Последната вълна на COVID-19 в САЩ поразява все повече млади хора. В отделенията за болни от коронавирус в редица местни болници нараства броят на все по-млади, все още неваксинирани хора, които са се отказали от предпазните мерки, предупреждават водещи здравни експерти в Америка.

"Би било преждевременно да обявим победа", каза главният експерт по инфекциозни заболявания в САЩ д-р Антъни Фаучи.“Виждаме повече и повече млади хора в сериозно състояние, които се нуждаят от хоспитализация и при които се стига дори до фатален изход“, каза той.

Предупреждението на д-р Фаучи се чу по-рано и в думите на д-р Рошел Валенски, ръководител на Федералните центрове за контрол и превенция на заболяванията.

Валенски допълни, че се отчита нарастване на случаите сред млади, които спортуват или участват в организирани извънкласни дейности, в които са включени и родителите им.

Част от проблема е, че американците се страхуват по-малко, че ще се заразят с коронавирус, въпреки че едва около една пета от населението в страната е изцяло ваксинирано, сочат последните данни.

В Чикаго броят на младите, които са болни от коронавирус, са се увеличили до равнище, което не е било наблюдавано от октомври, каза главният здравен експерт на града д-р Алисън Арварди. Най-голям обаче е броят на младите с COVDI-19 в Мичиган.