Открийте ни и в

България

Посланик Херо Мустафа: САЩ няма да дават визи на корумпирани чиновници и семействата им (ОБНОВЕНА)

bgvoice

публикувано

на

сн. БТА

 

САЩ ще използват инструмент от закона за федералния бюджет, който позволява да се издаде забрана за издаване на визи на чужди държавни служители и техните семейства, които се занимават с корупция. Това заяви послани Херо Мустафа в лекция пред Атлантическия клуб в София на тема: „Българо-американските отношения в следващите 30 години“.

Тя поиска насърчаване на прозрачността, защита на свободата на медиите и уважение към мaлцинствата и техните гласове. „Защото когато гражданите имат вяра в правителството и институциите, България може да достигне пълния си потенциал.“, каза още посланик Мустафа.

От думите й стана ясно, че САЩ ще изпрати нов човек в посолството в София, който ще отговаря по въпросите за свободата на словото, върховенството на закона и по темите за малцинствата. Вашингтон има готовност да окаже и помощ за борбата с киберпрестъпленията, за да се засили отбраната на България в областта на технологията и иновациите, както и че 5G мрежите ще бъдат изградени с подходящи контроли на сигурността.

„Работим да се засили и българската демокрация, да се подобрят възможностите на свободния пазар в България. При борбата за напредък в областта на върховенството на правото държа на партньорството между посолството и НПО, които са посветили техните усилия за развитие на човешкия капитал в България. Разбирам, че всичко, което сме постигнали дотук, е изградено в продължение на 30 години тежък труд. Нашите успехи са дошли чрез взаимното ни желание да растем като съюзници и партньори в един свободен, сигурен и проспериращ свят“, добави още тя.

Посланик Мустафа заяви, че се е посветила да подкрепи усилията на България за диверсификация на енергийните доставки.

„Това ще позволи на българските потребители да имат по-ниски цени. За разлика от „Турски поток“, където България е само транзитна държава, интерконекторът Александруполис обещава България да стане истински енергиен хъб и регионален център за търговия на газ. Хъбът ще има голяма полза“, добави тя.

По думите на американския посланик по отношение на ядрената енергетика България трябва да вземе важни решения.

„Затова осигуряваме екип от американски технически експерти, които да се включат в конструктивен диалог с българските ни партньори“, посочи Мустафа.

Тя е на мнение, че България демонстрира ангажираността си към силна Европа и е надежден съюзник на Балканите от стратегическа важност.

„САЩ и България са установили здрава връзка веднага след падането на комунизма. През 2006 г. подписахме споразумение, което разреши на американските военни да увеличат своето участие в обучението тук в България. САЩ оттогава са инвестирали над 50 милиона долара да актуализират военните обекти на България, където звена на САЩ редовно се обучават съвместно с българските военни. Българските войници са се борили съвместно с американските в Ирак, Афганистан, Либия, Косово. България активно предприема стъпки да модернизира военната си сила, за да бъде достоен съюзник и партньор“, добави американският посланик.

Херо Мустафа посочи, че взаимоотношенията между България и САЩ постигат ново ниво на растеж след срещата между президента Доналд Тръмп и българския премиер Бойко Борисов.

„Важен резултат от срещата е установяването на рамка за стратегическо партньорство, пътна карта за продължаване на сътрудничеството ни в областите на сигурността, отбраната, икономиката,върховенство на правото и енергетиката. Фактът, че очертахме тази рамка с България е знак за потенциала, който виждаме в тези взаимоотношения“, допълни тя.

Американският посланик посочи, че се гордее и със здравите американо-български взаимоотношения в сферата на икономиката.

„Ние виждаме как България възстановява разрушената си икономика от времето на комунизма и развива добре ИТ сектора си“, добави тя.

Херо Мустафа напомни, че тази година се навършват 15 години, откакто България е станала член на НАТО и допълни, че в отношенията между САЩ и България е постигнато много.

„Ние сме застанали в един разделен момент в историята. Тази година се отбелязват 30 години от падането на Берлинската страна и 15 години членство на България в НАТО. САЩ и България заедно са постигнали много в последните 30 години, най-вече при засилването на военните и търговски взаимоотношения“, допълни тя.
„Вчера в САЩ беше Денят на благодарността – ден за размисъл за всички, за което сме благодарни. Тази година съм особено благодарна, че живея в тази чудесна страна – България. Всеки ден научавам повече за българите и тяхната древна култура. Именно заради българския народ аз съм оптимист за бъдещето на България и за отношенията между нашите две страни“, добави още Херо Мустафа.

Получавай BG VOICE по имейл
BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Натисни, за да коментираш

Трябва да влезете в профила си, за да коментирате Login

Коментирайте

България

На борба с болничния на българина: Намаляват дните, в които да си с хрема

Златко Желев

публикувано

на

Виж цялата статия
Снимка: БГНЕС

Личните лекари ще могат да изписват на пациентите болничен до 7 дни непрекъснато, а не както е досега – до 14 дни.

Това е една от мерките, които предлага правителството, за да се намалят злоупотребите с болнични у нас.

Освен това джипито ще може да дава болнични за не повече от 20 дни с прекъсване в рамките на една календарна година.

Лекарските комисии по решение на ТЕЛК пък ще изписват еднократно до 20 дни, вместо сегашните 30, а тези от 180 ще бъдат намалени на 120.

„След изтичане на 120 дни непрекъснат отпуск или 240 дни с прекъсване в две предходни календарни години и в годината на боледуването, при необходимост от продължаване на временната неработоспособност – след решение на ТЕЛК“, пише в мотивите на управляващите.

Предлага се да не се разрешава ползването на отпуск за временна неработоспособност непрекъснато за повече от 360 дни.

Зелени карти, гражданство, визи: много по-скъпо, още по-бавно

Държавата няма да плаща болничният, ако болният не се яви, а е призован за повторна проверка в ЛКК.

При профилактични прегледи пък няма да се издават болничен.

„В тези случаи лекарят, който прави прегледа, изследването или консултацията, да издава служебна бележка на осигурения, в която да отразява часа на явяването и часа на приключването на изследването“, пише още в предложението.

Работодателите да бъдат включени в процеса на контрола, предвид обстоятелството, че те много по-добре познават своите работници и служители и могат да подпомогнат процеса с допълнителна информация за обичайното поведение и отношение към работата на съответното лице.

В тази връзка се предлага и те (работодателите) да бъдат включени в интегрираната информационна система, за да получават информацията за временната неработоспособност на своите подчинени в реално време и да могат да предоставят информация от своята компетентност обратно към контролните органи в случаите, когато техни подчинени попаднат в извадка за текущ контрол или самите те преценят, че имат основание да обжалват болничния лист, пише още в документа.

Друго предложение предвижда болничният лист да се подписва и от лекар, с който работодателят има сключен договор.

Допълнителен контрол може да се осигури и чрез регламентиране на възможност за работодателя да сключи договор с лечебно заведение, в което да изпраща за повторна експертиза своите служители (с тяхно съгласие), при съмнение че болничните листове са фалшиви.

Само преди ден, от анализ на социалния министър Деница Сачева, стана ясно, че най-много болнични през изминалите празнични дни (Коледа и Нова година) са взели служителите, работещи в бюджетните организации –  цели 25%.

Най-честите диагнози са остър бронхит, увреждане на междупрешленните дискове в поясния отдел, остра инфекция на дихателните пътища, заплашващ аборт и вирусна инфекция.

Редовните причини за злоупотреби с болнични пък са ваканциите на децата, за наемана на сезонна работа през лятото, както и насърчаване от страна на работодателите, за да не се плащат заплати.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Абсурдите български: Стълб насред пътя за Арбанаси

Златко Желев

публикувано

на

Виж цялата статия
Снимка: Facebook

Бетонен електрически стълб, собственост на дружеството „Енерго про“,  се появи насред път в курортното селище Арбанаси.

Пътят е новостроящ се и изграждането му се финансира от местни бизнесмени.

Той е обходен за Арбанаси и отвежда туристите направо към резиденцията на Тодор Живков.

Как се е появил бетонният стълб насред пътя и дали първо е построено пътното съоръжение, а след това е забоден там стълба, или е станало обратното, това не е ясно.

Според коментарите на хората в социалните мрежи, стълбът е много опасен, тъй като се намира веднага след остър завой.

„Още тази зима някой джигит ще се натресе в него и ще го премахне“, коментира потребител във Facebook.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Американската „Уестингхаус“ ще модернизира АЕЦ „Козлодуй“

Златко Желев

публикувано

на

Виж цялата статия
Снимка: БТА

„Уестингхаус Електрик Къмпани“ обяви, че е подписала договор с АЕЦ „Козлодуй“ за модернизация на информационни и контролни системи на блокове 5 и 6 до най-новите стандарти, съобщи БГНЕС, като цитира официално съобщение на компанията.

“Дигитализацията и модернизацията на експлоатираното ядрено оборудване е ключова част от дългосрочните операции на нашия клиент и стратегически приоритет за „Уестингхаус“.

Имаме удоволствието да подкрепим 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй“ в усилията да използват най-добрите налични технологии и да доставят икономически изгодна и чиста енергия на България за десетилетия напред“, коментира Тарик Чохо, президент на бизнес звеното за операции в Европа, Близкия изток и Африка (EMEA).

Според бизнес портала SeeNews сделката е на стойност 32,7 млн. евро и е без обществена поръчка, тъй като „Уестингхаус“ са единственият доставчик на системите.

Контролната платформа се внедрява в АЕЦ „Козлодуй“ повече от 15 години, като в съобщението се посочва, че производителят на оборудването подкрепя плановете двата блока на АЕЦ „Козлодуй“ да се експлоатират до 2049 г.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada