Открийте ни и в

Православие

Почитаме лечителите на слепи и недъгави св. св. Козма и Дамян, имен ден празнуват Козма, Кузман, Дамян, Красимир, Красин

Наследеното си от родителите богатство раздали на бедните и страдащите

публикувано

на

На 1 юли е народният празник на всички лечители, врачки, баячки и билкари. На този ден жените не работят нищо, за да не се разболее човек от семейството или домашните животни. Единственото, което могат да правят, е да месят хляб и да го раздават за здраве.

Вечерта срещу празника болни, слепи и недъгави хора отиват да преспят в църквата или в параклиса, посветен на светците, а на сутринта се измиват на аязмото. Правят се курбани.

Двамата братя живели в Рим през трети век и били възпитани в християнско семейство. Според преданието те са владеели лечителството с помощта на Христовата вяра и лекували хората, без да вземат нищо, затова са наречени и безсребреници.

Наследеното си от родителите богатство раздали на бедните и страдащите.

Светите Безсребреници Козма и Дамян посвещавали в християнство и спомагали за разпространението му. Езичниците решили да заловят двамата братя, за да ги изправят пред съда. Народът помогнал на безвъзмездните лечители да се скрият в една пещера. Войниците обаче арестували техни привърженици и ги заплашили с мъчения. Тъй като не искали други да страдат за тях, Светите Безсребреници Козма и Дамян решили сами да се предадат и били отведени в Рим да ги съдят.

Императорът им заповядал да направят езически жертвоприношения и да се откажат от своя бог. Братята му отвърнали – Да бъдеш посрамен ти, с твоите никога несъществували идоли, нека повярваш в Бог, като се измени лицето ти и да се обърне назад!

Когато светците произнесли тези думи, лицето на императора внезапно се изменило и шията му се извила така, че лицето му се оказало обърнато към гърба. Той се стъписал, повярвал в Христа и умолявал светите лекари да го изцелят, след което ги пуснал на свобода и им позволил да продължат благотворителната си и лечителска дейност.

Според преданието Козма и Дамян били убити от своя първоначален учител в лекарската професия, който завидял на двамата братя. Той ги примамил в планината да събират заедно билки, където ги убил с камъни през 284 година.

На 1 юли празнуваме също и едно от значимите събития в духовната история на България – връщането на мощите на св. Йоан Рилски от Търново в Рилската обител. След смъртта си през 946 г. Йоан Рилски е погребан в Рилската обител, но скоро след това цар Петър нарежда мощите му да бъдат пренесени в Средец, днешна София, а през 1195 г. цар Асен тържествено ги пренася в столицата Търново.

През 1496 г., след като получават разрешение от султана, монасите от Рилската обител връщат мощите на светеца от Търново в Рилския манастир.

Предполага се, че канонизацията на Св. Йоан Рилски е извършена през X век, след пренасянето на мощите му от Рила в Средец, където в негова чест е построена църквата “Свети Лука”.

Имен ден празнуват Козма, Кузман, Дамян, Дамяна, Красимир, Красимира, Красин, Красина.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА