Открийте ни и в

САЩ

Помилват посмъртно Джордж Флойд?

Флойд е работил, за да промени живота си, след като е бил освободен през 2013 г. от Тексаския затвор, се посочва в молбата от близките му

публикувано

на

Сн.: Архив

Молба за посмъртно помилване на Джордж Флойд във връзка с присъда от 2004 г. е подадена в понеделник от близките му.

В молбата Алисън Матис от службата на обществения защитник на окръг Харис заяви, че въпреки че Флойд е работил, за да промени живота си, след като е бил освободен през 2013 г. от Тексаския затвор, молбата за посмъртното му помилване не се основава на това, което е направил или не е. Тя обясни, че молбата е подадена, защото арестуващият полицай по делото на Флойд „е произвел съществуването на поверителни информатори, за да подкрепи делата си срещу невинни обвиняеми“.

На 5 февруари 2004г. Флойд е бил арестуван и обвинен за продажба на наркотици, пише по онова време задържалият го полицай Джерад Гойнс. Той твърди, че у него е бил открит кокаин, който е трябвало да бъде предаден на “втори заподозрян”, който пък трябвало да го продаде на Гойнс, който действал под прикритие.

“Вторият заподозрян” обаче не бил арестуван, отбелязва Гойнс в доклада си за престъплението.

“Тук става въпрос за почитане на паметта на Джордж Флойд, както и за коригиране на записите в щата Тексас”, каза Матис в изявление пред CNN. “Не можем да имаме увереност в целостта на присъдите, получени от полицай Гойнс. Джордж Флойд е страдал от корумпирана и расистка система през целия си живот, а не само в края.”

Адвокатът на Гойнс Никол ДеБорде заяви пред CNN, че заявлението „не събира никакви нови доказателства и наистина е жалко, защото искането се основава изцяло на информация, която не е финализирана“.

“По същество те твърдят, че обвинителните актове, които са в очакване на обвинения, трябва да подкрепят отмяната на основната присъда”, каза ДеБорде. “Ние отстояваме първоначалния случай. Със сигурност симпатизираме на каузата на г-н Флойд, но това не променя факта, че предишната му присъда е била законна.”

На 8 март 2019 г. окръжният прокурор на окръг Харис изпраща писмо до Флойд за предишен адрес в Хюстън, опитвайки се да го уведоми, че Гойнс е под наказателно разследване. Флойд се премества в Минесота през 2014 г.

„Нашето твърдение е, че Гойнс е направил същото по случая на Джордж Флойд, както в случаите на толкова много други: Той измисля съществуването на поверителен информатор, който предоставя ключови доказателства в подкрепа на ареста и никой не си прави труда да постави под въпрос думите на ветеранът в полицията срещу тази на осъждания чернокож “, се казва в заявлението.

През 2019 г. Гойнс беше замесен в случай, известен като убийството на Хардинг Стрийт, при който той получава заповед за обиск “без почукване” от общински съдия под фалшиви претенции, заяви окръжният прокурор на окръг Харис Ким Ог пред CNN.

В заповедта се твърди, че информатор за престъпления е закупил хероин от мъж на адреса в югоизточната част на Хюстън и че за човека, който продава наркотици, се знае, че освен всичко друго има и пистолет. Това означава, че няма нужда полицията да чука на врата, преди да влезе, каза Ог.

В резултат на нападението двама души загинаха, а петима полицаи бяха ранени.

Окръжната прокуратура на окръг Харис се съгласи да облекчи след присъдите някои от обвиняемите, арестувани от Гойнс.

Гойнс, 35-годишен ветеран от правоприлагащите органи, е обвинен по две обвинения за тежко престъпление и подправяне на правителствени документи, според окръжния прокурор на Харис Ким Ог.

“Като част от нашето текущо разследване на полицейска корупция, разкрита от убийствата на Хардинг Стрийт, ние разгледахме посмъртно облекчение за присъда за наркотици през 2004 г., която толкова отдавна е вкарала Джордж Флойд в системата на наказателното правосъдие”, каза Ог в изявление пред CNN в понеделник. “Прокурорите определиха през 2019 г., че Флойд е осъден само по думите на Джералд Гойнс, полицай, на когото вече не можем да вярваме; ние напълно подкрепяме искането губернаторът да прости сега Джордж Флойд от тази присъда за наркотици.”

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено