Открийте ни и в

САЩ

Помпео: Коронавирусът стана рай за трафикантите на хора

Афганистан и Никарагуа са поставени в списъка на страните, които са най-големи нарушители в областта на трафика на хора

публикувано

на

Коронавирусната пандемия е направила още повече хора уязвими на човешки трафик, заяви държавният секретар Майк Помпео, предаде Ройтерс.

“Нестабилността и липсата на достъп до критично важни услуги заради пандемията, означава, че броят на хората, които са уязвими на експлоатация от трафикантите, бързо нараства”, предупреди Помпео, представяйки годишния доклад на ведомството му за трафика на хора.

В доклада Афганистан и Никарагуа са поставени в списъка на страните, които са най-големи нарушители в областта на трафика на хора.

Саудитска Арабия, която е голям американски съюзник и оръжеен купувач и която миналата година беше сред страните, които не са спазили минималните критерии на САЩ в борбата с трафика на хора, сега се озовава в по-висшата категория на страните, които трябва да са под специално наблюдение заради това че не са въвели законодателство, което криминализира напълно трафика на хора.

В доклада Китай, който е постоянна мишена на критики от страна на Помпео, е отново обинявана и в документа отново се изтъква широкоразпространеното използване в страната на принудителен труд, в това число и чрез онова, което САЩ и правозащитните групи казват, че са центрове за масово задържане на над един милион представители на мюсюлманското малцинство. Докладът казва, че Пекин е разширил тази кампания до други провинции и е започнал да я прилага и сред други религиозни малцинства.

В доклада Хонконг също е взет на прицел заедно с Пакистан, които са понижени до категорията за специално наблюдение.
В частта на доклада за България, качен в сайта на департамента, се казва, че правителството не покрива изцяло минималните стандарти за елиминиране на трафика, но полага значителни усилия, за да го постигне. Констатира се, че като цяло усилията в тази насока са се увеличили в сравнение с доклада за предходния отчетен период. Тези усилия включват разследване, съдебно преследване и осъждане на повече трафиканти, екстрадиране на повече предполагаеми трафиканти и увеличаване на проектите за превенция на трафика, насочени към уязвими групи, като членове на ромската общност и децата.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА