Открийте ни и в

Православие

Почитаме св. Климент Охридски – първоучител на българския народ, имен ден празнуват Климент, Климентина и Клементина

След смъртта на Методий през 885 г. Климент е прогонен от Моравия и идва в България

публикувано

на

На 25 ноември Българската православна църква почита паметта на св. Климент Охридски, архиепископ Охридски, първоучител на българския народ. Той е един от учениците на светите братя Кирил и Методий – създатели на славянската писменост и покровители на Европа.

Св. Климент Охридски е средновековен учен и първият епископ, проповядвал на български език. Предполага се, че Климент е роден в Югозападна България. Смята се, че Климент е участвал на млади години още в хазарската мисия на Кирил и Методий през 859-861 г. Климент участва и в мисията на Кирил и Методий във Великоморавия като техен ученик.

В някои по-късни славянски жития се казва, че презвитер Климент е бил ръкоположен заедно с Наум в свещенически сан от папата в Рим, преди смъртта на св. Кирил.

Св. Климент Охридски е един от най-значимите автори на старобългарски език. Той пише жития, похвални слова, църковни химни, превежда църковни текстове. В науката се посочват от 15 до 50 негови съчинения. В “Краткото житие” се казва, че той “измислил и други форми на буквите за по-голяма яснота от ония, които изнамерил мъдрият Кирил”.

Затова обикновено се смята, че той въвежда и кирилицата, макар че е по-вероятно е тя да се е развивала постепенно под силно византийско влияние в Преславската книжовна школа в началото на 10 век.

След смъртта на Методий през 885 г. Климент е прогонен от Моравия с други ученици и идва в България. Цар Борис І ги приема и им възлага обучението на свещеници на старобългарски език. Климент основава просветна школа в Охрид, смятана за първия славянски университет. В нея за седем години обучава близо 3500 ученици. По-късно, при цар Симеон, е ръкоположен за епископ. Св. Климент Охридски е автор на забележителни за времето си съчинения – жития, похвални слова, химни. Известен е и с преводаческата си дейност.

В края на живота си Охридският чудотворец превел и Цветния триод.

Климент Охридски умира на 27 юли 916 г. Погребан е в притвора на манастирската църква „Св. Пантелеймон”. Заради своите дела след смъртта си епископ Климент е канонизиран.

Имен ден празнуват Климент, Климентина и Клементина.

Софийският университет, чийто патрон е Св. Климент Охридски, също празнува на този ден. Той е най-старото висше учебно заведение в България. Началото му е поставено на 1 октомври 1888 г.

Днес църквата чества и паметта на Св. великомъченик Меркурий. Разрешава се вино, елей и риба.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено