На 31 март според Църковния календар се почита паметта на Преподобни Ипатий, епископ Гангърски. Св. Ипатий, епископ Гангърски, бил един от 318-те свети отци, участвали в Първия Вселенски събор, свикан в Никея през 325 г. при царуването на Константин Велики.

Свети Ипатий получил от Бога дар на чудотворство, той изцелявал различни недъзи и изгонвал бесове.

В едно село превърнал горчивата вода от планинския извор в сладка, а на друго място, по неговата молитва, от земята потекъл извор с топла лековита вода.

Веднъж, през една тъмна нощ, когато вървял край реката, във водата се появили пламъци, които му показвали пътя, за да не се отклони и да падне в реката. 

Ипатий успял с помощта на молитва да убие и една страшна змия, която при царуването на Констанций се настанила пред входа на съкровищницата и не пускала никой да мине.

А тя била твърде страшна - дължината й била около шестдесет лакти (лакът - мярка за дължина, равна на 46,2 см.

Заповядал извън града да разпалят голяма пещ.

Взел светителския си жезъл и с Божията помощ повел змията като пленник.

Повел я през града до мястото, където била запалена пещта, и й заповядал да влезе вътре.

Змията се хвърлила вътре и изгоряла, а всички присъстващи повярвали в чудотворната сила на стареца. Когато светецът се завръщал на своя светителски престол, последователи на учението на Новат му устроили засада в един тесен проход между планинска пропаст и брега на едно блато, въоръжени с ножове и колове.

Щом приближил, те го нападнали внезапно, наранили го тежко и го хвърлили от високия бряг в тинята на блатото.

Убийците скрили тялото му в една пещера наблизо.

Земеделецът, чиято била пещерата, в която си държал сламата, открил тленните останки на светеца и съобщил на жителите на града.

Всички се стекли и погребали с почести Ипатий. Мощите му били пренесени от християните в Гангра.

Когато тялото на светеца било погребано, убийцата му се изцелила от беснуването; и останалите съучастниците в убийството, които допреди били бесновати, се изцелили при гроба на светеца, който и след смъртта си вършел добро на враговете си поради своята незлобивост.

И още много други чудеса и изцеления се извършили по неговите молитви над хората, които с вяра отивали при гроба му.