Открийте ни и в

Балкани

Потребителска кошница: гърците фиксират цените на 50 стоки

Не става въпрос за намаляване на цените, а за опит супермаркетите да задържат колкото е възможно по-ниско нивото на цените на необходимите за едно домакинство стоки

публикувано

на

Потребителска кошница: гърците фиксират цените на 50 стоки

Парламентът на Гърция гласува т.нар. потребителска кошница за супермаркетите, в която влизат 50 основни стоки, чиито цени или трябва да останат същите, или да имат минимално повишение.

Решението е взето с подкрепата на управляващата Нова демокрация и опозиционната ПАСОК.

Конкретната поправка е внесена от Министерството за развитие и инвестициите на Гърция и предвижда магазините с годишна печалба над 90 милиона евро да изпратят на компетентното министерство списък на потребителските стоки (потребителска кошница), които са необходими за достоен живот.

Страх от къпане, гнил таралеж и прическа в огъня: Историята на най-мръсния човек на света

Те се задължават да включват поне по един продукт от всяка категория, чиято цена ще бъде приемлива и по-ниска в сравнение с други продукти от същата категория, съобщават гръцките медии, цитирани от БГНЕС.

Ако не бъде изпратен такъв списък със стоки, е предвидена парична глоба за супермаркетите в размер на 5 000 евро за всеки ден закъснение.

За по-малките магазини „кошницата” не е задължителна, се уточнява в информацията.

Решението ще бъде в сила до 31 март 2023 г., а категориите стоки ще бъдат определени от Министерството за развитие и инвестиции. Очаква се в следващите дни да бъде публикувано решението на министерството с всички подробности.

Вино, два брака и шипки: Дядо Цветан е най-възрастният българин в Бразилия (СНИМКИ)

Гръцките медии смятат, че потребителската кошница ще бъде въведена официално в супермаркетите следващата седмица и ще съдържа 30 категории с 50 продукта, сред което ориз, хляб, макарони, свинско и пилешко месо, риба, мляко, йогурт, сирене и кашкавал, зехтин, брашно, захар, кафе, чай, какао, сокове, препарати за чистене, перилни препарати, тоалетна хартия, паста за зъби, дамски превръзки, сапун, антисептик, пелени, храна за кучета и котки и др.

Уточнява се, че в случая не става въпрос за намаляване на цените, а за опит супермаркетите да задържат колкото е възможно по-ниско нивото на цените на необходимите за едно домакинство стоки.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено