Открийте ни и в

ЧИКАГО

Полицейският синдикат в Чикаго възобнови призивите за неподчинение на задължителната ваксинация

Във видео от сряда Катандзара твърди, че градът е „доникъде“ в решаването на спора за докладването на статус в електронния портал

публикувано

на

Джон Катандзара, сн: FOP Chicago Lodge 7, YouTube, кадър

Въпреки че нараства броят на полицаите, които решиха да се съобразят с наредбата на градските власти и да докладват ваксинационния си статук, председателят на чикагската ложа на полицейския профсъюз Орден на полицейското братство (FOP), Джон Катандзара, заяви, че му се иска поне 1 000 – 2 000 негови колеги да се противопоставят. Той се надява да смути дейността на полицейското управление чрез затрупване с работа по документите.

„Те не могат да обработят толкова много (документи)“ – каза той.

Във видео от сряда Катандзара твърди, че градът е „доникъде“ в решаването на спора за докладването на статус в електронния портал, въпреки че съдията от окръг Кук Реймънд Мичъл издаде решение в понеделник, което в голяма степен подкрепи задължителната ваксинация.

От кабинета на кмета Лори Лайтфут в отговор пуснаха изявление което нарича призивите на Катандзара „още един опит на ръководството на FOP да убеди чикагските полицаи да не се подчинят на пряка и законна заповед по командната верига“.

Започна съдебният процес срещу задължителната ваксинация на служителите на Чикаго

Не е ясно точно какво има предвид Катандзара с последните си изказвания, защото той съветва полицаите да откажат да се подчинят на заповедта дори и да възнамеряват да се съгласят с правилото за ваксинационния статус.

Началникът на полицията в Чикаго Дейвид Браун подчерта, че много полицаи са се съобразили с наредбата още преди да получат директно заповед. Има обаче още хиляди, които тепърва трябва да се подчинят.

Измежду департаментите на градската управа на Чикаго полицията е с най-нисък процент съобразили се със заповедта за докладване на ваксинационен статус служители. Те са към сряда 75,6%, докато общо за служителите на града процентът на съобразили се с наредбата е 87. Според данните от докладвалите ваксинационния си статус 82% са напълно ваксинирани.

Полицейският профсъюз отбеляза точка в съдебната битка срещу задължителните ваксинации в Чикаго

Кметът Лайтфут се зарече да не остави без последствия неподчинението на наредбата, но все още санкциите не са много масови – 35 полицаи и 40 пожарникари са изпратени в неплатен отпуск заради съпротивата си. Според говорителя на пожарната Лари Лангфорд още 8 техни служители първоначално са били решили да излязат в неплатен отпуск, но после са пожелали да се подчинят.

Самият Катандзара може да бъде уволнен, тъй като на 15 ноември бордът на чикагската полиция ще разглежда дисциплинарно негов случай. Причината обаче не е в призивите му, а в дисциплинарното обвинение, че е подал неистинен рапорт през 2018 година срещу тогавашния полицейски началник Еди Джонсън, а после и срещу още един полицейски командир.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

КРИМИ

Три обира на банкомати за 10 минути в Чикаго

Полицията разполага с видео от охранителна камера, но собственикът не желае да го публикува

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Серия обири с разбиване бе извършена в Нортуест сайд в Чикаго през нощта срещу петък. Три обира на банкомати са станали за 10 минути и извършителите или са откраднали, или са пробвали да откраднат банкомат.

Първият, около 2:10 часа в блок 4100 block на North Lincoln Avenue, е бил неуспешен.

Вторият неуспешен опит е бил 10 минути по-късно в блок 3500 на North Kedzie Avenue.

Третият опит е успял и се е състоял по същото време като втория – 2:20 часа – но в блок 2800 на North Milwaukee Avenue. Прикрепящите го болтове на банкомата са били срязани и той е бил отнесен.

