Открийте ни и в

България

Половин милион българи живеят с минимална заплата, а цените растат ударно

Чистият доход на работещ, ако живее сам, трябва да е поне 1069, 25 лв., за да успява да покрие разходите си, смятат от КНСБ

публикувано

на

493 012 българи вземат минималната заплата от 650 лв. към края на март. Това са 21,8% от всички работещи. Нарастването на хората на минимална заплата е с 40 хил. души на година, сочат данните на КНСБ, предава „24 часа“.

Чистият доход на работещ, ако живее сам, трябва да е поне 1069, 25 лв., за да успява да покрие разходите си за издръжка – храна, жилище, образование, здравеопазване, облекло, транспорт. Брутната заплата, която да стига за издръжка през юни, пък е 1378 лв., посочват оттам.

За типично българско семейство от двама работещи с дете до 14 г. брутната заплата на човек трябва да е 1240 лв., като от началото на годината тя се е вдигнала с 22 лв.

"Галъп": Доходите на всеки втори са спаднали заради коронавируса

Една от причините е скокът на храните. Увеличението на цените общо на хлебните изделия е с 1,3%, докато при брашното и тестените изделия е в диапазон 5-7%. Млякото и млечните продукти са се вдигнали с 1,2%, като по-силно изразено е нарастването при сирената – с 2,3%. При животинските и растителни масла скокът е с 14,9%, като слънчогледовото олио поскъпна с около 25%. Захарта пък регистрира ръст от 3,6%.

“Повишението на хранителните стоки се отрази върху нарастването на цените на услугите в заведения за обществено хранене, които достигат ръст до 2%. По-силен е ръстът в цените в заведения за бързо хранене – с 5,7%, и с 3,4% в ресторантите

Паралелно цената на природния газ се е повишила с 25,7%. Ръст се наблюдава и при фризьорските услуги – с 3,6%.

Необходимата заплата за издръжка е недостижима за половината работещи, обясни президентът на КНСБ Пламен Димитров. Това е причината синдикатът да настоява да се въведе заплата за издръжка и така да се намали броят на работещите бедни.

8,1 пъти е разликата между най-ниската и най-високата заплата в България, а година по-рано тя е била 6,2 пъти.

65% от домакинствата в България живеят с доход под необходимия за нормален живот

КНСБ призовава доходите в България да се увеличават ударно преди и след влизането на страната в еврозоната.

Ръстът трябва да е с 12,5% средно на година, като при минималната заплата да е 17,5%.

Според синдиката средната работна заплата трябва да е между 2450-2560 лв. през 2025 г., а минималната – 1239 лв.

През следващата година е предвидено минималната заплата да замръзне на 650 лв., припомни Димитров разчетите в средносрочната бюджетна прогноза.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА