Открийте ни и в

Православие

Св. Теодосий Търновски е учителят на св. патриарх Евтимий, имен ден празнуват Теодосий, Тео, Теодосия, Досьо, Доско, Дочо, Дочка

Св. Теодосий бил надарен и с пророчески способности

публикувано

на

На 27 ноември Българската православна църква почита живота и делото на Свети преподобни Теодосий Търновски. Той бил ученик на преподобни Григорий Синаит, основателя на исихасткото учение. В пост и молитва се подвизавал в Келифарската гора край Велико Търново, където основал манастир и просветна школа.

Св. преподобен Теодосий Търновски криел своя род, тъй като бил изцяло отдаден на Бога. Родил се около 1300 г. във Видинския край в благородно семейство. Младият Теодосий първо се явил във Видин, след което станал монах в манастира “Св. Никола” при Арчар.

Търсейки учител, който да го наставлява в духовното усъвършенстване, монахът отишъл в “царстващия град на българите Търново“.

Със своята исихастка школа Теодосий Търновски създава нова епоха в Българската църква, която повдига духа и културата на монашеството и на православното благочестие.

Негов ревностен следовник е св. Евтимий Търновски.

Без да заема архиерейски сан, благодарение на авторитета си на свети човек, Теодосий Търновски е водач в борбата на Православната църква срещу ересите. 3аставя цар Иван Александър и тогавашния търновски патриарх Теодосий да свикат църковен събор през 1350 г. в Търново, на който са осъдени ересите.

Св. Теодосий превежда от гръцки на български език книги c творенията на светите отци, но за жалост няма сведения кои конкретни съчинения.

Св. Теодосий бил надарен и с пророчески способности. Според житиеписеца на Евтимий Григорий Цамблак, Евтимий вижда учителя си Теодосий по време на съзерцателна молитва като огнен стълб.

На другия ден Теодосий предсказва, че Евтимий ще стане търновски патриарх, но и че при него ще бъде разорена тяхната обител и цяла България ще бъде завзета.

Макар да боледувал, св. Теодосий решил да посети своя събрат от Парория, цариградския патриарх Калист І. Той се установил в манастира “Св. Мамант”, където скоро починал – 27 ноември 1363 г.

Неговото житие било написано на гръцки от самия Калист, а след това преведено на старобългарски, според някои учени от самия св. патриарх Евтимий.

Имен ден празнуват Теодосий, Теодоси, Тео, Теодосия, Досьо, Доско, Доска, Дочо, Дочка.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено