Открийте ни и в

България

По обратния път: От Германия към България – млади и образовани, но чувстващи се втора ръка. Защо?

Златко Желев

публикувано

на

Снимка: БГНЕС

Те са завършили в Германия, но са решили да живеят в България. Защо са се върнали? Съжаляват ли за избора си? И има ли нещо германско, което биха искали да „пренесат“ в България? Трима млади българи разказват.

Кирил Крумов, Диляна Симеонова и Димитър Дренски, възпитаници на германски ВУЗ-ове, са намерили своето място в България. И не съжаляват за избора си да се завърнат.

„Чувствах се третиран като „втора класа“ човек“

29-годишният Кирил, бакалавър, не съжалява, че се е върнал. Поне засега. Казва, че в Германия е третиран като „втора класа“ човек.

„Имам случай, в който се обаждам на обява за апартамент под наем само час, след като е пусната – и ми отказват, само заради акцента. А няма как някой да го е огледал и взел за един час“, разказва той пред DW.

Днес Кирил се чувства добре в България. Една от причините за това е, че не е успял да се отдалечи прекалено много.

„Не бях прекарал много дълго време в Германия и се връщах достатъчно често, за да не преживея много голям културен шок“, отбелязва той. Смята, че когато в България кажеш, че си завършил в Германия, „хората те приемат по-насериозно“.

Възпитаникът на Манхаймския университет не съжалява за избора си: „Нямам намерение да се връщам в чужбина. А и винаги съм искал да отгледам българчета, а не чужденци“.

Висшисти, върнете се… България ви брои 1200 лева – толкова може, толкова дава

Много от неговите приятели също са се върнали и планират да останат. Въпреки че в България условията на живот са „далеч от идеални“, смята, че стандартът му на живот не е по-лош от стандарта, който е имал в Германия. А и след първите една-две години от завръщането си вече се е отказал да прави сравнения. Смята, че най-големите проблеми на България са „мизерията и селският манталитет на повечето хора“.

И все пак: има ли нещо германско, което Кирил би искал да „внесе“ в България? Категоричен е: образованието.

„В България по мое време се преписваше дори и в елитни гимназии. Затова, когато заминах за Германия, освен че трябваше да уча, трябваше да се науча да уча. А уж трябваше да го мога от училище“.

В навечерието на своите 30, Диляна Симеонова изгражда живота си в София. Взела си е куче, ремонтирала е собствен апартамент, има „страхотна приятелска среда и страхотна работа“.

„За момента не виждам защо да се местя където и да било другаде“, казва тя. Диляна Симеонова е завършва културология и стопанско управление в Манхайм, бакалавър. След това получава пълна стипендия, за да участва в магистърската програма Европейски бизнес и финанси, финансирана по европейска линия – една година обучение в УНСС в София и една година в бизнес училището към университет Нотингам Трент във Великобритания. Но, както сама казва, понякога животът ни изненадва.

„След като взех бакалавърска степен, се завърнах уж за малко в София, за да прекарам повече време с родителите си и да уча за TOEFL и GMAT на спокойствие“. Това „за малко“ продължава вече две години – една година стажува в „Луфтханза Техник“ и една година учи в УНСС. Време, в което е научила много – и не съжалява за решението си да остане. Чувства се добре, макар и да има моменти, в които се чуди защо се е прибрала. „Това са просто моменти“, казва тя.

Благодарна е на родителите си, които всяка ваканция я изпращали в Хайделберг или в Манхайм, при сестра ѝ, за да свиква със странстването и да разширява кръгозора си.

И Диляна – като Кирил, отдавна е спряла да прави сравнения между България и Германия.

„Както не сравнявам себе си с другите хора, така и не сравнявам дома си с чужди домове. За мен България е избраният мой дом и съм фокусирана върху това да го направя по-добър за себе си и за околните. Сравнявам сегашното състояние на България с това, което може да се случи, ако развиваме себе си, бизнеса, с който сме се захванали, ако продължаваме да се интересуваме за състоянието на околната среда“.

Какво от Германия би искала да „внесе“ в България? „Бих искала да мога да разграничавам работния от личния живот по-ярко – така, както германците умеят най-добре. Освен това за мен е изключително важно човек да е работлив и да не се скатава. Работиш ли – работи. Почиваш ли – почивай“, казва Диляна.

„Изборът ми е окончателен“

Димитър Дренски се дипломира като бакалавър от университета „Хайнрих Хайне“ в Дюселдорф. Придобива степен магистър в Задочния университет в Хаген.

„Идеята на образованието ми в чужбина беше да натрупам опит в една от най-добрите икономики в света и да прилагам наученото в България. А за самото завръщане просто се отвори добра възможност“, разказва той.

Димитър не съжалява за избора си, тъй като винаги е искал да се завърне в България. „Смятам го за окончателен.“ Лаконичен е относно сравненията между България и Германия: „И двете страни и среди си имат плюсове и минуси. Сравнявам инфраструктурата, мисленето и поведението на хората, отношението между тях, комуникацията, работната етика и т.н.“

Има няколко качества, които цени в германците и би искал да види и на българска почва: дисциплината, изпипването на детайлите и отговорното отношение към това, което вършиш на работното място. „Позитивното е, че в България има все повече хора, които подхождат изключително професионално към задълженията си и така дават добър пример на останалите“, отбелязва Димитър Дренски.

Получавай BG VOICE по имейл
BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Натисни, за да коментираш

Трябва да влезете в профила си, за да коментирате Login

Коментирайте

България

Sun сметна лятната почивка в България: Отново е най-евтината за британците

Златко Желев

публикувано

на

Виж цялата статия
Снимка: Instagram

Британският вестник „Сън“ посъветва сънародниците си как да спестят пари като почиват преди сезона и съобщава, че в България почивката излиза най-евтина.

Средната икономия за семейство, което ще отиде на почивка през май, вместо праз август, е 27 на сто, пише изданието.

Според експертите на изданието най-добрите дестинации ако „търсите почивка с най-добра стойност? България е най-евтината за 2020 г.“

Позовавайки се на TravelSupermarket средната цена на седмична почивка за четирима струва 1921 британски лири.

Ако обаче семейството издърпа ваканцията през май, тя ще бъде 1511 паунда, като по този начин ще бъдат спестени над 400 паунда за цялото семейство.

Дори юни е по-евтин от август – с 25 на сто, което означава, че почиващите може да сключат „печеливша сделка“, пътувайки само няколко месеца преди сезона.

Ема Гримстър, говорител на TravelSupermarket заявява пред вестника: “Добре е да се възползваме максимално от годините преди семейните почивки да бъдат ограничени до училищни ваканции“.

Тя казва също така, че пътуването по-рано означава много по-меки температури, което е по-добре за децата и по-младите пътници.

Гримсън добавя: “Плажовете и атракциите също са ще бъдат по-малко пренаселени, преди курортите наистина да ги запълнят в края на юли и август”.

Изданието прави и сравнения: TravelSuperMarket предлага оферти за почивки с по седем нощувки в хотел или апартамент и полети до и от дестинацията. Например почивка на Майорка в четиризвезден хотел струва доста по-солено от Българската. 229 паунда на човек, или ходенето на почивка през юни ще струва 217 паунда на човек.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

След Брекзит: намалява броят на българските кандидат-студенти във Великобритания

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
сн. Pixabay

Наблюдава се спад на българските кандидат-студенти за британските университети след Брекзит, съобщава Би Ти Ви.

Тази година документи за прием в университети във Великобритания са подали малко над 1700 зрелостници.

Това е с 10% по-малко в сравнение с миналата година, когато те са били 1900.

Въпреки това най-предпочитани държави остават Великобритания, Германия и Холандия.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Ще получи ли бедния българин печалбата си от одържавените талончета на Божков?

Златко Желев

публикувано

на

Виж цялата статия
Кадър: YouTube

„Законът не е предвидил някаква специална привилегия за хората, които са спечелили с билетчета печалби, и те, конкурирайки се с всички останали кредитори, които при всички случаи ще се окажат много, няма да получат нищо“, коментира пред БНР адвокат Валя Гигова в коментар по темата за изплащане на печалбите на спечелилите от Националната лотария.

Именно в утрешния брой на Държавен вестник се очаква да влязат в сила промените в Закона за хазарта, с който частната лотария на бизнесмена Васил Божков, обвинен в 11 престъпления и забегнал в ОАЕ, ще престане да съществува.

18-ти слага края: "Национална лотария" – талончета няма, но има печеливши

„Големият въпрос е дали промяната на правилата в законодателството е събитие, което изключва отговорността на самата Национална лотария?“, попита адв. Гигова.

По думите й въпросът засяга крайния потребител, който си е купил билетчето, не за да го препродава на трети лица, а за да може сам да спечели.

Държавата закрива лотариите на Божков. Имате да взимате пари – търсете си ги

„По отношение на тях законът е много кратък и казва – печалбите се изплащат по досегашния ред. Това обаче е абсолютно невъзможно по две причини: първо, с влизането на закона в сила се забранява организирането на игри, което означава, че в рамките на организирането на игри се забранява изплащането на печалби; второ, в закона има изрично правило, че вече не могат да се продават и изплащат печалби в обекти, различни от тези, за които е издаден нарочен лиценз. Както всички знаят, малките печалби се изплащаха точно в тези пунктове, където се продаваха самите билети. Очевидно там, където си си купил билета, няма как да получиш печалбата“, коментира юристката.

Казусът с търговците, вложили средства за билети

Печалбите от търкащите талончета – реални. "Национална лотария" готова със списъци

„Тези хора нямат кой знае какви възможности по моя преценка. Законът влиза в сила в тридневен срок от обнародването, което значи, ако утре бъде обнародван, четвъртък-петък той ще е влязъл в сила. От този момент се прекратява организирането на хазартни игри на всички оператори вън от Спортния тотализатор“, изтъкна адв. Гигова.

Из разследването: Божков предлагал 10 бона на ден на член от Комисията по хазарта. Спечели от лотарията му – лъжливи лица

„Организирането на игри обаче включва не само продажбата и разпространението и изплащането на печалби, от този момент насетне няма да могат се продават билетчета повече. Казано иначе, тези търговци, които са си купили билети, няма да могат повече да ги продават на трети лица, крайни потребители, които да печелят евентуално от тези билетчета. Изцяло безпредметна се оказва тяхната покупка“, заключи адвокат Валя Гигова.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada