицията на прага на председателството на ЕС”, подчерта той.

“Петр Газдик не е нито обвиняем, нито разследван. Следователно това е почтено решение, с което не сме свикнали във висшата политика през последните години”, написа в Twitter министър-председателят Петр Фиала. Той заяви пред държавната новинарска телевизия CTK, че очаква разяснения от страна на STAN.

Лидерът на STAN и вицепремиер Вит Ракушан обяви, че партията ще изтегли напред събранието, на което да се гласува за нейното ръководство, и което първоначално беше планирано за есента.

Хлубучек заяви, че подава оставка, за да предотврати “необосновани политически критики” към STAN от страна на други членове на градския съвет.

Арестите разтърсиха коалиционното правителство, което бе сформирано през ноември, след като обеща да възстанови доверието в основните политически сили сред дълбоко скептичните избиратели.

Ако STAN се разпадне, задържането на Фиала на власт ще бъде застрашено. Коалицията има 108 места в 200-членния парламент, но ще загуби мнозинството си без 37-те депутати от Пиратската партия и STAN.

Това би дало възможност за изява на Андрей Бабиш, бившия министър-председател, отстранен на изборите през октомври, след като бе обвинен в измама. Неговата опозиционна партия Ano има 72 места.

“Истинската глава на хидрата е г-н Ракушан, който прикрива организираната престъпност на STAN от позицията на министър на вътрешните работи. Като оставя Ракушан в правителството, г-н Фиала одобрява мафиотските и грабителски практики на STAN”, призна Бабиш.

Сътресенията и арестите напомнят за 90-те години на миналия век и началото на този, когато страната бе затънала в корупционни скандали.

“Това напомня за мрачните стари времена. За съжаление, това изглежда повтаряща се тема в чешката политика и вероятно ще подкопае още повече доверието на хората в политиката”, вметна Иржи Пехе, политически анализатор и директор на Нюйоркския университет в Прага.

Предишното председателство на страната на Съвета на ЕС през 2009 г. беше подкопано, когато правителството на министър-председателя Мирек Тополанек загуби вот на доверие.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено