Открийте ни и в

Крими в САЩ

Помощник-режисьорът, дал оръжието на Алек Болдуин, е признал, че не го е проверил щателно

Според експерт по бутафорните оръжия нещастието е можело да бъде избегнато с повече дисциплина

публикувано

на

Помощник-режисьорът на филмовата продукция “Rust” Дейвид Холс, който е дал на актьора Алек Болдуин пистолета, чийто изстрел отне живота на оператора Халина Хътчинс, е признал пред следователите, че не е проверил внимателно патроните в него. Това става ясно от доклад на детектива, провел разпит на Холс и оръжейника Ана Гутиерес.

Холс бил видял три патрона, когато Гутиерес му показала пушката преди снимките, но не ги е проверил и трите и не помни дали тя е завъртяла барабана на оръжието преди да бъде дадено на Болдуин.

Според други показания Холс и извикал “студено оръжие”, което значи, че е заредено с халосни или макетни патрони, преди да го даде на актьора. Според доклада на детектива Холс настоява, че в случилото се няма умисъл.

Дейвид Холс /сн: YpuTube, кадър/

Гутиерес пък твърдяла, че на снимачната площадка не е имало истински патрони, въпреки че според шерифа на Санта Фе Адан Мевдоса най-вероятно точно такъв патрон е причинил смъртта.

Немарливост

Фаталният изстрел с пистолет на снимачната площадка на “Rust” можеше да бъде избегнат, ако се спазваха правилните протоколи за безопасност на оръжието, коментира експерт по безопасността на огнестрелното оръжие. По думите на Том Гришам, водещ на Gun Talk Radio, казани пред Fox News, правило номер едно за безопасност на оръжията е било нарушено.

„Правило номер едно е да се отнасяте към всички оръжия, сякаш са заредени през цялото време. Правило номер две е не насочвайте пистолет към нищо, което не желаете да унищожите” – обясни той.

 

Режисьорът Джоел Соуза също беше улучен и ранен, но след това беше освободен от болницата.

 

„Светът на филмовите продукции е малко по-различен и има фактор на доверие, който вероятно ще бъде преоценен в този момент, когато някой оръжейник /или друг/ подаде на актьора пистолет и каже, че е “горещ” или “студен”, което означава, че е зареден или незареден. В кръговете на огнестрелните оръжия ние никога, никога не бихме направили това”, обясни Гришам.

„Ако видя мой приятел да изпразва пистолет и той ми покаже, че е незареден и ми подаде пистолета, веднага ще проверя дали пистолетът е празен. Не вярвам на никого. Вие проверявате сами“ – даде пример той.

Все още не е повдигнато обвинение на Алек Болдуин за убийството на операторка

Гришам каза, че всеки, който борави с пистолет, трябва да “потвърди” че е празен, като го прегледа за патрони. По думите му “нещо по-малко от това, за съжаление, е форма на небрежност.”

Бутафорното огнестрелно оръжие е свободна дефиниция, която може да се приложи за всичко – от гумена играчка до истинско огнестрелно оръжие, което може да изстреля куршум. Пистолетът се счита за истински, ако може да се използва за стрелба, дори само с халосни патрони.

Халосният патрон е вид патрон за огнестрелно оръжие, който съдържа барут, но е без куршум. Все пак това може сериозно да нарани или убие някой отблизо, отбеляза Actors Equity Association.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено