Открийте ни и в

Съд и прокуратура

Поражение за Тръмп: Съдът отстранява надзорника за документите от Мар-а-Лаго

Решението на съдиите влиза в сила в едноседмичен срок, ако няма намеса от по-висша съдебна инстанция

публикувано

на

Поражение за Тръмп: Съдът маха надзорника за документите от Мар-а-Лаго

Тричленен състав на 11-и федерален районен апелативен съд реши в четвъртък да отмени назначението на независимия специален надзорник, който  ръководи прегледа на множеството документи, иззети при обиска от ФБР в имението на Доналд Тръмп във Флорида. Решението на съдиите влиза в сила в едноседмичен срок, ако няма намеса от по-висша съдебна инстанция.

“Законът е ясен – казват съдиите – Не можем да напишем правило, според което всеки, който е обект на заповед за претърсване,  да може да блокира правителствено разследване след изпълнението на заповедта. Нито можем да напишем правило, което разрешава само бившите президенти да правят това.”

Заповедта елиминира това, което федералните власти описват като огромно препятствие в тяхното криминално разследване дали Тръмп незаконно е държал класифицирани данни след напускането на президентския пост и е възпрепятствал усилията на администрацията да си ги възвърне. Той отрича да е действал по незаконосъобразен начин.

Байдън и Макрон: Ще подкрепяме Украйна толкова, колкото е нужно

Апелативните съдии бяха дали индикации по време на изслушване, че са склонни да отстранят надзорника, защото за неговото назначаване липсвал ясен прецедент.

Съдебният състав бе скептичен и към уверенията на адвоката на Тръмп, Джим Тръсти, че претърсването на имението на Тръмп е “извънреден случай”, който изисква намеса на страничен арбитър при прегледа на иззетите през август материали.

Районен съдия Айлийн Кенън от Флорида бе назначила съдия Реймънд Диъри, като специален надзорник,  да ръководи оценката на 13 000 материала, иззети от имението Мар-а-Лаго, включително около 100 документа с маркировки за секретност.

ЕС близо до споразумение за ограничаване на цената на руския нефт

Според съдебното трио Тръмп не е успял да аргументира е не е представил доказателство, че правителството е проявило “грубо незачитане” на правата му при провеждането на обиска, което да оправдава намеса на съда във функциите на изпълнителната власт по налагане на закона.

Сега властите ще могат да използват документите като доказателства, докато разпитват свидетели и продължават да проучват обстоятелствата около решението на Тръмп да премести хиляди правителствени записи от Белия дом и да ги съхранява в своя частен курорт.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено