Открийте ни и в

Любопитно

Появилият се в Сена кит белуга се следи с дронове, преди да се опитат да го върнат обратно в океана

Той обикновено се среща в арктически и субарктически води, както и в залива на Св. Лорънс в Квебек

публикувано

на

Френските власти и учени се опитват да оценят здравословното състояние на кит белуга, забелязан да се скита из Сена, преди да планират как да се опитат да го върнат обратно в морето.

След като белугата беше забелязан в реката в сряда, екипите непрекъснато наблюдават движението на кита с помощта на дронове. Въпреки това китът все още е почти на същото място, според Изабел Дорилат-Пуже, говорител на департамента Хере в Нормандия.

Кадри от дрон показват как белугата от време на време излиза на повърхността и лениво плува.

Остава неизвестно защо този конкретен кит се е отклонил толкова далеч от естественото си местообитание.

Той обикновено се среща в арктически и субарктически води, както и в залива на Св. Лорънс в Квебек, Канада, а сега е пристигнал на десетки километри далеч от устието на Сена.

„Предизвикателството сега е да му помогнем да търси храна и да се опитаме да го придружим до океана“, каза Ламия Есемлали, ръководител на екологичната група Sea Shepherd France.

Тя обаче подчерта, че е изключена възможността китът да бъде изваден от водата, тъй като подобно нещо би било много рисковано.

Местната противопожарна служба, която се е заела със задачата да наблюдава кита, каза, че приоритетът е да се оцени здравето на кита, преди да се обмисли каквато и да е намеса.

През септември 2018 г. кит белуга беше забелязан в река Темза близо до Грейвсенд, Англия. Той обаче успя сам да се върне в морето след три месеца, съобщава BBC.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено