Открийте ни и в

България

За половината български консули – назначение по изключение

Какви са командировъчните им и какви езици знаят?

публикувано

на

Почти половината български консули и генерални консули, които са начело на задгранични служби на България, са назначени по изключение, без да са дипломати от кариерата. Това показва справка, предоставена на „Сега“ от Министерството на външните работи по Закона за достъп до обществена информация.

Тя съдържа данни и за датата на назначението на консулите, какви езици владеят и на какво ниво, както и за възнагражденията и командировъчните им. Запитването идва след скандала около назначението за консул във Валенсия на подалия оставка като шеф на КПКОНПИ заради „Апартаментгейт“ Пламен Георгиев. Тогава се породиха съмнения за познанията му по испански език. От ведомството на Екатерина Захариева твърдят, че са предоставили пълен достъп до исканата информация, но не посочват какво е нивото, на което консулите владеят чуждите езици. Законово

изискване за това няма

Според справката на министерството Пламен Георгиев изобщо не владее испански, а само руски и английски.

Сн.: „Сега“

Законът за дипломатическата служба казва, че „за ръководители на задгранични представителства се назначават дипломатически служители, които имат минимално изискващия се дипломатически ранг и длъжностна категория съгласно класификатора на дипломатическите длъжности“. Но също и че по изключение може да бъде назначено лице, което не е от състава на дипломатическата служба само когато то: 1. е изявена личност, която се ползва с безспорно добро име и авторитет в Република България; 2. отговаря на изискванията – да е български гражданин (допуска се двойно гражданство, ако е на държава от ЕС), да е с висше образование степен „магистър“, да владее най-малко два чужди езика, да има компютърна грамотност и да не страда от хронично психическо заболяване.

Освен Георгиев, сред назначените от правителството по изключение са и Цветелин Цолов, генерален консул в Барселона от ноември 2019 г., който знае английски и испански, Драгомир Димитров, генерален консул в Мюнхен от септември 2018 г., който е с немски и руски, Димитър Цанев, генерален консул в Ниш от май 2020 г., с английски и сръбски, Мая Христова, генерален консул в Ню Йорк от април 2018 г., с английски, немски и руски, Ангел Антонов, генерален консул в Санкт Петербург от юни 2018 г., с руски и английски, Владимир Писанчев, генерален консул в Солун от януари 2016 г., с английски и руски и др.

Най-много езици според официалните данни владее генералният консул в Милано Таня Димитрова

Тя е дипломат от кариерата

и е с английски, хърватски, руски и италиански. В Италия е от 2018 г. Сред консулите има и още двама с по три езика освен Мая Христова. И двамата не са в графата „по изключение“. Това са Димитър Пампулов в Шанхай (руски, френски и английски) и Антоанета Байчева във Франкфурт на Майн (немски, руски и английски).

В отговорите на МВнР няма данни и за заплатите на консулите. Обяснява се, че са лични данни и се определят по правилата на министерството. А командировъчните им са по наредбата за командировъчните при задграничен мандат и зависят от ранга на служителя и мястото, на което е изпратен. За Европа например най-малко дневни – 93 евро, се полагат за Босна и Херцеговина и Северна Македония, а най-много – 132 – за Швейцария. Дневните пари за САЩ са 116 евро, а за Канада – 112 евро. Това обаче е базисният размер на командировъчните. Посланиците вземат 120%, генералните консули – 110%.

Размерът на командировъчните се увеличава за всяко дете до 18-годишна възраст – с 8 на сто от базата. 8% се полагат и за за дете над 18 г., ако се обучава в средно учебно заведение в приемащата държава и не повтаря учебната година поради слаб успех. За неработещ съпруг, пребиваващ в страната заедно с командирования, се дават 16 на сто от базисния размер.

За покриване на разходи за детска градина, за начално, основно и средно образование на всяко дете на дългосрочно командирован служител за всяка учебна година МВнР изплаща на служителя допълнителни командировъчни пари – до 150% от базисния размер за 30 календарни дни, определен във валута за съответната държава.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

България

Със сертификат за ваксинация вече се влиза свободно в Дания

Същото важи за преболедуваяли и с отрицателен тест за коронавирус

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн: БТА

Дания преустановява категоризацията по цветове заради COVID-19 за държави от ЕС и Шенгенското пространство, като гражданите на тези държави, включително и българските, ще могат да влизат свободно в страната при предоставяне на сертификати за ваксинация, за преболедуване или за отрицателен тест за коронавирус, съобщиха от МВнР.

По информация на посолството ни в Копенхаген новите правила влизат в сила от идния понеделник, 25 октомври 2021 г.

За всички граждани от ЕС и Шенгенското пространство, които не притежават съответния сертификат, се изисква да направят PCR тест не по-късно от 24 часа след пристигането си в Дания.

Нови условия за пристигащите в Англия

Новите изисквания за влизане в страната важат и за граждани с датско гражданство или с постоянно местожителство в Дания. При нужда от съдействие, българските граждани могат да се обърнат към посолството на Република България в Копенхаген на следните телефони за връзка: +45 39 64 24 84 и в извънработно време на тел.: +45 41 276251, или на e-mail: [email protected]

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

МВнР: Тунис ще изисква отрицателен PCR тест от всички пристигащи

Новите мерки влизат в сила до дни

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн: Pixabay

Тунизийските власти актуализират режима на влизане в страната, както и мерките срещу разпространението на COVID-19, съобщава МВнР. По информация на посолството ни в Тунис, считано от 27 октомври 2021 г., всички пътници, независимо дали са ваксинирани, трябва да представят отрицателен PCR тест с QR код, направен не по-рано от 72 часа към момента на регистрация. Ако не бъде представен отрицателен резултат от PCR тест, на пътника ще бъде отказана регистрация. Сертификатът за отрицателния резултат трябва да бъде предоставен на здравните служби на пунктовете за контрол на температурата при пристигане на летищата в Тунис, уточняват от МВнР.

Пътуващите, които нямат поставена пълна ваксина, включително туристите от организирани пътувания, подлежат на задължителна 7-дневна карантина в определени от властите хотели. Разходите са за сметка на пътниците, които трябва да представят ваучер. В последните 24 часа на периода трябва да бъде направен PCR тест, като при негативен резултат карантината се прекратява.

Нови условия за пристигащите в Англия

От МВнР обръщат внимание, че е задължително попълването на исканата информация в приложението https://app.e7mi.tn, отпечатване и подписване на генерираните от приложението два документа (здравен формуляр и декларация), които се представят за проверка от авиокомпаниите преди качване и се предават на здравните служби на пунктовете за контрол на температурата при пристигане на летищата в Тунис.

Подробности за мерките при пътуване до Тунис може да намерите на сайта на МВнР, в раздел “Коронавирусът – как да пътуваме”, на адрес: https://www.mfa.bg/bg/covid19map/Africa/tunisia

При нужда от съдействие българските граждани в Тунизийската република могат да се обръщат към посолството ни в Тунис на следния номер: +216 71 798 962, както и на мобилен телефонен номер за неотложни случаи в извънработно време: +216 29 835 428. Сигнали могат да се подават и на имейл адреса на посолството: [email protected] ​

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Митнически служители задържаха 318 000 къса цигари

Контрабандните цигари са открити при проверка на товарен автомобил, с българска регистрация

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн: Pixabay

Митнически служители задържаха 318 000 къса (15 900 кутии) цигари в района на ГКПП „Дунав мост 2“ при Видин-Калафат. Това съобщават от Агенцията „Митници“.

Контрабандните цигари са открити при проверка на товарен автомобил, с българска регистрация, който е напускал страната и е пътувал за Германия, уточняват от агенцията.

При физическа проверка митническите служители установяват, че в предната част на камиона, под легално превозвания товар от групажна стока, са скрити две палети с 15 900 кутии цигари, всичките облепени с български акцизен бандерол.

Обраха митницата в Благоевград, липсват злато и пари

За транспортираните тютюневи изделия не са представени документи съгласно акцизното законодателство. Цигарите са задържани, а на водача е съставен акт за административно нарушение, допълват в прессъобщението.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА