Открийте ни и в

Интернет

По-възрастните потребители на социални мрежи са по-податливи на дезинформация

Експертите призовават за повишено внимание при използване на интернет

публикувано

на

Дезинформацията за войната в Украйна, пандемията и други актуални събития представляват заплаха преди всичко за по-възрастните потребители на WhatsApp, Facebook и други социални мрежи, твърди политолог, специализиран в разпространението на невярна информация.

„Поколението, което не се е сляло с дигиталната ера, е най-уязвимо към влиянието на фалшивите новини“, каза Йозеф Холнбургер, директор на немския център за наблюдение, анализ и стратегии с нестопанска цел, който се занимава с конспиративни теории и екстремистко съдържание.

Възрастните хора, които са влезли в контакт с платформи за съобщения като WhatsApp по-късно в живота, се сблъскват с емоционално заредено съдържание по време на руската инвазия в Украйна, което могат да приемат за даденост.

„Мисля, че затова много образователни кампании трябва да са насочени към възрастовата група над 50 години“, каза Холнбургер.

Той вярва, че служителите, които искат да участват в онлайн кампании за дезинформация и конспиративни теории, трябва да се съсредоточат върху по-възрастните потребители на интернет. Така наречените „дигитални местни жители“ – тези, които са израснали с по-силни медийни умения – могат да говорят с по-възрастните членове на семейството за възможните рискове от използването на интернет.

Проблемът с липсата на медийни компетенции не е толкова силно изразен при децата в училище – казва Холнбургер.

Повече от 60 експерти, участвали в изследването на фондация Vodafone през лятото на 2021 г., потвърдиха тази оценка. Те казаха, че по-възрастните хора са почти два пъти по-уязвими към кампании за дезинформация, отколкото юношите и по-младите възрастни – 74 процента срещу 40%.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА