Открийте ни и в

България

По-богата само от Молдова

публикувано

на

Братска прегръдка – Бойко Борисов посреща френския президент Емануел Макрон в България по време на европредседателството

Отчайваща за мащабите на Европа бедност и нито един изпълнен забележим икономически проект. Това е обобщението на българската 2018 година. Още през първите месеци на годината тема номер 1 бе разработка на БАН и група общественици за АЕЦ „Белене“. Текстът стана публичен, но това не даде ясен отговор нужна ли е още една ядрена централа. Така годината започна ударно с обещания за бързо изработване на план за действие и организиране на търг, на който водещи компании да подадат своите оферти. Това така и не стана факт. Което не попречи в Лондон премиерът Бойко Борисов да се размечтае дори за „балканска централа”, базирана в България. Естествено отново празни думи, хвърлени на вятъра.

Ударно започна 2018 година и за големите газови надежди. Обнадеждени от първите обществени поръчки на проектната компания, всички очакваха първата копка за новата газова връзка с Гърция (IGB) през лятото вероятно като кулминация на европредседателството. Проектът се бави близо десетилетие и не е голяма изненада последвалите редица обжалвания и спиране на тръжните процедури. Така в крайна сметка годината завършва без избран изпълнител на строителните работи или доставчик на тръбите.

Самата връзка е един от важните газови пътища за друг мечтан от премиера Борисов проект – хъб „Балкан”. Надеждата за газова артерия, с която да бъде захранен този хъб, бе втората тръба от „Турски поток”. За нея се борят България и Гърция, въпреки че засега не е много ясно готова ли е София да се превърне от транзитьор в търговец на природен газ на фона на липсващите газови хранилища. На този фон турският премиер, видимо доволен, изрече: България направи грешка, като се отказа от „Южен поток“, защото тръбата сега минава през нас. Бойко Борисов се направи, че не го е чул и не му отговори нищо.

Нови заводи в България не се откриват, но затова пък казина бол. Въпреки стагнацията в Турция, откъдето идваха основните играчи, в Свиленград и през 2018-а бе открита поредната игрална зала. В този град единствените работодатели са казината. Неслучайно градската управа реши да даде и последната своя сграда за казино.

И през 2018 г. АЕЦ „Белене“ продължи да си е просто локва, но пък даде хляб на анализатори, икономисти и журналисти да продължат да се упражняват по темата

Това че според всички икономически анализи в Европа България е по-богата единствено от Молдова, никак не стряска управляващите в София. Борисов продължи да се хвали с нови магистрали, а в началото на годината дори насочи всички европейски прожектори към себе си, защото страната бе за 6 месеца ротационен председател на ЕС. ГЕРБ представи това събитие като нечуван и невиждан успех, но на фона на почти разпадаща се Европа и все по-големите проблеми пред трио „М“ – Меркел, Макрон, Мей, светлините както светнаха, така и угаснаха. През декември целият блясък около европредседателството вече беше забравен.

На постоянните критики от Брюксел, че корупцията се чувства просторно в България, ГЕРБ реши да отговори с масови прокурорско-полицейски акции срещу удобни бизнесмени. В смисъл такива, които не са приближени на ГЕРБ – фамилия Баневи, за която от години се знае, че източва предприятия, за да помпи собствената си ненаситност; фамилия Арабаджиеви, за които бе известно – също от години – същото; карнобатския винопроизводител Миню Стайков, по прякор Апаша, приближен на БСП, който има в актива си и дело за убийство.

Луксозният живот на семейство Баневи, осигурен с умишления фалит на няколко предприятия, не бе тайна за никого. Но прокуратурата научи за него едва сега

То бе удобно смачкано навремето от същата прокуратура, която сега реши да го разследва, но вече не за убийството от време оно, а за данъчни престъпления. Рекапитулацията към момента е, че България се сдоби с поредните бегълци от правосъдието. Предупредени навреме, че ще ги арестуват, семейство Арабаджиеви се изпариха. Най-вероятно подсилиха бройката на и без това огромния брой избягали от правосъдието българи, които се топлят в ЮАР.

Сред тях засега не е Делян Пеевски. Него нито прокуратурата го обвинява, нито полицията го търси, нито съдът има намерение да го съди. Той е невинен по всички възможни съмнения за корупция, злоупотреба с власт, данъчни измами и контрабанда. Единствено пред благодетеля си Ахмед Доган би следвало да е с наведена глава. И Пеевски, и Доган захлебиха на гърба на бедна България доста добре през 2018-а. Единият заграби почти всички важни институции.

Голям човек–малък човек: конфликтът на годината между двамата реални господари на България засега не преля във война

Вече е трудно да се намери някоя, в която да не се управлява или в която заместник да не е човек, предан лично на Пеевски. Другият продължи да получава тлъсти хапки с пари с неясен произход. Последната придобивка на Доган стана ТЕЦ-Варна. И тъкмо когато изглеждаше, че в ДПС всичко е наред, Пеевски изглежда реши да се еманципира от боса си. Конфликтът му с почетния председател на ДПС от дворцов се превърна в почти публичен. Наложи се дори Ахмед Доган да вземе думата и на сбирка на актива на ДПС да обяви, че е против управлението на ГЕРБ. Наместо да подемат тази теза, медиите на Пеевски още по-отривисто започнаха да защитават правителството.

И точно когато всички очакваха, че обръгналият на всичко Сокол Доган ще изригне и ще накаже непослушния си доскорошен питомник, той отново взе думата и обяви, че всъщност не е още време за предсрочни избори. Очевидно Пеевски се е оказал толкова силен, че дори менторът му вече предпочита да не се конфронтира с него. И след като в икономиката нямаше такава, а бедността отдавна не е събитие, дали пък това не е истинската новина на 2018 година за България – може би Доган си е намерил майстора?

България

Чалгата в България по-слушана отвсякога

публикувано

на

от

Поп-фолк музиката в България е по-слушана отсякога. Това показва проучване за музикалните предпочитания на българите публикувано от социологическата агенция “Тренд” по поръчка на „24 часа“. От него става ясно, че чалгата не само не е в упадък, както упорито се говори, а вече е абсолютен мейнстрийм, особено сред младите. Всички други стилове се явяват маргинални за българина.

48% декларират, че харесват чалгата, само 41% са категорични, че не я харесват. Разлика във вкуса на столицата и селата има, но не е много голяма. В селата около 65% харесват чалгата, в София – 41%.

Тъй като музикалните стилове в изследването са изброени доста подробно, на пръв поглед от резултатите изглежда, че чалга слушат 21% от българите. По-дълбокото вглеждане в данните обаче показва, че процентът доближава 50.

26% са заявили, че слушат “народна музика”. Вероятно за много от тях това е просто друго, по-благозвучно наименование на поп-фолка.

Този извод се налага и заради факта, че чалгата е слушана най-много от младежите – 48%, а с нарастването на възрастта на респондентите процентът й рязко намалява за сметка на “народната музика”. Много по-вероятно е по-възрастните просто да използват друга дума за чалгата, отколкото да имат предвид автентичен български фолклор.

Отделно от това 2% от респондентите са декларирали, че слушат сръбска музика, други 2% – турска. Значителен брой фенове на чалгата има и сред тези 8%, отговорили че слушат “всякаква” музика и 3-те процента отговорили, че слушат българска музика.

Поп-музиката, която (както личи от името й) е нормално да е най-популярна, е твърдо на второ място. Едва 19% са отговорили, че слушат “поп музика”. Към тях може би трябва да се добавят 8% отговорили, че слушат естрадна музика, 5% отговорили, че слушат диско и 3%, слушащи “забавна музика”.

Рокът не е мъртъв, но е два-три пъти по-непопулярен от чалгата и попа. 14% са отговорили, че слушат рок, към тях би следвашо да се добавят и 2% слушащи хеви метъл.

Рапът, джазът, класическата музика са около и под 4-процентната бариера. 9% са слушателите на някаква “друга музика” непопаднала в изброените жанрове.

Точно два пъти повече (56%) от хората предпочитат български пред чуждестранни (28%) изпълнители.

Едва 29% от българите ходят на концерти. 71% изобщо не го правят. По отношение на ходенето на концерти има огромна диспропорция между София и областните градове, вероятно заради различите възможности за посещение на концерти, коментират от Тренд.

Още една графика, от която личи, че българинът всъщност не си избира много-много музиката, а разчита на това, което му пуснат по радиото и телевизията.

Изследването е проведено сред 1007 души (920 от тях слушащи музика) през месец май 2019 г.

Продължете по-нататък

България

Вашингтон отсъди в полза на България по делото „КТБ“, заведено от Оман

публикувано

на

от

Делото, заведено от Държавния резервен фонд на Оман срещу българската държава заради фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ), приключи окончателно, съобщиха от финансовото министерство. Чуждестранният фонд, който бе акционер в банката, претендираше обезщетение от 80 млн. евро заради отказа на българските власти да се опитат да я спасят. Още през пролетта оманците се отказаха от иска си. Сега Арбитражният съд във Вашингтон е отхвърлил окончателно претенциите им е е наредил на България да се заплатят съдебни разноски.

На 13.08.2019 г. Арбитражният трибунал постанови решение по международното арбитражно дело № ARB/15/43, заведено от Държавния резервен фонд на Оман срещу Република България в Международния център за разрешаване на инвестиционни спорове във Вашингтон, съобщиха от Министерството на финансите. В делото ищецът се оплакваше, че действията на българската държава и БНБ във връзка с поставянето на “Корпоративна търговска банка” АД под особен надзор, отнемането на лиценза и обявяването й в несъстоятелност, както и отказът й да бъде предоставена ликвидна подкрепа или спасителен план под друга форма, представляват нарушения на Договора за взаимно насърчаване и защита на инвестициите между България и Оман.

Продават Гигинския манастир заради дългове към КТБ

“След като България представи две писмени защити, придружени от експертни становища и доказателства, през м. декември 2018 г. Държавният резервен фонд на Оман се отказа от исковете си без право да ги предяви отново. В съответствие с този отказ, решението отхвърля окончателно исковете като неоснователни и осъжда ищеца да заплати всички разноски по делото на България”, допълват от МФ.

Доган сред „късметлиите“: Ще си върне 76 695 лв. от КТБ

Материалите, които българското финансово министерство е представило присъстват в кориците по “Делото КТБ”, което Специализираната прокуратура води срещу Цветан Василев и съучастниците му пред Специализирания наказателен съд у нас. Именно на база тези доказателствата властите в Оман са установили, че банката е била източена от бившия й мажоритарен собственик. Решението на Оман потвърждава тезата на българското държавно обвинение за вината на Цветан Василев по рухването на финансовата пирамида.

У нас “Делото КТБ” пред първата съдебна инстанция ще продължи през есента.

Продължете по-нататък

България

Как да карате с американската си книжка в България?

публикувано

на

от

Българите, които разполагат с американска шофьорска книжка и искат да карат в България трябва да изпълнят и да знаят няколко неща, преди да седнат зад волана в родината си. Според американското посолство лицата, притежаващи американска шофьорска книжка, могат да я използват до три месеца след завръщането си в България.

За целта обаче трябва да имат и българска лична карта. Книжката трябва да е придружена от легазизиран превод, както и да има т.нар. „международна шофьорска книжка“, която се издава от няколко мотоорганизации в САЩ.

Щатският секретариат на Илинойс се извини на българина, останал без книжка (ВИДЕО)

Българите трябва да имат готовност да представят своя паспорт при поискване от страна на пътните полицаи като доказателство, че се намират в страната по-малко от три месеца.

Лицата, възнамеряващи да шофират в България повече от три месеца, трябва да получат българска шофьорска книжка. За тази цел е необходимо да вземат уроци по шофиране и след това да положат изпит.

Американските власти дават и други препоръки, когато работещи и живеещи в САЩ решат да предприемат пътуване извън пределите на страната.

Двоен стандарт или недоразумение – българин с изрядни документи остава без книжка (ВИДЕО)

На първо място трябва да проучим правилата за движение в сътответната страна и точно какви документи са необходими, за да не сме извън закона.

Трябва да бъдат проверени внимателни и маршрутите и дали е безопасно да се минава по тях. В страни като България липсват пътни знаци, има лошо подържани пътища, а покритието на американските застраховки е само при определени случаи.

При пътуване в България се препоръчва и наличието на повече гориво, пътна карта и резервна гума.

В повечето страни е незаконно шофирането без валидна книжкаи застраховка. Трябва да се консултирате с посолството на страната, която планирате да посетите или живеете, за да намерите конкретни изисквания за шофьорската книжка. Много държави не признават шофьорска книжка на САЩ, но повечето приемат Международно разрешение за управление на МПС. То може да не е валидно през цялото време на престоя извън Америка.

Продължете по-нататък

Най-четено

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама