Открийте ни и в

Спорт

Поляк спечели световно първенство по подводен шах

В продължение на четири часа в неделя 10 играчи се гмуркаха и разработваха стратегии в басейн

публикувано

на

Поляк спечели световно първенство по подводен шах

За шампионат по шах облеклото е малко необичайно –  всички носят бански и очила. Шахматните часовници са заменени от това колко време участниците могат да задържат дъха си на състоялото се в Лондон световно първенство по подводен шах, предаде Ройтерс.

Подводният шах е като обикновения, но както подсказва наименованието му, се играе под вода с магнитни фигури. Всеки играч трябва да задържи дъха си, докато прави своя ход. След като излезе, за да си поеме въздух, е ред на противника му.

В продължение на четири часа в неделя 10 играчи се гмуркаха и разработваха стратегии в басейна на хотел “Леонардо Роял” в Лондон.

“Мислех, че ще е лесно, но определено не е така. Да се опитваш да виждаш фигурите, да се задържиш там долу е много по-трудно, особено ако играеш дълга игра”, сподели един от участниците.

Победител стана 33-годишният Михал Мазуркевич от Полша, който надделя над южноафриканеца Ален Декер във финалната партия.

Говорейки за необходимите умения, Мазуркевич каза: “Мисля, че 60 процента са шах и 40 процента са способности като плуване, контролиране на тялото, налягането и дишането”.

Необичайният шампионат се организира по идея на шахмайстора от САЩ Итън Илфелд. Той решава да включи физически елемент, за да направи играта още по-предизвикателна.

Илфелд, който живее в Англия, започва да играе шах на 4-годишна възраст.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено