Открийте ни и в

Балкани

Поредна безрезултатна среща Белград – Прищина, напрежението ескалира

ЕС настоява Косово да не налага глоби на гражданите, които не са сменили номерата на колите си

публикувано

на

Борел поиска правосъдие за побойниците на Християн Пендиков

Без резултат приключиха проведените в понеделник в Брюксел осемчасови преговори между върховния представител на ЕС по въпросите на външната политика и политиката за сигурност Жозеп Борел, президента на Сърбия Александър Вучич и премиера на Косово Албин Курти.

Срещата на високо равнище, организирана с посредничеството на ръководителя на европейската дипломация Жозеп Борел и специалния пратеник за диалога Белград – Прищина Мирослав Лайчак, имаше за цел намиране на решение за прекратяване на настоящата криза в Косово преди началото на изпълнението на новата фаза от решението на косовското правителство за регистрационните номера на автомобилите, което включва наказание за шофьорите.

Тя се проведе преди началото на изпълнението на втория етап от решението за пререгистрация на автомобилите- наказване на водачи, които не са сменили табелките си с надпис „РКС”. Всъщност, въз основа на решението на косовското правителство от октомври, фазата на наказание в размер на 150 евро трябваше да започне да се прилага от днес. Вчера обаче, малко след като Белград и Прищина потвърдиха срещата на високо равнище, косовската полиция обяви, че първата фаза ще продължи до края на деня, а втората ще започне на 22 ноември.

Байдън обяви извънредно положени в щата Ню Йорк заради снега

Плахи надежди

Преди началото на днешната среща Жозеп Борел изтъкна необходимостта от спиране на практиката за решаване на кризисни ситуации, а вместо това настоя да се върви към нормализиране на отношенията.

„Нуждаем се от деескалация на ситуацията, да спрем постоянното управление на кризите и вместо това да вървим към нормализиране на отношенията“, написа снощи Борел в Twitter. Фокусът на спешната среща ще бъде намирането на изход от настоящата криза и избягването на по-нататъшна ескалация на ситуацията и напрежението намясто, с акцент върху регистрационните номера и връщането на сърбите от Косово в косовските институции“, каза Борел.

В навечерието на срещата Държавният департамент на САЩ също изрази подкрепата си за диалога с надеждата да се постигне споразумение.

„Всички страни трябва да предприемат стъпки за намаляване на напрежението и осигуряване на мир и стабилност. Действия и реторика, които увеличават възможността за насилие, излагат живота на невинни хора и международните мироопазващи сили намясто на ненужен риск“, каза говорител на Държавния департамент на САЩ пред Радио Свободна Европа.

Проблем: Tesla изтегля над 320 хил. коли от пазара в САЩ

От друга страна, в същия ден президентът на Сърбия каза, че не е оптимист, че ситуацията е по-трудна, отколкото през последните десет години, и че не смята, че Курти ще се съгласи да отложи прилагането на решението относно регистрационните номера. А дори да се съгласи, “това нищо не означава”, смята президентът.

Преди срещата Вучич представи вижданията на Белград, като повтори условията на сърбите от Косово да се върнат в институциите – да се сформира Общност на сръбските общини и да бъде отменено решението за регистрационните номера.

Досега властите в Прищина отказваха да изпълнят и двете искания.

Провал на преговорите и взаимни обвинения

Лидерите на Сърбия и Косово не успяха да намерят решение на спора си относно регистрационните номера на автомобилите, използвани от етническото сръбско малцинство в Косово, съобщи ръководителят на външната политика на Европейския съюз.

“След многочасови дискусии от осем часа тази сутрин двете страни не постигнаха днес съгласие за решение “, заяви Жозеп Борел в изявление след разговорите.

Поредно жестоко убийство в Париж на дете: 14-годишна е отвлечена, изнасилена и удушена

Според него има сериозна опасност провалът на днешните преговори да доведе до ескалация и насилие през следващите дни. След продължителните разговори Борел направи кратко обобщение пред медиите: договор няма, а ситуацията на терен е много нестабилна.

ЕС настоява Косово да не налага глоби на гражданите, които не са сменили номерата на колите си. Решението на правителството в Прищина доведе до това сръбските полицаи, съдии и служителите в публичната администрация на Косово да напуснат, което създаде институционален вакуум, който може да бъде опасен за стабилността на страната.

Според направените днес изявления, Албин Курти не се е съгласил да отмени решението за налагане на глоби от вторник. Президентът на Сърбия каза вчера, че “адът ще избухне на земята”, ако специални части участват в наказването на тези, които не са сменили табелите си с регистрация, но също така и че се надява да няма въоръжен конфликт.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено