Открийте ни и в

България

За половината български консули – назначение по изключение

Какви са командировъчните им и какви езици знаят?

публикувано

на

Почти половината български консули и генерални консули, които са начело на задгранични служби на България, са назначени по изключение, без да са дипломати от кариерата. Това показва справка, предоставена на „Сега“ от Министерството на външните работи по Закона за достъп до обществена информация.

Тя съдържа данни и за датата на назначението на консулите, какви езици владеят и на какво ниво, както и за възнагражденията и командировъчните им. Запитването идва след скандала около назначението за консул във Валенсия на подалия оставка като шеф на КПКОНПИ заради „Апартаментгейт“ Пламен Георгиев. Тогава се породиха съмнения за познанията му по испански език. От ведомството на Екатерина Захариева твърдят, че са предоставили пълен достъп до исканата информация, но не посочват какво е нивото, на което консулите владеят чуждите езици. Законово

изискване за това няма

Според справката на министерството Пламен Георгиев изобщо не владее испански, а само руски и английски.

Сн.: „Сега“

Законът за дипломатическата служба казва, че „за ръководители на задгранични представителства се назначават дипломатически служители, които имат минимално изискващия се дипломатически ранг и длъжностна категория съгласно класификатора на дипломатическите длъжности“. Но също и че по изключение може да бъде назначено лице, което не е от състава на дипломатическата служба само когато то: 1. е изявена личност, която се ползва с безспорно добро име и авторитет в Република България; 2. отговаря на изискванията – да е български гражданин (допуска се двойно гражданство, ако е на държава от ЕС), да е с висше образование степен „магистър“, да владее най-малко два чужди езика, да има компютърна грамотност и да не страда от хронично психическо заболяване.

Освен Георгиев, сред назначените от правителството по изключение са и Цветелин Цолов, генерален консул в Барселона от ноември 2019 г., който знае английски и испански, Драгомир Димитров, генерален консул в Мюнхен от септември 2018 г., който е с немски и руски, Димитър Цанев, генерален консул в Ниш от май 2020 г., с английски и сръбски, Мая Христова, генерален консул в Ню Йорк от април 2018 г., с английски, немски и руски, Ангел Антонов, генерален консул в Санкт Петербург от юни 2018 г., с руски и английски, Владимир Писанчев, генерален консул в Солун от януари 2016 г., с английски и руски и др.

Най-много езици според официалните данни владее генералният консул в Милано Таня Димитрова

Тя е дипломат от кариерата

и е с английски, хърватски, руски и италиански. В Италия е от 2018 г. Сред консулите има и още двама с по три езика освен Мая Христова. И двамата не са в графата „по изключение“. Това са Димитър Пампулов в Шанхай (руски, френски и английски) и Антоанета Байчева във Франкфурт на Майн (немски, руски и английски).

В отговорите на МВнР няма данни и за заплатите на консулите. Обяснява се, че са лични данни и се определят по правилата на министерството. А командировъчните им са по наредбата за командировъчните при задграничен мандат и зависят от ранга на служителя и мястото, на което е изпратен. За Европа например най-малко дневни – 93 евро, се полагат за Босна и Херцеговина и Северна Македония, а най-много – 132 – за Швейцария. Дневните пари за САЩ са 116 евро, а за Канада – 112 евро. Това обаче е базисният размер на командировъчните. Посланиците вземат 120%, генералните консули – 110%.

Размерът на командировъчните се увеличава за всяко дете до 18-годишна възраст – с 8 на сто от базата. 8% се полагат и за за дете над 18 г., ако се обучава в средно учебно заведение в приемащата държава и не повтаря учебната година поради слаб успех. За неработещ съпруг, пребиваващ в страната заедно с командирования, се дават 16 на сто от базисния размер.

За покриване на разходи за детска градина, за начално, основно и средно образование на всяко дете на дългосрочно командирован служител за всяка учебна година МВнР изплаща на служителя допълнителни командировъчни пари – до 150% от базисния размер за 30 календарни дни, определен във валута за съответната държава.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

България

570 заразени с коронавирус в България за ден, 329 се борят за живота си

82-ма души са починали за последните 24 часа

публикувано

на

от

Виж цялата статия

570 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция през изминалите 24 часа в България при направени общо теста 7964, от които 3001 са PCR, а са 4963 с бърз антигенен тест. Това показват данните в Националната информационна система.

