Открийте ни и в

Православие

Св. мъченици Кирик и Юлита, майка и син, загинали заради вярата си, имен ден празнуват Владимир, Владимира, Владко, Владислав

Мощите на светците били намерени нетленни, и до днес те са чудотворни

публикувано

на

На 15 юли Православната църква чества паметта на светите мъченици Кирик и Юлита. Тогава е храмовият празник на едноименния храм в Банкя и празник на града.

Св. Юлита произлизала от рода на предишните римски царе. Овдовяла на млади години, като имала само един тригодишен син Кирик. Тя живеела в гр. Икония (област Ликаония) и цяла била предадена на Христовата вяра.

Своя син тя кръстила веднага след рождението му, а като станал на три години, научила го на вяра и молитва, доколкото едно дете на такава възраст може да възприеме.

Когато при Диоклетиан настанало гонение и в Ликаонската област, Юлита взела тригодишния си син и с двете си верни слугини избягала в Селевкия. Когато започнали и тук да преследват християните, тя отишла в Килийския град Тарс.

Горноводенският манастир „Св. св. Кирик и Юлита“ е български православен девически манастир

Но и тук не могла да се скрие и скоро била изведена със сина си на съд. Управителят я попитал за нейното име, род и отечество. Тя се нарекла само християнка. Управителят тогава й отнел сина и заповядал да я бият с волски жили.

Детето жално гледало майка си, плачело и искало да се изтръгне из ръцете, които го държали. Управителят се опитал да го погали, но Кирик с висок глас извикал: “Аз съм християнин, пусни ме при мама!” И взел с ръчичките си да драска управителя, като отвръщал лице от него.

Озлобеният управител го блъснал от своето високо седалище. Кирик паднал надолу и удряйки главичката си по каменните стъпала, обагрил това място с кръвта си и предал Богу своята света и невинна душа.

Виждайки как Кирик пострадал преди нея, св. Юлита се изпълнила с радост и поблагодарила на Бога, загдето нейният син се удостоил с мъченически венец.
След много мъки и Юлита била посечена с меч. Това станало в 304 година.

Телата на пострадалите за Христа майка и дете били хвърлени без погребение да бъдат изядени от зверове. Но две слугини нощно време ги взели и погребали.

Едната от тях доживяла възцаряването на Константин Велики. Тя показала на вярващите мястото, където били погребани мъчениците, и разказала за тяхното мъченичество. Мощите на светците били намерени нетленни. И до днес те са чудотворни. Част от тия мощи се намира в Охрид, в църквата “Св. Богородица”.

Сгушен в родопската гора, манастирът “Св.св. Кирик и Юлита” е едно от най-приятните за посещение места край Пловдив. На по-малко от половин час с автомобил, той не е от най-известните, но е сред най-живописните манастири в околията.

Смята се, че манастирът е основан още през Средновековието. В по-ново време той споделя съдбата на много други български християнски постройки и става жертва на кърджалиите от началото на 19 век. През 1810 година е опожарен от престъпните банди.

В следващите години манастирът е отново възстановен. Тъй като той е под покровителството на “Св.св. Кирик и Юлита”, а манастирската църква – на “Света Параскева”, то се предполага, че преди години всъщност е имало два близкостоящи манастира, които са носили имената на отделните светци.

Именно през Възраждането и след опожаряването от кърджалиите е станало и обединението.

Имен ден днес празнуват хората с имена Владимир, Владимира, Владо, Владко, Владислав, Владислава, Господин.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено