Открийте ни и в

Интересно

Почина фотографката на „Бийтълс“ Астрид Кирхер

публикувано

на

Астрид Кирхер между Ринго Стар и Джон Ленън по време на снимките на филма „Нощ след тежък ден“, 1964 г. Снимка: L'Europeo Bulgaria

Германската фотографка Астрид Кирхер, заснела някои от най-ранните и популярни кадри на „Бийтълс“, почина на 81 години, предаде Асошиейтед прес.

Тя е издъхнала във вторник в родния си гр.Хамбург, Германия, броени дни преди да навърши 82 г., съобщи нейният приятел Кай-Уве Франц пред Асошиейтед прес. В петък в Туитър историкът на „Бийтълс“ Марк Луисън извести за кончината на „интелигентния, вдъхновяващ, иновативен, дързък, артистичен, буден, красив, умен, обичащ и вдъхновяващ“ творец и почете „неизмеримия й принос“ към популярната британска група. Според германския в.“Цайт“ Кирхер е починала след „кратко, сериозно боледуване“.

„Бог да прости Астрид, красивото човешко същество“, написа в Туитър Ринго Стар. Оливия Харисън, вдовицата на Джордж Харисън написа за фотографката, че била „така фина и талантлива, с око, което улавя душата“.

Кирхер била асистент фотограф в Хамбург през 1960 г., когато тогавашният й приятел Клаус Форман попада в клуб на младата британска група. Петимата музиканти от Ливърпул наскоро били приели името на групата „Бийтълс“. Форман успява трудно да убеди и Кирхер да се присъедини към него и компанията на състава.

„Целият ми живот се промени за няколко минути. Всичко, което исках, бе да бъда с тях и да ги опозная“ , споделя тя след време пред биографа на групата Боб Спиц.

Кирхер непряко повлиява имиджа на музикантите. Саката без ревери, с които „Бийтълс“ са прочути в първите дни на Бийтълсманията, са вдъхновени от гардероба на фотографката, която има връзка и брак със Стюърт Сътклиф до внезапната му смърт от мозъчен кръвоизлив през април 1962 г. Тогава Сътклиф вече е напуснал „Бийтълс“. Впоследствие тя се жени два пъти, но се развежда. През 2010 г. споделя в интервю, че Сътклиф е бил и продължава да бъде любовта на живота й.

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Най-четено

Интересно

Джаспър Маскелин – гений на магическото изкуство или средство за пропаганда?

Джаспър Маскелин, роден в Лондон през 1902 г., е трето поколение илюзионист, майстор на сценичната магия и една от най-загадъчните личности, взели участие във Втората световна война

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Wikipedia/www.maskelynemagic.com

Джаспър Маскелин, роден в Лондон през 1902 г., е трето поколение илюзионист, майстор на сценичната магия и една от най-загадъчните личности, взели участие във Втората световна война. Историята му разказва „Списание Осем“.

Докато през 20-те и 30-те години на миналия век магическото шоу на Маскелин привлича многолюдни тълпи в салона му в Лондон, то след избухването на Втората световна война илюзионистът се чувства все по-неудовлетворен от намалялата публика и мечтае за друга форма на изява. Дали от желание за слава или от любов към отечеството, Маскелин

решава да се присъедини към военните сили

Въпреки че не е опитен в сраженията, а и наближава 40-те, той смята, че уменията му на илюзионист биха могли да се приложат в сферата на камуфлажа. Остава само да успее да убеди и военната комисия, която първоначално приема кандидатурата на фокусника с насмешка.

Една от легендите за приемането на Маскелин на военна служба гласи, че той най-после успява да привлече интереса на комисията, като

инсценира появата на нацистки боен кораб по Темза

само с помощта на макет и система от хитро поставени огледала.

Въпреки че скептиците поставят под съмнение историята за впечатляващата илюзия поради липсата на достатъчно доказателства и снимков материал, факт е, че Маскелин все пак е приет и през октомври 1940 г. е изпратен на обучение в центъра по камуфлаж във Фарнъм, Съри.

След няколко „месеца в центъра Маскелин е разпределен в Александрия, Египет, където по това време е разположена базата на британския кралски флот. Там той успява да си издейства възможността да създаде собствен отряд, благодарение на

способността си да забавлява войниците

и да печели благоволението на главнокомандващите с фокусите си. Групата получава името „дивизия за експериментален камуфлаж”, но Маскелин я нарича своя „магически отряд” („magic gang”). В новосформираната група на илюзиониста има бивши художници и инженери, сценограф, дърводелец, архитект, реставратор и химик – перфектен отбор за изграждане на “сцена” с колосални размери.

През лятото на 1941 г. магическият отряд на Маскелин е натоварен с първата си голяма задача – да предпази пристанището на Александрия от бомбардировките на германските военни самолети. Осъзнавайки, че да скрие огромното пристанище е непосилна задача, Маскелин решава да го „премести”, като използва познанията си по перспектива и опита си в създаването на илюзии. Маскелин и отрядът му изграждат в залива на близкото езеро Мариут реалистичен макет на пристанището така, както би изглеждало от въздуха. Макетът разполагал със светлини, наподобяващи тези на пристанището, изкуствен фар и заряди, детонирани от разстояние. В нощта на нападението светлините на порт Александрия са загасени, а тези на фалшивото пристанище светят ярко. Контролираните взривове, които също са част от илюзията, успяват да заблудят пристигащите самолети, че останалите пилоти вече са започнали бомбардировката на пристанището и че са на правилното място. Хитрият план на Маскелин успява – цели три нощи подред нацистките самолети бомбардират фалшивото пристанище, а британските кораби и базата на флота в Александрия са спасени.


Скритата армия от Ел-Аламейн

Сред най-големите документирани постижения на британския експериментален камуфлаж е операция с кодовото име „Операция Бертрам”, която спомага за победата във втората битката при Аламейн през 1942 г., която окончателно обръща хода на Северноафриканската кампания в полза на Съюзниците. Стратегията била чрез редица лъжливи маневри немските военни сили в Африка (по това време под командването на Ервин Ромел) да бъдат заблудени, че противниковата атака ще дойде от юг, а не от север. В книгата „Фантомната армия от Аламейн“ (2012) Рик Страуд ярко описва приноса за победата на креативен екип с участието на Джаспър Маскелин и други известни за времето си артисти и под командването на бившия филмов режисьор майор Джефри Баркас. Екипът създава фалшива армия от бутафорни танкове на южния фронт, докато истинските танкове и оръжия на север са прикрити под конструкции от картон и платнище така, че да изглеждат като обикновени камиони. Част от „реквизита” е и изкуствен газопровод, който екипът изгражда, за да заблуди врага както за посоката на атаката, така и за датата. Успокоен, че прокарването на

газопровода вероятно ще отнеме поне няколко седмици, Ромел разчита, че има достатъчно време и се оказва неподготвен, когато британците нападат.


Светлинно шоу над Суецкия канал

По време на Северноафриканската кампания немците често атакуват Суецкия канал в опит да прекъснат достъпа на британската кралска армия до един от най-важните транспортни пътища по море, както и да получат контрол над ценни залежи на петрол и суровини в Египет. Един от впечатляващите „фокуси” на магическия отряд, описан в книгата „Magic:Top secret“ (1949), включва т.нар. „вълшебни въртящи се огледала на Маскелин”, използвани за защита на Суецкия канал от среднощните нападенията на нацистите по въздух. Според разказа в книгата Маскелин и помощниците му поставят специални въртящи се пръстени от огледала на стълбове с прожектори по протежението на Суецкия канал. Светлините им се пречупват от огледалата и създават такова ярко светлинно шоу в нощното небе, че германските пилоти са заслепени и губят ориентация. Неконвенционалните методи на Маскелин отново дават резултат – Суецкият канал на практика става невидим за врага.


Гений или измамник?

Дали може да се вярва напълно на историите за известния илюзионист, или репутацията му всъщност ще се окаже най-добрата му илюзия? Един от основните източници на историите за подвизите на Маскелин и магическия отряд е книгата с мемоари от войната „Magic:Top secret“, публикувана с анонимен автор през 1949 г. Мнозина изследователи днес смятат, че мемоарите са написани именно от Маскелин, което поставя под въпрос истинността им. Д-р Бадси от Кралската военна академия Сандхърст коментира историите на Маскелин така: „Редица личности с необичайни задачи по време на войната, накрая пишат книги от типа „Как собственоръчно спечелих войната”. Мемоарите все пак не се пишат под клетва.“

Друг важен източник, цитиран от привържениците на Маскелин, е книгата на Дейвид Фишър „The war magician“, издадена през 1983 г., базирана до голяма степен на мемоарите от 1949 г. Скептиците твърдят, че историите в книгата са силно преувеличени или поне че не е известно до каква степен заслугата за хитрите илюзии е именно на Маскелин, а не на друг неизвестен гений или на група брилянтни умове, работили за британската армия.

През април 1941 г. излиза статия в Daily Mail, в която е обявено заминаването на Маскелин за Египет и се споменава способността на магьосника да скрие цяла армия от очите на врага.

Каквато и да е истината, легендите за Джаспър Маскелин са се превърнали в неизменна част от съвременната поп култура и подобно на самите фокуси, продължават да предизвикват удивлението и интереса на публиката. От няколко години насам дори има идеи за предстоящ филм по историята на харизматичния магьосник, приложил изкуството на илюзията в борбата срещу хитлеристка Германия.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Интересно

Намериха злато за $1 млрд. на границата между Сърбия и България

Богатсвото е открито от канадстката компания „Medgold Resources“

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Канадската изследователска компания „Medgold Resources“ съобщи, че в Южна Сърбия, на границата с Северна Македония и България, в рамките на проекта, наречен „Тламино“, е открила предварителни запаси от около седем милиона тона руда, с около 680 000 унции, или близо 19,3 тона злато на стойност малко над един милиард долара, заяви кореспондентът на Македонската информационна агенция (МИА) от Белград, цитиран от скопското издание Kurir.

От компанията обявиха подготовката на предварително проучване за осъществимост на проекта, което трябва да потвърди тези резултати.

Както се оказа в проекта „Тламино“, съдържанието на злато на това място средно е около три грама на тон. По принцип залежите с един грам злато на тон, ако са придружени от адекватни количества руда, се считат за печеливши, допълва Фокус.

Предварителни проучвания, както и допълнителни металургични проучвания ще бъдат извършени от компании от Обединеното кралство, тъй като има сериозни индикации, че на мястото има значително по-голямо количество от този благороден метал.

В проучване на минералното богатство, наречено проект „Тламино“, Medgold откри и 40-метров слой руда, съдържащ 8,32 грама злато на тон и изумителните 193 грама на тон сребро.

В същото време канадската геоложка компания Tedian, която търси находища на метални руди в Сърбия, България и Косово, обяви, че е постигнала споразумение за закупуване на сръбската геоложка компания ЕФПП, която притежава права за проучване в обектите Кижевак и Саставци край Рашка, където някога е имало мини за сребро и цинк, съобщава белградския вестник „Вечерни новости“.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Интересно

Продавачка на мед от Чили се забърка в „лепкава ситуация“с Мел Гибсън

Апел от производителката към холивудската звезда: „Медът ни е само за смели сърца“

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: CNA Lifestyle

Заради заигравка с испанската дума за „мед“ и името на един от най-известните актьори в света дребна търговка от Чили се е озовала в „лепкава ситуация“, предаде Ройтерс.

Йоана Агурто е използвала изображение на Мел Гибсън от филма „Смело сърце“ (1995), за да промотира меда си „Миел Гибсон“ заедно със слогана „Само за смелчаци“.

Тази седмица чилийката е получила писмо, за което се предполага, че е от адвокати на актьора. В него се посочва, че използването на неговото име и подобие нарушава правата му. Жената е заплашена със съдебни действия, ако незабавно не изтегли продукта.

Писмото е подписано от асистент на Лий Бречийн, адвокат от Калифорния. Нито говорител на адвокатската фирма, нито представител на актьора са отговорили на молбите за коментар.

Агурто е споделила за агенцията от дома си в столицата Сантяго, че до такава степен се е изплашила от полученото писмо, че е изтрила имейл адреса си. Жената казва, че предлага продукта си от юни, след като коронавирусната пандемия е причинила повсеместна безработица, засегнала и самата нея, и че припечелва колкото да изхранва семейството си.
След като е споделила писмото с чилийски медии, търговката казва, че последователите й в социалните мрежи са се увеличи значително.

Жената е публикувала в Туитър апел към самия актьор, който гласи: „Скъпи г-н Мел Гибсън, бихте ли ни позволили да използваме вашето изображение за нашия мед? С децата ми ще сме ви безкрайно благодарни. Медът ни е само за смели сърца“.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Повече в Астрид Кирхер, Бийтълс, германия, Кончини
Трагедията на една българка в Германия

Ако я попитат как е, Анче Ангелова разкопчава блузата и показва рамото си, на което зее голяма открита рана. Устата...

Затвори