Открийте ни и в

България

Потъване в държавата: Странният случай на Vera Su

Според институциите екозамърсяване няма, но рибарските съюзи вече описват щетите

публикувано

на

Сн.: БТА

Един товарен кораб с турски собственик и под панамски флаг се отклони от курса си в Черно море, заседна в български териториални води край Камен бряг и извади на показ некомпетентност и бездействие в няколко от институциите в България. Vera Su спря в скалите край природния резерват Яйлата на 20 септември и по всичко личеше, че случаят ще приключи като обикновен морски инцидент. Две седмици по-късно обаче екипажът на кораба продължава да е в него и отказва евакуация, никой от него не е разпитан, а опитите товарът му от 3300 тона азотен тор да бъде разтоварен завършиха с фиаско и изливането на тонове химикал в Черно море.

Междувременно ситуацията стана критична, след като Vera Su започна да потъва заради влизането на вода в хамбара на плавателния съд. Часове след като служебният министър на транспорта Христо Алексиев предупреди за възможна трагедия, едната част от кораба полегна на дъното и според експерти има реална опасност той да се пречупи.

Има ли бездействие от страна на властите

Пропуснаха ли момента за реакция българските власти или некомпетентността на някои от институциите им стана причина ситуацията да е близо до излизането й извън контрол. Фактите показват, че преди да стигне скалите на Камен бряг, корабът Vera Su, пътувайки от Украйна към Варна, се е отклонил от направлението си и се е насочил директно към брега. Навигационните системи, които следят движението в реално време, показват, че повече от два часа никой на плавателния съд не предприема маневра за промяна на курса. Всичко това се забелязва от дирекцията на сушата, която следи движението на корабите, дежурният там би трябвало да е в контакт с дежурния на кораба, но връзка така и не може да се осъществи.

 

„Когато се вижда, че няма комуникация, е нормално един катер на гранична полиция да отиде и да ги спре“, каза служебният министър на транспорта Христо Алексиев пред журналисти миналата седмица. Той определи действията на „Морска администрация“ в кризата с кораба като саботаж. Точно заради това и министърът уволни директора на изпълнителната агенция Живко Петров.

Според експерти от структурата обаче времето от момента, в който е било категорично ясно, че няма да има промяна в курса, до този, в който корабът се е забил в скалите, е било 20 минути – недостатъчно за каквато и да е реакция.

Село Камен бряг (3 октомври 2021) По разпореждане на министъра на околната среда и водите Асен Личев е осигурено учестено вземане през един час на водни проби в района на авариралия кораб “Vera Su”, включително и през изминалата нощ. Стойностите за азот амониев показват стабилна тенденция на задържане до обичайните стойности за крайбрежните води в района. Взимат се полеви проби за установяване на показатели като PH активна реакция, температура, разтворен кислород, наситеност на кислорода, данните от които също показват, че тенденцията е стабилна – към днешна дата е такава, каквато е била към 25 септември, преди неуспешната операция по прехвърляне на товара. Засега морето около заседналия кораб е спокойно. Пресфото-БТА снимка: МОСВ (ЕД)

Следва обаче поредица от действия, които не са били направени навреме. Едно от тях е, че никой от българските представители на властта не се е качил на кораба, не е разпитал екипажа и

не е взел корабния дневник

Освен това, по мнение на експерти, има ясни процедури, които трябва да се спазват в ситуации като тази, когато има риск за природата и екипажа. Има и специална конвенция за Защита на Черно море от замърсяване, в която специално е указано, че ако една страна не може да се справи, вика на помощ съседните. Помощ от Турция и Румъния не е искана, нещо повече – на 24 септември от „Морска администрация“ обявиха, че не приемат плана за изтегляне на корабособственика.

Според информация на Maritime.bg собственикът е изпратил няколко предложения, които са били отхвърлени. Едно от тях е било активиране на плиткогазещи кораби от Турция и от Украйна.

Междувременно на корабособственика е даден срок от един месец да изтегли кораба. Всичко това на фона на прогнозите за лошо време и опасност от разбиване на кораба.

В същото време се появи и нов интересен елемент в драмата с разбилия се кораб. Един от моряците на борда разкри, че екипажът е бил заплашван и не е получил последните си възнаграждения.

Морякът говори пред БНТ, но отказа да разкрие самоличността си заради притеснения да не загуби работата си. Националната телевизия съобщи и че разполага с документ, според който собственикът на кораба трябва да плати на екипажа общо 11 380 долара.

„Взехме единодушно решение като екипаж да спрем работа. Всеки от моряците на борда

иска да се прибере у дома

На кораба работят само капитанът и главният инженер. Искаме компанията собственик да заплати за изработените възнаграждения, което е наше право“, каза морякът.

Капитан на кораба е Онур Хазар, втори капитан е Абдула Кемал. В документа е посочен екипаж от шест души. Те са от Турция и Азербайджан, а корабособственикът е от Турция.

„14 дни сме поставени в много трудна ситуация. Отслабваме психически. Всяка нощ заспиваме с мисълта, че може да загинем“, добавя морякът.

Той разкри и друга подробност.

Горивото от кораба бе източено.

„Заплашвани сме от мениджъра на екипажа. Разполагаме със запис на заплахите. Никой не ни помага. Работим здраво от първия ден, в който отплавахме. Въпреки всички наши усилия не можем да получим заплатите си“, каза още морякът пред БНТ.

Друг аспект на драмата е екологичният. От самото начало на кризата службите към Министерство на околната среда и водите (МОСВ) следят за качеството на водата в района. В деня след неуспешния опит за претоварване, когато голяма част от разтоварваното количество попадна във водата, от Басейнова дирекция „Черноморски район“ отчетоха, че количеството на азотни съединения в района е четири пъти над нормата.

Служебният министър на околната среда Асен Личев издаде заповед за незабавно спиране на разтоварването „поради възникването на непосредствена опасност от замърсяване на акваторията на Черно море“.

В събота, пред потъващия кораб, Личев каза, че опасност няма.

„При наличието на вълнение и на течение съм сигурен, че няма да има измиране на живи организми“.

 Щети обаче вече има

„Чакаме този сезон цяла година – краят на септември, октомври и ноември. Това е времето, когато ловим риба. Съсипят ли морето сега, приключваме“, каза за „Свободна Европа“ Емил Милев, който е председател на риболовно сдружение „Черноморски изгрев“.

Корабът започна да потъва.

„Риба има, на мястото, където е заседнал корабът, са най-добрите ни райони“, обяснява той. Негативните последици за рибарите обаче са факт.

„Вече всички знаят, че тук има заседнал кораб, натоварен с изкуствена тор“, казва Милев.

„Започнахме да даваме сигнали от самото начало, защото на това място, по това време на годината и с тази позиция на кораба трябва да се действа в рамките на два-три дни“, каза за „Свободна Европа“ Георги Гавазов, който има фирма за риболов. По думите му много хора са предлагали безвъзмездна помощ по всички възможни начини.

„Морска администрация“ прояви шокираща незаинтересованост и нямам разумно обяснение защо. Те можеха да имат само позитиви от действията си“, каза Гавазов.

По думите му през цялото време е имало „шокиращо замитане на нещата“, което е необяснимо.

„Твърденията, че ние не можем да се справим с Vera Su, не са коректни. Ако всичко беше започнало веднага, щяхме да сме забравили за инцидента“, каза Александър Тодоров от Maritime.bg.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА