Открийте ни и в

Коронавирусът

Полша премахва част от мерките срещу COVID-19 

Връщат се в училище и най-малките деца от днес, а от 15 май и учениците от средните училища подновяват присъствените занятия

публикувано

на

Сн.: Pixabay

Властите на Полша от днес пристъпват към втори етап от сваляне на ограниченията, въведени през март по време на третата вълна от COVID-19.

В първия етап на 1 май жителите на страната получиха разрешение да използват откритите спортни обекти, а също така и закритите спортни зали и басейни, но само за организирани детски и младежки групи. Седмица по-рано бяха отворени фризьорските и козметичните салони.

От днес жителите на Полша за първи път от шест седмици ще могат да посещават магазини и търговски центрове за пазаруване на стоки, които не са от първа необходимост. Запазва се изискването в търговските обекти да има по 15 квадратни метра на един клиент. Може да се посещават и музеи и галерии.

Полша въвежда карантина за идващи от някои държави от ЕС

На 8 май постепенно ще отпаднат ограниченията и за туристическия сектор, ще заработят хотелите и имотите за краткосрочно отдаване под наем. При хотелите ще има изискване да са запълнени 50 процента от стаите, а басейните, зоните за отдих и спа центровете ще останат затворени.

От средата на май се възобновява работа на ресторантите и кафенетата, но само в откритите им части. Предвижда се и отварянето на киносалоните и театрите на открито при капацитет на заетост до 50% от местата. Ще се разрешават и семейните мероприятия на открито, например сватби с до 25 гости.

Връщат се в училище и най-малките деца от днес, а от 15 май и учениците от средните училища подновяват присъствените занятия. До края на май се планира в клас да се върнат всички ученици. Учебната година продължава почти до края на юни.

От 10-дневната карантина при влизане в страната се освобождават онези, които са напълно ваксинирани или имат документ за отрицателен резултат за коронавируса, направен не по-късно от 48 часа преди пътуването.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено