Открийте ни и в

Лайфстайл

Половината от „атомния остров“ мистериозно „изчезна“ от Google maps

Разсекретени френски документи показват, че 100 000 души, изложени на радиация в една или друга степен, са определени за отговарящи на условията за получаване на компенсации

публикувано

на

Огромно замъгляване се появи на изображенията на Google maps над остров от Френска Полинезия, прикривайки бившата ядрена тестова площадка на френската армия.

На снимките лявата част на острова се вижда ясно, за разлика от дясната, над която има необяснимо замъгляване и не е ясно защо Google maps не може да „надникне“. Предположенията са, че там присъстват френски войски и техните действия остават прикрити по този начин.

Сн: Google maps

Атолът Муруроа е печално известен с ядрените тестове, които френското правителство проведе там и на съседния остров Фангатауфа между 1966 и 1996 година. Те са 193, 41 от тях – атмосферни взривове, проведени да 1974 година и изложили много хора в региона на влиянието на радиацията.

Сн: NASA

Според „Грийнпийс“ замърсените води от ядрените опити са достигнали чак до Перу и Нова Зеландия. Тестовете бяха спрени при френския президент Жак Ширак, който нареди да се премахне оборудването за атомните опити.

Разсекретени френски документи показват, че 100 000 души, изложени на радиация в една или друга степен, са определени за отговарящи на условията за получаване на компенсации.

Австралия приема в бази ядрени подводници на САЩ или Британия за обучение

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено