Открийте ни и в

България

Почина бащата на Шопската салата

публикувано

на

Доайенът на бълграския туризъм Петър Дойчев, който е измислил и традиционната българска Шопска салата почина на 94-годишна възраст. За това съобщи в профила си във Фейсбук експертът в туризма Румен Драганов.

Петър Дойчев е роден на 19 септември 1924 г. Завършва Немската езикова гимназия в гр. Бургас и след завършване на училище служи като кадет във Военно-въздушните сили. Постъпва в системата на „Балкантурист” на 1 април 1949 г. ,назначен от първия директор на туризма у нас Рачо Кабаивански.

След среща с министър-председателя Георги Димитров поема изпълнението на договора за обслужване на туристи от Чехословакия във Варна, като организира първата у нас верига от частни квартири към “Балкантурист”. Раздава чаршафи от военните запаси на наемодателите и превозва с камиони, оборудвани с пейки, туристите до местата за настаняване. По поръчение на премиера Антон Югов изгражда и става директор на плажен хотел „Роза” и хотел „Чайка” в курорт Варна – “Филиал Дружба”, („Св,св. Константин и Елена”).

Преминал буквално през всички професионални туристически нива – екскурзовод, технолог, барман, икономист, администратор, организатор и снабдител, хотелиер през 1956 г започва работа към ДСП „Балкантурист”- Златни пясъци като участва в изграждане на хотелската база на комплекса, подготовката на кадри за новите хотели и въвеждането им в експолоатация. През 1962 година е назначен за н-к отдел „Екскурзоводско обслужване” към дейност „Туристическо обслужване”- на туристически комплекс Златни пясъци.

От 1966 година работи Главна дирекция Балкантурист – София, съвместно с Петко Тодоров, като заема последователно длъжности по ръководството и отчета на дейността на туристическите предприятия в системата на “Балкантурист” страната. От 1974 започва работа към преобразуваната дирекция в Комитет по туризъм към Министерския съвет като началник отдел „Средства за подслон и хранене”, където участва активно в изграждане на хотелската база в град София като участва активно в изграждането на 21 нови и реконструкцията на съществуващата хотелска база, включително управлението на франчайзинговите договори на бранда Новотел, Ню Отани и Шератон София Хотел Балкан.

За своята дейност по организация и управлението на дейностите по настаняване и хранене в София е награден с редица високи държавни отличия между които „Златен орден на труда” и „Червено знаме на труда”. Петър Дойчев е разработва много от основните стандарти в туристическото обслужване в България и е обучил значителна част от кадрите в туризма за превръщане на страната ни в приветлива туристическа дестинация с високи международни стандарти на обслужване Известен е като създател на технологията на придобилата известност марка „Шопска салата”.

Автор е на книги и многобройни статии в областта на туризма. През 2017 година прави дарение на Университета по Библиотекознание и информационни технологии от над 10 000 печатни страници ценни документи и статии, почетни знаци и медали, литература и вещи за създаване на музейна сбирка и създаване на Музей на туризма, като експозицията е открита през 2018 г.. Университетът е именувал аудитория в катедра “Култура, историческо наследство и туризъм” на негово име.

С указ на Президента на Република България Георги Първанов, Петър Дойчев е награден с орден Стара планина- първа степен през 2010 г. за големите му заслуги за изграждането и развитието на туризма в Република България. На 21 септември 2014 получава почетен Знак на Несебър от Кмета на община Несебър. На заседание от 5 август 2015 г., Общински съвет Варна е удостоен със званието „Почетен гражданин на Варна“. На 6 декември 2018 е обявен за Почетен гражданин на Бургас.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА