Открийте ни и в

Войната в Украйна

Полша драсна клечката: Иска САЩ да разположи ядрено оръжие на територията й

Полският президент, заяви че има възможност Полша да участва в така нареченото “ядрено споделяне”

публикувано

на

Полша драсна клечката: Иска САЩ да разположи ядрено оръжие на територията й

Полша иска САЩ да разположи ядрено оръжие на нейна територия. Провокативното изявление на послският президент Анджей Дуда идва в момент на напрежение между Запада и Русия и на фона на опасенията от ядрена война.

Служител на Белия дом коментира, че не знае такова искане да е отправено. САЩ и НАТО заявиха, че не се планува разполагане на ядрени оръжия в бившите комунистически страни. Експерти смятат, че ядрените бойни глави не биха били достатъчно ефективни от военна гледна точка, ако са разположени близо до Русия, пише “Гардиън”.

Изявлението на полския президент изглежда е отговор на заплахата, която руският президент отправи. Владимир Путин от своя страна заплаши, че ще използва всичките си налични оръжия, ако Западът не спре да се меси в конфликта с Украйна.

Напрежение между Русия и Запада. НАТО задейства бойна група

Администрацията на президента Байдън се опитва да избегне ескалацията

на конфликта с Кремъл, като същевременно снабдява Украйна с модерно оръжие и допълнително финансиране.

Искането на Полша за ядрено оръжие на територията й последва, след като съседна Беларус направи промени в Конституцията си и разреши на Русия да разположи ядрени оръжия на беларуска територия.

Полският президент, заяви че

има възможност Полша да участва в така нареченото “ядрено споделяне”,

при което пилоти от страна домакин се обучават да изпълняват полети с американски ядрени бомби, които се съхраняват на нейна територия.

След незаконните референдуми в Украйна: Чехите с петиция за анексия на Калининград

Разполагането на американски ядрени оръжия в Полша обаче би било нарушение на Договора за неразпространение на ядрено оръжие (ДНЯО) и на Учредителния акт на НАТО и Русия от 1997 г. В този акт НАТО заявява, че няма да разполага ядрени оръжия на територията на новите членове на алианса. Междувременно Русия наруши ангажиментите си по Учредителния акт.

Белият дом предупреди, че ще има “катастрофални последици”

в случай, че Путин реши да използва ядрено оръжие, но не уточни в какво ще се изразяват тези последици.

В действителност е малко вероятно НАТО да се включи в конфликта пряко, тъй като това ще изисква съгласието на всички 30 членове от алианса.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено