Открийте ни и в

България

Полицай искал да инсценира проверка: целял да компрометира финансова ревизия на собствениците на „Градус“

През 2010 г. братята Иван и Лука Ангелови били разследвани за изтичване на над 10 млн. ДДС

bgvoice

публикувано

на

Сн.: БТА

МВР нагласило проверка, с която трябвало да бъдат облагодетелствани фирми, свързани със собствениците на „Градус“, братята Иван и Лука Ангелови.

За схемата съобщи свързаното със сайта „Биволъ“ Бюро за разследващи репортажи и данни (BIRD) в сряда.

Сюжетът се развил през 2010 г. в Стара Загора и стана публичен благодарение на дело за корупция срещу вече бившия служител на реда Иван Филипов, който е осъден условно цели 7 години по-късно. В момента процесът се намира на втора инстанция.

Действащият тогава полицай подкупил свой колега от Главната дирекция „Борба с организираната престъпност (ГДБОП) в МВР, за да образува тя предварително режисирана проверка, да му дава „изпреварваща информация“ за нейния ход и „да нагласява“ резултатите й, с цел облагодетелстване на фирмите на Ангелови.

Прокуратурата започна проверка по твърденията на Илчовски

Имената на братя Ангелови нашумяха особено през миналата седмица, след като едрият земевладелец Светослав Илчовски разказа в парламента, че бизнесът им се разраства под личната опека на бившия премиер Бойко Борисов. Според думите му лидерът на ГЕРБ дори съдействал за фиктивното повишаване на цената на акциите им на българската борса.

Илчовски направи серия твърдения за търговия с влияние и корупция по време на две поредни заседания на временната комисия на Мая Манолова за ревизия на управлението на ГЕРБ. Иван Ангелов присъстваше на второто и отрече думите на агробизнесмена, но от изслушването му стана ясно, че действително е близък с Борисов, който нееднократно е лобирал в полза на бизнеса му пред чуждестранни власти.

Събитията, описани в делото за предлагане и даване на подкуп срещу бившия пътен полицай Филипов, се случват през август и септември 2010 г., когато текат данъчни ревизии в няколко фирми от групата „Градус“ и дружеството „Бисер Олива“, свързани с братята Ангелови.

Подсъдимият е задържан, след като на 18 октомври 2010 г. дава 1000 лв. на своя колега от антимафиотите в местен ресторант. От обвинителния акт става ясно, че преди това той три пъти е предлагал отново по 1000 лв., първия път с обещание за още 50 000 лв., а втория – за още 15 000 лв.

Основната цел била тя да образува нова полицейска проверка, „да му изготви „план“ за начина, по който ще протича“, както и „да се ангажира с краен „положителен“ за проверяваните дружества резултат“.

Месец преди ареста Иван Филипов поискал от служителката на местното звено на ГДБОП в Стара Загора да му разкрие и класифицирана информация – „дали има образувана „разработка“ във връзка с дружествата и дали са прилагани специални разузнавателни средства“.

В крайна сметка полицаят е обвинен за предлагане и даване на подкуп, длъжностно престъпление и незаконно притежание на близо 400 патрона. През 2017 г. Окръжният съд в Стара Загора го признава за виновен по първото и третото обвинение и му определя общо наказание от една година условно с три години изпитателен срок. В момента делото се намира в Пловдивския апелативен съд, пише BIRD.

Според източници на електронното издание към 2010 г. срещу братята Ангелови тече разследване в Националната следствена служба по подозрения за източване на 10 млн. лв. от данък върху добавената стойност (ДДС) чрез фиктивен износ на хранителни продукти в Румъния. Успоредно са образувани и няколко данъчни ревизии.

От мотивите на Окръжния съд в Стара Загора към осъдителната присъда на Филипов, цитирани от BIRD, става ясно, че „заради пристрастно водене на данъчните ревизии и проверки, приключили с необосновано благоприятен резултат за данъчно-задължените лица“, е била образувана и проверка на инспектората на финансовото министерство.

Така се стигнало до уволненията на няколко ревизори и дициплинарните наказания на няколко ръководители на данъчни екипи, включително на директора на местното териториално звено на Национална агенция по приходите (НАП).

Из комисията "Манолова": Собственикът на ”Градус” контролирал цяла Южна България чрез "Г-8"

Образуването на фиктивна полицейска проверка на антимафиотите е трябвало да произведе констатации, потвърждаващи първоначалните данъчни ревизии, така че да бъдат компрометирани заключенията на инспектората от финансовото министерство.

Братя Ангелови са разпитани като свидетели по делото, но по него липсват доказателства, че те са поръчали на Филипов да подкупи служителката на ГДБОП. Връзка между тях и подсъдимия обаче се открива в показанията на друг свидетел, също бивш служител в МВР – Митко Николов, който декларира, че е близък с Иван Ангелов. Освен това познава Филипов от времето, когато му е бил началник в „Магистрална полиция“.

Николов разказва за друг свой бивш колега – Тошко Тотев, на когото съдейства след пенсионирането му от МВР да бъде назначен като шофьор при Иван Ангелов. От показанията на Николов става ясно, че през лятото на 2010 г. Тотев му е споделил за предстояща проверка на дружествата на братя Ангелови. След този разговор свидетелят потърсил Филипов, защото поел ангажимент пред Тотев да провери дали ще има проверка и може ли да се окаже съдействие.

По този повод Николов накарал подсъдимия да се свърже със служителката на ГДБОП, с която Филипов бил в приятелски отношения от съвместната им работа в сектор „Икономическа полиция“ в Областната дирекция на МВР в Стара Загора. Задачата му била да я убеди да образува фиктивна проверка на дружествата на братя Ангелови, която да води по предварително съгласуван план и предоставени от тях данни. Накрая е трябвало да констатира, че в дейността на дружествата няма нищо нередно.

Иван Филипов е арестуван след предаването на 1000 лв. подкуп на въпросната служителка като парите и комуникацията между двамата по този повод са документирани чрез използването на специални разузнавателни средства.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

България

Вицепремиерът Пеканов: Целта ми е да предадем плана за възстановяване

Приоритетите, които Пеканов очерта са в сферата на образованието и науката, икономиката, отчасти и здравеопазването

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн: БТА

Важното е тази година да дойдат средствата по Плана за възстановяване и аз съм уверен, че тази година той ще бъде предаден в Брюксел. Моята цел е планът да бъде предаден в Брюксел по време на нашия служебен кабинет, но дори и да не е предаден по време на нашия кабинет, 13% финансиране ще дойдат в България в момента, в който планът е одобрен. Това заяви вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов в ефира на „Bulgaria ON AIR“.

„Ние се надяваме до края на юли да сме свършили с нашите корекции по отношение по Плана и да сме готови да го предадем. Ако в следващите седмици някои от плановете на тези 23 страни (б.р. които се предали плановете си) бъде одобрен, те ще започнат да реализират техните проекти и ще получат 13% финансиране, а ние ще ги получим в момента, в който планът ни бъде внесен и одобрен,“ допълни той.

Приоритетите, които Пеканов очерта са в сферата на образованието и науката, икономиката, отчасти здравеопазването.

Служебното правителство на Стефан Янев поема властта в България

„И тук вече имаме от една страна доста получени корекции, от друга страна текат и нови проекти. В сферата на образованието имаме вече нови проекти, имаме вече заложени в сегашния план STEM центрове, как тях да ги използваме по-добре, да обучим и учителите как да ги използват, нещо, което липсва. Тоест, не само да заложим инфраструктурата за децата да се изучават, а да сме сигурни, че тя ще бъде използвана по най-добрия начин, като помогнем и на учителите да я използват. В сферата на здравеопазването също текат промени. Моят колега, здравният министър, е казвал много пъти, че той смята, че не толкова инфраструктурата на болницата трябва да се променя, колкото тяхната апаратура, защото тя е много по-важна за спасяването на хората и за подобряването на нашето здравеопазване. От друга страна, санирането като цяло е важен приоритет и на Европейската комисия. В тази вълна, която е за реновирането на сградите, това е важен елемент, но по отношение на здравеопазването ние виждаме, че има друг приоритет, който е за обновяване на апаратурата,“ заяви Пеканов.

За санирането на болниците се правят корекции как парите да бъдат използвани по-целесъобразно, коментира той в разговор с водещата Милена Милотинова. „Искаме да има механизми, по които да гарантираме, че няма да има съмнения. Тоест, ще се гарантира, че по най-добрия начин се прави това така наречено саниране,“ коментира вицепремиерът.

„В здравеопазването е много важно, че търсим да разширим регионалния обхват. Искаме да подобрим здравната ситуация в страната, не само в големите градове. Искаме например да може да се достига до труднодостъпни места. Там има проект, който в момента развиваме, за това спешната помощ да може бързо да реагира, дори на труднодостъпни места. Става дума за медицински хеликоптери, които бързо могат да стигат до тези места. Ние сме единствената страна (б.р. – в ЕС), която ги няма. И затова това е проект, който аз лично смятам, че трябва да бъде приоритетен,“ заяви Пеканов.

Той коментира, че държавата е относително неподготвена сега да дойде един свеж ресурс от 12 млрд. лева.

„Това не е обвинение към едно или друго правителство, към един човек или една администрация. Когато цялостната визия за държавата е, че тя не трябва много да се меси, става проблематично когато тя трябва да се намеси. А когато се случи голяма криза остава само държавата да ни спаси от ситуация на несигурност, и ако с години сме казвали, че тя не може да го направи, в момента, в който така или иначе трябва да го направи, тя няма капацитета да го направи, какъвто е случаят и сега,“ казва Пеканов и обяснява:

„Голяма част от проектите в Плана имат дълъг период на реализация. Те не са готови да се случат много бързо, защото тепърва трябва да започне тяхното мислене проектиране и случване. В други страни, струва ми се, че това планиране какво може да направи държавата, го има, има готови проекти, които утре да започнат и да се случат бързо, а тук понеже с години малко сме неглижирали ролята на институциите, тази подготовка я няма“.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Опашки от автомобили на „Кулата“ и в неделя

Вчера там се чакаше с часове и в двете посоки

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн: БТА

И днес да се образуваха опашки на ГКПП „Кулата“. В събота пътуващите чакаха 5-6 часа, за да преминат през пункта.

За час през границата преминават едва 10-12 автомобила. Причината за забавянето е стриктният контрол, който властите в южната ни съседка упражняват заради коронавируса. В неделния ден работят две гишета за автомобили.

„Трудно е да се обясни защо колите мърдат с двеста метра за 40 минути”, сподели една от пътуващите.

Междувременно ГКПП „Илинден“ продължава да е затворен за туристи. От там могат да минават само тежкотоварни автомобили.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Осем задържани на шествието „София Прайд”

Единият от тях е носел нож и бокс

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Осем непълнолетни без документи са били отведени в полицията по време на проведените шествия в столицата вчера.

Един от младежите е носел нож и бокс, съобщиха от МВР.

„София Прайд” се проведе за 14-и път у нас под мотото „Отново заедно“.

ГАЛЕРИЯ: "София прайд" и "антипрайд"

С концерт и шествие участниците  подкрепиха правата на хората с различна сексуална ориентация. Както и в предишни години, се проведе и контрашествие в защита на традиционното българско семейство. Не се стигна до инциденти.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
Елън Дедженерис слага край на едноименното си шоу

"Това просто вече не е предизвикателство за мен", каза водещата

Затвори