Открийте ни и в

България

Почитаме преп. Ксенофонт, Мария и синовете им, имен ден празнуват Живко и Живка

Ксенофонт раздал цялото си имущество на бедните и отишъл в пустинята

публикувано

на

На 26 януари Православната църква отбелязва деня на св. преп. Ксенофонт, Мария и синовете им Йоан и Аркадий – празник на живота и избавлението.

Преподобни Ксенофонт, съпругата му Мария и техните синове Йоан и Аркадий живели през V век в Цариград. Ксенофонт бил знатен патриций и Бог благословил християнският му брак с двама сина – Йоан и Аркадий. Голямо било благочестието на този богат велможа, който вършил всичко, за да даде на любимите си деца съвършено възпитание не само чрез едно блестящо образование, но и с личния си образцов пример на крайно добродетелен християнин.

За да обогати техните знания, той ги изпратил да се учат в стария финикийски град Бейрут, където по онова време имало прочуто училище. При изпращането им благородният баща произнесъл дълго и прекрасно наставление, което е достатъчно за цял учебник по истинско християнско възпитание.

Ненадейно в морето се извила все по-застрашителна буря. Братята преживели корабокрушение, което ги разделило. Пълно крушение разчупило на парчета кораба, момчетата съблекли дрехите си, заловили се за отделни корабни отломки и огромните вълни ги откъснали един от други в различни посоки. Повече никой никого не видял. Всеки мислел другия за погинал.

Излязъл на морския бряг, Йоан скърбял повече за смъртта на милия си брат. Подобна била съдбата и на по-младия брат Аркадий. Сродни по кръв и по дух, двамата братя стигнали до едни и същи решения след преживяната катастрофа. Той имал щастието да срещне на пътя си един прозорлив и свят старец, който го утешил със съобщението, че брат му и останалите техни спътници от кораба са живи и че всички са постъпили в манастири.

След като страшната вест достигнала до родителите, те веднага получили видение, че децата им са живи и здрави.

На сутринта решили да заминат за Йерусалим. Когато били в околностите на реката Йордан, те срещнали прозорливия старец на малкия си син Аркадий. Той устроил общата щастлива среща най-напред между двамата братя – монаси, а след това и на синовете с техните родители.

В страноприемницата, където били отседнали Ксенофонт и Мария, старецът накарал Аркадий да разкаже пред родителите си своята и на брата си история.

След като щастливото семейство отново се събрало, в знак на благодарност към Божията милост Мария постъпила в манастир и била удостоена с дара на чудотворството.

Йоан, Аркадий и Ксенофонт, след като раздал цялото си имущество на бедните и освободил всичките си роби, пък се отдали на отшелнически живот в пустинята. Семейството било причислено от църквата в лика на светците.

Днес имен ден празнуват Живко и Живка. Името Живко има славянски произход, означава „жизнен” и е израз на родителското желание детето да е живо и здраво.

Освен през януари именият им ден се чества и в първия петък след Великден, известен още като Светлия петък.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА