Открийте ни и в

Коронавирусът

По време на дежурство: Пожарникари заплашиха сенатор, не искат да се ваксинират

Според въведените изисквания, целият градски персонал, включително пожарникарите, трябва да е ваксиниран с поне една доза до момента, в който се явят на работа в понеделник

публикувано

на

Сн.: АП/БТА

Четирима пожарникари от Ню Йорк са отстранени от работа, след като по време на дежурство паркираха пожарния автомобил пред офиса на щатски сенатор, поискаха домашния му адрес и заплашиха, че властите ще се окажат с “кръв по ръцете” заради въведеното задължително ваксиниране в града.

Групата от Ladder 113 в Бруклин, отишла в офиса на сенатор Зелнор Мири и поискала да говори с него, въпреки че той като държавен служител нямал участие в решението за мерките в града, взето от кмета Бил де Блазио. Според въведените изисквания, целият градски персонал, включително пожарникарите, трябва да е ваксиниран с поне една доза до момента, в който се явят на работа в понеделник. Тези, които не се ваксинират, ще бъдат пуснати в неплатен отпуск.

Сенаторът не е бил там по това време, но пожарникарите са разговаряли със служител на офиса му.

„Те казаха, че искат да уведомят хората, че камионите няма да се движат и че ще затворят пожарните“, каза за ABC News човек, запознат с разговора. Това беше, каза човекът, „сърдечен разговор“, въпреки че в един момент пожарникарите казаха, че „градът ще има кръв по ръцете си“.

По-малко полицаи и пожарникари, и преливащи кофи за боклук: Ню Йорк Сити се готви за криза

„Мисля, че е крайно неподходящо“, каза Мири, демократ, в интервю за ABC. „Невероятно обезпокоително е, че тези, на които е възложено да пазят безопасността ни, ще бъдат на служба, протестирайки срещу задължителното ваксиниране, което няма нищо общо с държавен служител… Моят персонал е разтърсен, те са разтърсени от това. И честно казано, разстроен съм, че дори водим този разговор”.

Пожарникарите казали на служителя на сенатора, че искат право на избор дали да се ваксинират и изразили мнение, че за тях би било по-безопасно да се тестват всяка седмица.

Началникът на пожарната служба Даниел Нигро нарече действията на огнеборците „крайно неподходящи“.

„Това е крайно неподходящо действие на дежурните членове на този отдел, които трябва да се занимават само с реагиране на спешни случаи и подпомагане на нюйоркчани, а не за тормоз на избран служител и неговия персонал“, каза Нигро в изявление. „Въпросните членове са незабавно освободени от длъжност и ще бъдат подложени на дисциплинарни наказания“.

От понеделник пожарникарите в Ню Йорк сити вероятно ще са с 20% по-малко

Мири заяви, че е доволен от отстраняването на пожарникарите, но това е само първа стъпка. „Вместо да прекарват времето си в заплахи срещу лица на изборна длъжност и общностите, които те представляват, те трябва да се съсредоточат върху предотвратяването и реагирането на извънредни ситуации“, каза Мири.

Пожарникарите са една от най-слабо ваксинираните групи градски работници в Ню Йорк, въпреки че броят им се е увеличил през последния ден преди крайния срок, като 77% от членовете на FDNY са ваксинирани, включително 72% от пожарникарите и 84% от служителите на EMS, към петък вечер. Около 84% от полицейското управление на Ню Йорк е ваксинирано, като 1000 души са получили първите си дози в четвъртък, съобщи комисар Дермот Ший.

Андрю Ансбро, Сн.: АП/БТА

Десетки пожарникари протестираха срещу задължителното ваксиниране пред Gracie Mansion, където живее де Блазио, в четвъртък.

Президентът на Асоциацията на униформените пожарникари Андрю Ансбро предупреди за “катастрофален недостиг на работна ръка”, ако хилядите неваксинирани огнеборци бъдат пуснати в отпуск.

Де Блазио многократно е казвал, че са налице планове за извънредни ситуации и градът не се притеснява от проблемите с персонала.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА