Открийте ни и в

Коронавирусът

Последно: Как ще се пътува до България за празниците

Ето какви са изискванията за влизащите в страната от САЩ и Канада

публикувано

на

В дните преди Коледа и Нова година много българи в чужбина се връщат в Родината, за да прекарат зимните празници с близките си и семействата си. Заради продължаващата пандемия от коронавирус и непрекъснато променящите се мерки, много от сънародниците ни зад граница не са наясно какви са правилата за пътуване. За да ги улесни, а и заради много въпроси и сигнали, здравното министерство на България публикува актуалните заповеди, които са в сила за влизане в страната.

Както и досега, държавите по света са разделени на три зони според нивото на разпространение на COVID-19 в тях – зелена, оранжева и червена. За пътниците, пристигащи от всяка от тях, важат различни мерки.

Съединените американски щати и Канада

попадат в оранжевата зона

Това означава, че пристигащите от тези държави пътници ще могат да влязат в България със зелен сертификат на ЕС за ваксинация, преболедуване или тест, или с аналогичен документ. Аналогичният документ съдържа данни като цифровия COVID сертификат на ЕС. Документът за ваксинация, издаден в САЩ и Канада, е такъв аналогичен документ и с него може да се влезе в България.

Пътниците от оранжевата зона, които нямат европейски сертификат или аналогичен документ, ще трябва да се поставят под карантина за 10 дни в дома си или в друго място за настаняване, в което предварително са посочили, че ще пребивават.

Пристигналите от оранжева зона в България, които са поставени под карантина, имат възможност да си направят PCR тест за коронавирус или бърз антигенен тест. Това обаче трябва да стане най-рано след три дни. Ако тестът е отрицателен, карантината ще се счита за преустановена от следващия ден на получаване на резултата, уточняват от здравното министерство.

Правилата за пристигащите от държави от оранжевата зона важат и за онези, идващи от страни в зелената зона. Засега здравните власти в България са посочили само Ватикана като такава.

За пътниците, идващи от страни в червената зона, също е нужен

зелен сертификат на ЕС

за ваксиниране и преболедуване. И тук се позволява влизане с тест, но той трябва задължително да е PCR и да е направен до 72 часа от влизане в страната. И пристигащите от червената зона могат да влязат с аналогичен документ за ваксинация.

От здравното министерство уточняват, че български граждани и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на България и членове на техните семейства, които идват от червена зона и не представят нито един документ, ще се допускат в страната, като се поставят под карантина за срок от 10 дни в дома си или в друго място за настаняване. В този случай не съществува възможност за освобождаване от карантина.

В България не се допускат пътници, които идват от Република Мозамбик, Република Боствана, Република Южна Африка, Лесото, Есватини, Република Намибия и Република Зимбабве. Изключение се прави за български граждани и лица със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на България, както и членовете на техните семейства. Всички те задължително се поставят под карантина за срок от 10 дни. Пристигащите българи от тези страни задължително предоставят по електронна поща на регионалната здравна инспекция, която ги е поставила под карантина, документ с резултат от проведено от 10-тия до 12-тия ден от влизането на територията на страната изследване по метода на полимеразно верижна реакция за доказване на COVID-19.


Кои държави в коя COVID зона са

Зелена зона – Ватикана

Оранжева зона – всички, които не са в зелената и червената зона

Червена зона – Народна република Бангладеш, Мианмар, Кралство Бутан, Демократична социалистическа република Шри Ланка, Република Малдиви, Република Южна Африка, Република Ботсвана, Лесото, Есватини, Република Зимбабве, Република Мозамбик, Обединена република Танзания, Република Сейшели, Република Намибия, Република Замбия, Султанат Оман, Туркменистан, Република Таджикистан, Афганистан, Киргизка република, Монголия, Корейската народно-демократична република, Република Чили, Източна република Уругвай, Федеративна република Бразилия, Република Парагвай, Многонационална държава Боливия, Република Суринам, Република Панама, Република Коста Рика, Република Гватемала, Белиз, Република Ел Салвадор, Република Куба, Доминиканска Република, Фиджи, Света Лусия, Федерация Сейнт Китс и Нейвис, Гренада, Република Тринидад и Тобаго, Барбадос, Сингапур, Бруней, Йордания, Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, Грузия, Фарьорски острови, Гренландия, Република Литва, Република Латвия, Република Естония, Румъния, Словения, Хърватия, Словашка република, Република Австрия, Кралство Нидерландия, Ирландия, Чешка република, Кралство Белгия, Унгария, Кралство Дания, Исландия, Република Гърция, Федерална република Германия, Княжество Лихтенщайн, Княжество Андора, Република Полша, Конфедерация Швейцария, Република Сан Марино, Люксембург, Кралство Норвегия, Република Кипър, Княжество Монако, Франция.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА