Открийте ни и в

СВЯТ

Почина най-известният будистки монах в света, наречен “бащата на съзнанието” (СНИМКИ)

„Ако вярваме, че утре ще бъде по-добре, днес можем да издържим несгодите“, каза великият учител

публикувано

на

Тич Нат Хан, дзен будистки монах, поет и активист за мир, който стана известен като противник на войната във Виетнам през 60-те години на миналия век, почина днес на 95-годишна възраст, заобиколен от своите последователи в храма, откъдето започва духовното му пътуване.

Едноседмичното му погребение ще се проведе в храма по тих и спокоен начин, твърдят негови последователи.

В голяма колекция от творби и публични изпълнения през десетилетията Тич Нат Хан говори с нежен и силен глас за необходимостта да „вървиш, сякаш целуваш земята с краката си“.

Той претърпя инсулт през 2014 г., поради което вече не можеше да говори, и се върна във Виетнам, за да прекара последните си дни в Хюе, древната столица и родно място, след като прекара по-голямата част от живота си в изгнание.

Като пионер на будизма на Запад, наричан „Бащата на съзнанието“, той основава манастира Plum Village във Франция и редовно говори за практиката на съзнанието – идентифициране и дистанциране от определени мисли без осъждане.

„Научаваш се как да страдаш. Ако знаеш как да страдаш, страдаш много, много по-малко. И тогава знаете как да използвате добре страданието, за да създадете радост и щастие“, каза той в лекция от 2013 г. „Изкуството на щастието и изкуството на страданието винаги вървят заедно“, добави той.

Тих Нахат Хан, който говореше седем езика, преподава в Принстънския и Колумбийския университет в Съединените щати в началото на 60-те години. Той се завръща във Виетнам през 1963 г., за да се присъедини към нарастващата будистка опозиция срещу войната между САЩ и Виетнам, протестирайки и самозапалвайки няколко монаси.

„Видях комунисти и антикомунисти да се убиват и унищожават взаимно, защото и двете страни вярваха, че имат монопол върху истината“, пише той през 1975 г., добавяйки: „Гласът ми беше заглушен от бомби, минохвъргачки и викове“.

В разгара на войната във Виетнам през 60-те години на миналия век той се среща с активиста за граждански права Мартин Лутър Кинг-младши, който публично осъди участието на САЩ във войната във Виетнам. Кинг нарече Тич Нат Хан „апостол на мира и ненасилието“ и го номинира за Нобелова награда за мир.

„Лично аз не познавам никой по-достоен за Нобеловата награда за мир от този нежен будистки монах от Виетнам“, пише Кинг в писмото си за номинация. Той беше в Съединените щати, за да се срещне с Кинг година по-рано, когато правителството на Южен Виетнам забрани на Тич Нахат Ханху да се връща у дома.

Монахът Хаеним Суним, който някога е бил преводач на Тич Нат Хан по време на пътуване до Южна Корея, каза, че господарят на Дзен е спокоен, внимателен и любящ.

„Той беше като голям бор, който позволяваше на много хора да почиват под клоните му със своето прекрасно учение за осъзнаване и състрадание“, каза Джаймин Суним пред Ройтерс. „Той беше един от най-невероятните хора, които някога съм срещал“.

„Надеждата е важна, защото с нея настоящият момент може да се издържи по-лесно“, пише Тич Нат Хан и добавя: „Ако вярваме, че утре ще бъде по-добре, днес можем да издържим несгодите“, каза великият учител на съзнанието.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА