Църквата на 27 януари чества пренасянето на мощите на Св. Йоан Златоуст. Св. Йоан Златоуст е един от тримата светители (вселенски учители) наравно с Василий Велики Кесарийски и Григорий Богослов.

Той е оставил най-голямото по обем богословско творчество в Източната църква. Бил е епископ на Константинопол шест и половина години. Наречен е „Златоуст“ заради неговото красноречие. Свети негови мощи почиват в катедралата "Св. Петър" в Рим. Чества се още на 13 ноември и на 30 януари.

На днешния ден се възпоменава тържественото връщане на светите му мощи на 27 януари 438 г. от Комана в Цариград и полагането им в църквата "Св. Апостоли", където била погребана и причинителката на неговите страдания, императрица Евдоксия, съпруга на източния император Аркадий. Босфорът почернял от лодките на посрещачите, както било и при връщането на светителя от първото заточение.

Синът и дъщерята на Аркадий и Евдоксия – Теодосий ІІ и сестра му Пулхерия - се молели пред гробницата на св. Йоан Златоуст за опрощаването на техните родители. През време на Латинската империя светите му мощи били отнесени в Рим и сега почиват в катедралата "Св. Петър".

Литературното наследство на Йоан Златоуст – трактати, писма (около 240) и проповеди, е колосално. Съхранили са се повече от 1900 ръкописи с негови съчинения. Те се компилират и цитират от негово време досега от огромно число по-късни автори. Преведен е на почти всички езици.

Най-пълното издание на съчиненията му излиза в печат в Париж през 1718-1738 г. в 13 тома. Едно от най-значителните му творения са тълкуванията му върху посланията на св. ап. Павел (34 беседи). Мощи на Йоан Златоуст се пазят и в седалището на Вселенската патриаршия в Цариград, Турция, в църквата „Свети Георги“. Днес имен ден празнуват всички с името Евлоги.