Арестуваха двама братя, серийни обирджии в Бургас (ВИДЕО)

Собственикът на сградата е казал, че кола за бягство е чакала престъпниците отвън. Той  е дал на полицията записите от охранителната си камера. Не желае да го публикува, защото се опасява от имитатори.

По-рано през седмицата излезе видео от такава камера от супермаркет в Нортуест сайд и на него се виждат взломаджии, които успяват да откраднат касов апарат, но не успяват да отнесат банкомата.

Полицията не е съобщила дали цялата обирите в тази поредица са свързани.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Коронавирусът

Изискванията за ваксинация в чикагските заведения може да паднат до края на пролетта

Засега Чикаго е с „високо“ ниво на разпространение на заразата, според критериите на CDC

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Задължителната ваксинация, която сега се изисква за вечеря в заведения на закрито, както и за други обществени места в Чикаго, може да бъде премахната, когато разпространението на коронавирус спадне драстично, даде надежда ръководителят на здравеопазването в града д-р Алисън Аруади.

Доказателство за ваксинация за хора над 5 години при посещение на ресторанти, фитнеси и развлекателни места е в сила от 3 януари заради скока в случаите на коронавирус, предизвикан от варианта Омикрон.

На брифинг д-р Аруади каза, че тези изисквания могат да отпаднат в съответствие с намаляването на риска от заразата. Тя каза, че това решение ще бъде съобразено с определените от CDC 4 нива на разпространение на заразата: ниско, умерено, съществено и високо. Засега Чикаго се намира на на ниво „високо“. Градът има среднодневно 104 случаи на 100 000 души, а процентът на позитивни тестове е 11,9.

Чикаго премина пика на COVID-инфекциите си

Според Аруади ваксинационното изискване ще бъде махнато, когато градът достигне до „умерено“ или „ниско“ ниво на опасност от заразяване. Та предупреди, че този момент не е в близкото бъдеще, тъй като Чикаго току-що е преминал през пика на вълната от Омикрон, а може де се появи и нов вариант.

CDC определя като „умерено“ ниво на заразяване среднодневно 50 случаи на 100 000 души за едноседмичен период и не повече от 8% позитивни тестови.

Аруади предупреди, че за да се стигне до намаляване на предаването на заразата, жителите на Чикаго не бива да „свалят гарда“ и трябва да продължат да спазват мерките. Все пак тя изрази надежда, че към края на пролетта ще дойде момента ваксинационните изисквания да отпаднат.

Илинойс също отбелязва намаляване на натиска на заразата: среднодневният брой на заразените през последната седмица е с 22% по-нисък от този в седмицата преди нея.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

ЧИКАГО

Чикаго премина пика на COVID-инфекциите си

Броят на пациентите в болници започна да намалява

публикувано

на

Виж цялата статия
Сн.: АП/БТА

Чикаго, Илинойс, официално премина пика на коронавирусните инфекции, причинен от силнозаразния вариант Омикрон, съобщи главният лекар на града.

Комисарят по общественото здраве в Чикаго д-р Алисън Аруади съобщи обнадеждаващите новини в седмичната актуализация за ситуацията. Тя обаче предупреди, че жителите не трябва да пренебрегват бдителността си.

Аруади каза, че първият индикатор за напредък е спадът на новонастанените пациенти в интензивни отделения, броят на които достигна своя пик на 7 декември.

Тя добави, че положителните резултати в града са достигнали своя връх на 1 януари и оттогава намаляват.

Губернаторът на щата Илинойс и главният лекар на щата казаха, че броят на пациентите в болници са достигнали своя връх преди 7 дни – на 13 януари.

Аруади каза, че вариантът Омикрон сега представлява 99,3% от всички случаи на коронавируса в Чикаго, само 0,7% от случаите се дължат на Делта.

Тя обаче предупреди, че рискът от заразяване остава висок и призова жителите на града да се ваксинират и да продължат да носят маски.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА