Открийте ни и в

Коронавирусът

По света: COVID-19 отново тръгна нагоре

В периода между 7 и 13 май са регистрирани общо около 3,4 милиона заразявания, което е с около 0,2 милиона повече, отколкото през предходния подобен период

публикувано

на

Сн.: АП/БТА

След седемседмичен период на спад, честотата на COVID-19 в световен мащаб отново започна да се увеличава. В периода между 7 и 13 май са регистрирани общо около 3,4 милиона заразявания, което е с около 0,2 милиона повече, отколкото през предходния подобен период, обобщава БГНЕС.

Въпреки това броят на жертвите продължава да намалява. Вече четвърта седмица от заразното заболяване са починали по-малко от 20 000 души.

Растеж в Азия

Процентът на инфекциите намалява почти навсякъде в Европа, но се увеличава в Азия и Северна и Южна Америка. В Япония тази седмица отново бяха регистрирани над 40 000 заразени на ден, а в Малайзия, където броят на заразените бързо спадна от началото на март, се наблюдава ново нарастване. В Тайланд спадът се забавя, като през седмицата там се регистрират около 7000-8000 нови случая на ден.

Жители в Шанхай: Хранителната криза е пред вратата ни, има умрели в домовете си от глад

Тази седмица бяха обявени и първите случаи в Северна Корея. Новинарската агенция Ryonhap цитира местни медии, според които в страната са регистрирани над 18 хил. заразени и шест смъртни случая вследствие на болестта. Така до момента само в две държави – Туркменистан с население от около 6 милиона души и островната държава Тувалу в Тихия океан (около 12 000 жители), никой не се е заразил официално с COVID-19.

Америка и Европа

В континенталната част на Северна Америка ситуацията се е влошила в САЩ, където всеки ден се регистрират над 80 000 случая – нещо, което не е наблюдавано в страната от средата на февруари. През тази седмица това е най-високият процент в света. В държавите от Латинска Америка са регистрирани нови огнища в Колумбия и Бразилия.

Сред европейските страни само в Испания се наблюдава сериозно увеличение на случаите, като те достигат нива от средата на март. В същото време във Франция броят на заразените през седмицата е намалял с една трета, в Италия – с една четвърт, а в Германия – почти наполовина.

Бързо расте броят починали с "повишена температура" в Северна Корея

Австралия също не се справя с новата вълна, където тази седмица отново бяха регистрирани повече от 50 000 случая на ден.

Смъртни случаи

В световен мащаб между 7 и 13 май са регистрирани 10,6 хил. смъртни случая, което е с 2,8 хил. по-малко, отколкото през предходния сравним период.

В САЩ през този период са починали над 1,5 хил. души. Германия е на второ място по смъртност – там броят на смъртните случаи възлиза на около 1000.

Рязко нарастване на смъртните случаи е регистрирано в Канада, където за седем дни са регистрирани повече от 500 смъртни случая. В същото време в Обединеното кралство и Южна Корея, където преди това броят на смъртните случаи, причинени от коронавирус, беше един от най-високите, през февруари спаднаха до най-ниското си ниво.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА