Открийте ни и в

СВЯТ

Почина най-възрастният мъж на планетата – 112-годишният Читецу

публикувано

на

сн. АП/БТА

Почина японецът Читецу Ватанабе, който беше обявен за най-възрастният мъж на планетата на 12 февруари. Мъжът от префектура Ниигата беше на 112 години.

Само след 11 дни Ватанабе щеше да навърши 113 години. Той взе титлата най-възрастен човек от друг японец, Масадзо Нонака, който почина на 113-годишна възраст в края на януари.

Японците са най-дълголетната нация на света, като през 2015 г. броят на хората над 80-годишна възраст, живеещи в островната страна, надхвърли 10 милиона.

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

СВЯТ

Deutsche Bank ще плати глоба от 150 милиона долара заради Епстийн, който си държеше парите там

Изпълнителният директор на банката каза в докладна записка, че е било „критична грешка“ да приеме Епстийн като клиент през 2013 г.

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Zerogedge.com

Deutsche Bank се съгласи да плати 150 милиона долара неустойки за връзката си с Джефри Епщайн като част от сътрудничеството си с властите в Ню Йорк.

Мултинационалната инвестиционна банка със седалище във Франкфурт, Германия, „не е успяла да проследи правилно дейностите по сметки на името на регистрирания сексуален престъпник, въпреки широката публична информация относно обстоятелствата, свързани с по-ранното престъпно поведение на г-н Епстийн“, казаха от департамента на Ню Йорк по финансовите услуги. От тези сметки са били извършвани плащания на жертви на сексуално насилие, на потенциални съучастници на Епстийн в набирането на млади момичета за секс и на големи адвокатски фирми. Сроред властите ръководството на банката е трябвало да докладва за сметките още в началото, когато Епстийн ги е отворил.

Новината бележи първата изпълнителна акция срещу Епстийн след ареста на приятелката му Джизлейн Максуел.

Изпълнителният директор на банката Кристиан Шевинг каза в докладна записка пред служителите, че е било „критична грешка“ да приеме Епстийн като клиент през 2013 г.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Коронавирусът

Платформа ще следи за нарушения на човешки права, прикрити като мерки срещу COVID-19

Много от 162-те включени държави са отбелязани със предупредителен знак за обезпокоителни мерки по време на пандемията от COVID-19

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Нова платформа ще следи за нарушения на човешките права под прикритието на мерки срещу заразата от COVID-19 в световен мащаб, съобщи днес Международният институт за демокрация и подкрепа при избори (International Institute for Democracy and Electoral Assistance, International IDEA), предаде ДПА.

Глобалната мониторингова платформа следи мерки срещу COVID-19, които тази НПО смята, че са повод за загриженост.
Те включват мерки, които нарушават човешки права или демократични стандарти, защото са смятани за непропорционални, ненужни, незаконни или неясни. Платформата ще се обновява на всеки две седмици.

Много от 162-те включени държави са отбелязани със предупредителен знак за обезпокоителни мерки по време на пандемията от COVID-19.

В ЕС такава държава е Унгария, заради обявяването на „състояние на опасност“ през март, в отговор на пандемията. Правозащитни организации твърдят, че това е дало на изпълнителната власт много широки права за неограничен период от време.

„За всички ни стана ясно, че глобалното извънредно положение почти сигурно ще има, а и вече има, дълбоки политически последствия. Рисковете за демокрацията са ясни и непосредствени“, каза генералният секретар по международните въпроси на IDEA Кевин Касас-Самора при пускането на платформата.

Европейският парламент също предупреди, че някои държави злоупотребяват с мерките срещу COVID-19.

„Съобщения за държави, които използват извънредните мерки, за да подкопават демократичните правила и институции, да се разправят с политически опоненти и защитници на човешките права, допълнително подкопава правата на задържаните и подхранва дискриминация или ксенофобия срещу малцинства или уязвими групи, и това предизвиква голяма загриженост в дългосрочен план“, подчерта председателката на парламентарната подкомисия по човешки права Мария Арена в прессъобщение.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Коронавирусът

СЗО: Пикът на пандемията все още не е достигнат

В света са регистрирани 11,4 милиона случая на заразяване, над 535 хиляди души са починали

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Пандемията от коронавирус в света още не е достигнала своя пик, заяви днес на брифинг в Женева генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус.

По думите му, ако в началото на пандемията 400 хиляди случаи на заразяване са били регистрирани за 12 седмици, то същият брой е установен само през последния уикенд.

„Разпространението на коронавируса се ускорява и ние още не сме стигнали до пика на епидемията“, подчерта Гебрейесус.

„Понастоящем в света са регистрирани 11,4 милиона случая на заразяване, над 535 хиляди души са починали“, добави шефът на СЗО.

Гебрейесус каза също, че СЗО в най-скоро време ще изпрати мисия в Китай, която да установи източника на произход на коронавируса.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено