На 18 октомври почитаме св. Злата Мъгленска, считана за покровителка на българите в чужбина. Църквата почита и паметта на св. Лука. Според преданията тя е българска и гръцка светица и великомъченица, живяла през 18 век по време на османското владичество в Македония.

Родена в бедно семейство в село Слатина, сред трите си сестри, тя от малка се отличава със смиреност, благочестивост, твърда и непоколебима вяра в Господ. Рядката хубост на девойката й донася големи изпитания като послушничка в Ошинския манастир Според житието на светицата млад турчин я издебва и отвлича.

Поискал от нея да се отрече от вярата си и да се омъжи за него. Тя не склонила дори пред молбите на близките си да се отвърне от християнската вяра. Турците дълго и безмилостно я изтезавали, след това я обесили и насекли тялото й на късове. Пречистена в огъня на страданията, Злата Мъгленска предала душата си на Бога на 18 октомври 1795 година.

През 2009 г. по идея на историка проф. Пламен Павлов св. Злата Мъгленска е избрана за небесна застъпница на българките в чужбина. Държавната агенция за българите в чужбина при председателството на Райна Манджукова учредява наградата "Българка на годината" на името на Света Злата Мъгленска, която се обявява всяка година на 21 януари. Православната църква почита и паметта и на св. Лука.

Свети Лука бил апостол от Седемдесетте и спътник на св. ап. Павел, който споменава за него в Посланието до колосяни: "Поздравява ви Лука, многообичният лекар". Написал е третото Евангелие и книгата "Деяния на светите апостоли". Свети Лука се родил в Антиохия Сирийска. Бил лекар и живописец според свидетелството на Филосторгий и Никифор Калист.

Според Преданието той нарисувал иконата на Божията Майка и много проповядвал за Христа, най-вече ­в Египет и Беотия (Средна Гърция). Загинал мъченически на 80-годишна възраст в гръцката страна Ахаия. В 360 година мощите му били пренесени в Константинопол.