На 12 януари Православната църква почита паметта на великомъченица Света Татяна. Татяна се родила в Рим в семейството на знатни родители. Баща й, който три пъти бил консул, бил таен християнин и се отличавал с богобоязливост.

Той възпитал дъщеря си в благочестие и страх Божий и я научил на Божественото писание. Когато света Татяна достигнала пълнолетие, тя пожелала да прекара живота си в целомъдрие. Но римският император я принудил да направи жертвоприношение в храма на Аполон. Татяна изповядвала християнската вяра и отказала да се подчини, паднала на колене и започнала да се моли на Бог - силата на искрените й думи счупила статуята на хиляди парчета.

Последвали жестоки изтезания, с които искали да я принудят да се отрече от Христа. Но всеки ден, когато мъчителите й идвали отново, те намирали Татяна здрава и несъкрушима - тя не спирала да се моли на Бог да им прости и да отвори очите им за Него.

Чудото потресло римските войници и те паднали на колене, разкаяли се и я помолили да им прости. Императорът се разгневил още повече - посякъл войниците си, а Татяна хвърлил на изгладнели лъвове, но дори те не я докоснали, а започнали да се галят в нозете й. Най-накрая заповядал да бъде обезглавена.

Същата участ постигнала и бащата на мъченицата. Заради нечовешките мъчения, на които е подложена, църквата я канонизира като света великомъченица Татяна. Св. мъченица Татяна е много почитана в Русия, а самото име се счита точно за руско. С указ на императрица Елисавета Петровна през 1755 г. датата 12 януари, Татянинден, е обявен за Ден на Московския университет, а малко по- късно в Русия се счита за ден на всички студенти. 

Днес празнуват всички, които носят името Татяна и Таня.