Това означава, че 7,15% от пробите са положителни.

Така общият брой на потвърдените случаи става 212 383, от които 39 563 активни .

7533 са излекуваните през последното денонощие, а общият им брой е 165 255.

Ваксинираните лица са общо 19 638, като 1185 са ваксинирани за денонощието.

Хоспитализираните лица са 3312, от които 329 се намират в интензивното отделение.

Починалите лица с доказана коронавирусна инфекция са общо 8565, като 82 от случаите са от последните 24 часа.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

COVID-19 извън топ 10 на популярните болести в България

Вижте от какво боледуват най-често българите

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Пандемията не успя да обърне тренда при болничните и най-много продължават да се издават за традиционната остра инфекция на горните дихателни пътища. COVID-19 дори е извън топ 10 на най-популярните болести в България според статистиката на Националния осигурителен институт, пише „24 часа“.

За първите девет месеца на 2020 г. лекарите са издали 138 626 броя болнични листове за остра инфекция на горните дихателни пътища. Над 119 хил. са за вирусни инфекции, а топ 3 се допълва от остър бронхит.

Броят на болничните за COVID за лечение, изследване и карантина е бил 10 529, което отрежда 18-о място сред диагнозите. Със средна продължителност от близо 21 дни обаче това са едни от най-дългите болнични. Масовият случай за другите диагнози е периодът да е 4-7 дни, сочи статистиката на НОИ.

Починалите от COVID-19 в САЩ достигнаха 400 000

573 625 души са ползвали обезщетение по болест от осигурителния институт за първите девет месеца на 2020 г., като година по-рано те са били 645 368. Пандемията е стопила и броя на болничните листове – вече са 553 хил. по-малко, или общо 1 135 476 за деветмесечието на 2020 г. Българите са ползвали болнични за 9 661 376 работни дни, или с над 1 млн. по-малко от 2019 г.

362 млн. лв. пък са платените от НОИ обезщетения, като спадът тук е с 2 млн. лв.

37,69 лв. е било дневното обезщетениеза болнични, а средно на болничен лист от НОИ са платени по 315,28 лв. През първите девет месеца на 2019 г. НОИ е плащал средно 33,85 на ден, или 213,95 лв. на болничен лист.

572 767 дни болнични са ползвани пък за гледане на деца или близки. За тях са изплатени 22 млн. лв. Сметките показват, че болничен за гледане се взема средно за 5 дни, а средното обезщетение на ден е било 39,22 лв. По-често грижите се поемат от жените. 78 899 жени са ползвали болнични за гледане на близък, а мъжете са само 25 581.

Най-много болнични са издадени в София- 434 390. Три пъти по-малко са тези в Пловдив – 151 358, а във Видин броят на болничните листове е едва 6957. Софиянецът получава и най-високото обезщетение – 45,28 лв. на ден, а най-ниското е в Благоевград – 28,32 лв.

Най-много са боледували хората на 59 г., но най-високо обезщетение вземат 42-годишните – 39,82 лв. Продължава тенденцията жените да боледуват повече. В болничен те са били над 5 754 383 дни, докато мъжете са били на легло 3 906 993 дни. Жените обаче вземат с 4,32 лв. по-малко на ден от силния пол.

2236 чужденци също са излезли в болничен през първите девет месеца на м.г. За тях държавата е платила 815 758 лв. за над 15 378 дни. Средно на ден те са вземали 53,05 лв.

Според статистиката по-често болничен вземат работниците от малките предприятия. Така във фирми до 9 души средно един човек е ползвал по 10,5 дни, а в тези с над 500 души – 7,5 дни.

536 388 са болничните от първична извънболнична медицинска практика. Двойно по-малко са издадени болници.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Пожар избухна в затворена кръчма в Приморско, жена пострада сериозно

Жената пострадала при опит да избяга от пламъците

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Пожар в неработещо заведение в Приморско. Жена с руско гражданство, живееща в сградата до него, е пострадала, като се е опитвала да излезе.

Тя е получила 10% изгаряния и е откарана в болницата. Огънят е избухнал около 20 ч. и пожарникарите бързо са успели да го загасят.

Не е ясна причината за пожара, съобщиха от полицията за bTV.

Оглед на място ще бъде извършен във вторник в светлата част на деня.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
Първият, импийчван два пъти

Отиващият си президент ще се изправи пред втори процес по отстраняване

Затвори