Открийте ни и в

България

Почитаме паметта на св. мъченици Никон и Лука Одрински и св. Лидия

За св. Лидия се твърди, че е първата християнска мъченица в Европа

bgvoice

публикувано

на

В град Неапол, в областта Кампания, живял знатен и храбър воин, който изпъквал с необикновената си красота, името му било Никон. Баща му, грък езичник, възпитавал сина си в идолопоклонство, майката обаче била християнка и го учела да познава Христа. Тя му говорела за силата на кръста Господен:

– Скъпи синко, ако по време на война те заплашва опасност, осенявай се по-често с кръстното знамение и така ще се избавиш не само от плен, но и от каквото и да било нараняване. Нито стрела, ни копие, нито меч ще те засегнат и ще останеш невредим и в най-страшните премеждия на боя.

И ето, веднъж римските войници били изпратени срещу неприятеля. Потеглил и Никон със своя отряд. В едно от най-кръвопролитните сражения той се оказал в голяма опасност, пред прага на гибелта. Като видял да падат мнозина от неговите воини, той разбрал, че го чака неминуема смърт. Тогава си спомнил думите и наставленията на майка си, вдигнал очи към небето, осенил се с кръстния знак.

След тези думи усетил, че се изпълва с необикновена смелост и се устремил напред с копие в ръка. Скоро повалил около 180 храбри неприятелски войници, другите обърнал в бягство, тъй че никой не можал да му устои. Така по чудодеен начин се проявила в него силата на Кръста Христов!

След края на войната всеки се отправил към вкъщи, и свети Никон се завърнал у дома. Като възхвалял Бога, той разказал на майка си какво направил с него Иисус Христос чрез силата на своя кръст.

По едно време напуснал дома си, Никон отишъл на пристанището, качил се на един кораб и отплувал за Константинопол.

Неговите началници и войници дълго го търсили в Неапол. Накрая отишли при майка му и я попитали къде е синът й. Тя отвърнала, че не знае къде е отишъл.

А Никон, воден от Божията благодат, пристигнал на остров Хиос, изкачил се на една висока планина и прекарал там в молитва осем дена.

След светото кръщение блаженият Никон живял в пещерния храм, изучавал Божественото писание и монашеския живот и заради своята кротост бил постриган за монах.

Някои от братята, като виждали смирението и кротостта, поста, въздържанието и всенощното бдение на Никон с молитви и псалмопения, го оприличавали на Божий ангел. Той бил търпелив в трудовете си, велик в любовта, несравним в поста, в учението и четенето на книги ­- ненаситен, не изнемогвал по време на нощните молитви и във всички монашески подвизи бил прилежен и усърден.

Преподобният Никон заедно с тях и с учениците си отплувал на един кораб за Сицилия. Хвърлили котва недалеч от високата Тавроменийска планина. Слезли на брега и след дълъг преход стигнали до река Асинос, близо до която на едно запустяло място, наречено Хигия, намерили голяма стара каменна баня, където се установили. Мястото било много красиво и усамотено, а земята се оказала добра за работа. Засадили лози и овощни дръвчета и заживели там. Преподобният Никон кръстил деветимата свои приятели от военната служба и ги постригал за монаси.

След смъртта му честното тяло на мъченика останало да лежи непогребано под едно дърво. Минал от там един пастир, обладан от зъл дух, и като го открил, веднага паднал на земята.

Изцеленият пастир отишъл да разкаже за чудото на жителите на тази страна. Щом научил, епископът на град Месина, заедно с клира, отишъл да вземе многострадалното тяло на свещеномъченика. В банята открили и телата на неговите свети ученици ­цели и невредими и с почит ги погребали на подобаващо място заедно с учителя Никон.

Свети преподобномъченик Лука Одрински се родил в Одрин, в семейството на българите Атанас и Домница. След ранната смърт на бащата неговата майка го пратила за отглеждане в дома на богат търговец от Стара Загора. Когато търговецът се отправил към Русия, 13-годишният Лука го придружил и на връщане се отбили в Цариград. Там младежът влязъл в конфликт с едно турче, сбили се и останалите възрастни турци заради дързостта му искали да го убият. За да се спаси, свети Лука заявил, че ще се откаже от християнството и ще стане мюсюлманин.

Свети преподобномъченик Лука Одрински бил обесен на 23 март 1802 г., на 16-годишна възраст. След като висяло на бесилката в продължение на 3 дни, тялото на светеца било изхвърлено в морето. Тленните му останки били погребани от християните с подобаваща почит.

За св. Лидия се твърди, че е първата християнска мъченица в Европа. Според по-широко разпространената версия за живота й, тя е живяла през I в. от н.е. – била бедна жена, която продавала платове, и пострадала заради вярата си в Христа. В друго житие на Лидия пък се казва, че е била съпруга на богат човек – съветник на император Адриан (117 – 138 г.), и двойката имала двама синове. Лидия посетила беседа на апостол Павел по време на негова мисия в града, в който живеели, поканила го в дома си, и после тя и мъжът й приели християнската вяра. Заради това семейството било подложено на репресии и заплатило за вярата си със смърт.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

България

Обучението в България става присъствено от 31 май

В най-малко 300 училища учебната година ще бъде удължена

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: БТА

От  31 май се разрешава присъственият учебен процес на всички ученици в България. Това гласи заповед на министъра на здравеопазването.

От същата дата се допуска и провеждането в присъствена среда на групови извънкласни дейности и занимания, дейности по интереси, занимални и други, организирани в училищна и извънучилищна среда, се посочва в заповедта.

В най-малко 300 училища учебната година ще бъде удължена. В края на 2020 г. те са прекъснали временно обучението на учениците от 1. до 6. клас.

Удължава се учебната година за около 300 училища, останалите сами решават

Вместо редовни учебни часове в електронна среда тогава те са предлагали извънкласни и проектни дейности и/или подкрепа за преодоляване на трудности при усвояване на материала.

Останалите училища могат да използват допълнителните две седмици за учениците от 4. до 6. клас и съответно три седмици за учениците от 1. до 3. клас по два начина – за задължителни занимания за децата с необходимост от наваксване на учебен материал; – за извънкласни дейности по интереси за останалите ученици, участието в които е по желание на родителите.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Децата до 5 г. влизат по нови правила в България

От 19 май временно се забранява влизането в България на лица, пристигащи от някои държави

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

От 19 май отрицателен PCR или антигенен тест няма да се изисква за влизане у нас на деца до 5-годишна възраст, които са български граждани, или граждани на определени страни, се посочва в заповед на Министерството на здравеопазването.

Това са държави-членки на ЕС, на страните по Шенгенското споразумение, на Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, Австралийски съюз, Канада, Съединени американски щати, Япония, Нова Зеландия, Китайска народна република, Република Руанда, Република Корея, Кралство Тайланд, Република Тунис, Източна република Уругвай, Обединените арабски емирства, Грузия, Украйна, Република Северна Македония, Република Сърбия, Република Албания, Косово, Босна и Херцеговина, Черна гора, Република Молдова, Руска Федерация, Израел, Държавата Кувейт, Република Беларус и Република Турция.

Със заповедта, считано от 19 май, временно се забранява влизането в България на лица, пристигащи от Индия, Бангладеш, Непал, Мианмар, Бутан, Шри Ланка, Пакистан, Малдиви, Бразилия и държави и територии в Африка.

Изключение са българските граждани и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване у нас и членовете на техните семейства. Българските граждани и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на България и членовете на техните семейства, пристигащи от тези места, подлежат на 10-дневна карантина.

В заповедта са посочени държави и територии в Африка, които не попадат в обхвата на забраната за влизане у нас.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Австрия с нова разпоредба за влизащите, България е сред сигурните страни от първа група

Държавите са разделени на групи, като влизащите са длъжни са представят специални удостоверения

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн: БТА

От утре в Австрия отварят врати хотелите, ресторантите и всички туристически съоръжения, спортни зали, кина и театри, но при спазване на строги мерки за сигурност. Право да ги посещават имат хората, които представят отрицателен PCR тест или удостоверение за поставена ваксина или за прекаран COVID-19.

Строги са правилата и за влизащите в Австрия, които също са в сила от утре. Държавите са разделени на групи, като влизащите са длъжни са представят едно от трите изброени по-горе удостоверения. Според броя на новозаразените в тях държавите са разпределенси в три групи:

Първа група – държави с нисък брой новозаразени, сред които е България. Допустима е всякаква причина за влизане в страната, включително с цел туризъм. Пристигащите от тези държави не се поставят под карантина, но са длъжни да представят един от изискваните документа: PCR тест, не по-стар от 72 часа, доказателство за поставена ваксина, например международен ваксинационен паспорт с нанесени данни за поставена на една от одобрените от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) ваксина, или сертификат за прекаран ковид. Като сертификат служи издадено от лекар или здравни власти удостоверение за прекарано през последните шест месеца заболяване. Със силата на сертификат е и удостоверение за неутрализиращи антитела, не по-старо от три месеца. Документите трябва да са на немски или английски език. В случай че влизащият не разполага с един от трите документа, е необходимо в 24-часов срок да си направи PCR тест и да остане под карантина до изчакване на резултата.

Австрия отменя част от мерките срещу коронавируса на 19 май

При отрицателен резултат карантината се прекратява.

В списъка освен България са включени следните държави: Андора, Австралия, Белгия, Ватикана, Германия, Гърция, Дания, Естония, Израел, Ирландия, Испания, Италия, Латвия, Лихтенщайн, Люксембург, Малта, Монако, Нова Зеландия, Норвегия, Полша, Португалия, Румъния, Сан Марино, Сингапур, Словакия, Словения, Унгария, Финландия, Франция, Чехия, Швейцария и Южна Корея.

Втора група – рискови държави, при влизане от които се изисква един от изброените по-горе документи. Ако влизащият не разполага с документ, е необходимо да направи си тест в рамките на 24 часа. Пътниците от тези страни, които представят тест или правят тест на място, са задължени да останат под карантина, която може да бъде прекъсната след петия ден след представяне на нов отрицателен тест. Денят на влизане в Австрия не се брои. Представилите документ за ваксинация или оздравяване не са под карантина. В този списък влизат Кипър, Литва, Нидерландия, Швеция и Хърватия.

Трета група – държави с разпространени варианти на вируса, при влизане от които е необходим PCR тест и се спазва задължителна карантина. Засега това са Бразилия, Индия и Република Южна Африка. Влизането от тези три държави е много ограничено, разрешено е само на австрийски граждани и хора с постоянен адрес в Австрия. Възможно е и влизане по хуманитарни причини или в интерес на Република Австрия. Хората представят отрицателен PCR тест, независимо дали са имунизирани или са прекарали болестта. Забраната за кацане на самолети от тези три страни се удължава до 6 юли включително.
Влизането в Австрия от държави, които не са включени в изброените три групи, е принципно забранено и се разрешава само по изключение, например за работа или следване. Ако бъде допуснато влизане в страната, хората трябва да представят един от изброените документи, ако това е тест – спазват карантина, а в случай че е медицински документ за ваксиниране или прекарано заболяване – са освободени. Карантината може да бъде прекъсната след петия ден при представяне на нов отрицателен PCR тест.

Децата над 10 години трябва да се тестват, но е валиден статусът на имунитет на родителите, респективно на хората, натоварени с надзора на децата. Задължението за спазване на карантина е принципно валидно и за децата, но отпада ако родителите или надзорните лица са освободени от нея.

Преди всяко влизане в Австрия е необходима регистрация на адрес https://entry.ptc.gv.at , която да бъде направена най-рано 72 часа преди влизането в Австрия.

Новата наредба за влизане в Австрия засега е валидна до 30 юни 2021 година включително.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
Времето в България: Облачно, слаби превалявания от сняг

Максималните температури в по-голямата част от страната ще са между 1° и 6°

Затвори