Открийте ни и в

Вашето здраве

По-смъртоносен от COVID или опасен като рака? Как климатичните промени влияят на човешкото здраве

Близо 70% от смъртните случаи по света са причинени от болести, които могат да се влошат от глобалното затопляне

публикувано

на

По-смъртоносен от Covid или опасен като рака? Изследователите се опитват да оценят ефектите от изменението на климата върху човешкото здраве, ако международната общност не действа бързо за намаляване на емисиите на парникови газове.

Световната здравна организация (СЗО), която казва, че изменението на климата е най-голямата заплаха за здравето, пред която е изправено човечеството, призова въпросът да бъде в основата на преговорите на срещата на върха за климата (COP27), която се провежда в Египет.

Но уравнението е много сложно, казаха експерти, тъй като парниковият ефект засяга здравето по много различни начини – от непосредствените рискове от повишаване на температурите и екстремни метеорологични условия до дългосрочен недостиг на храна и питейна вода, атмосферни инфекции и болести.

Световната здравна организация (СЗО) изчислява, че изменението на климата ще причини 250 000 допълнителни смъртни случая годишно от недохранване, диария, малария и топлинен удар между 2030 г. и 2050 г.

Това се счита широко за „консервативна оценка“ на истинската стойност, тъй като идва от четири източника, обяснява Джес Бигли, ръководител на политиката в неправителствената организация Глобален алианс за климата и здравето.

„Изменението на климата е мултипликатор на заплахите“, описва тя пред AFP. „С влошаването на изменението на климата ще видим нарастване на най-големите заплахи за човешкото здраве“, добавя тя.

Изправено пред изменението на климата, човечеството трябва да „сътрудничи или да загине“, както предупреди генералният секретар на ООН Антонио Гутериш при откриването на конференцията.

Близо 70% от смъртните случаи по света са причинени от болести, които могат да се влошат от глобалното затопляне, според доклад от тази година на Междуправителствения панел на ООН по изменение на климата.

Друга голяма заплаха идва от недостига на храна. Близо 100 милиона повече хора са били изправени пред остра продоволствена несигурност през 2020 г., отколкото през 1981-2010 г., според доклад от миналия месец на The Lancet Countdown, опит за количествено определяне на въздействието върху здравето от изменението на климата.

Екстремната суша се е увеличила с почти една трета през последните 50 години, добавя докладът, излагайки стотици милиони хора на риск да нямат достъп до чиста вода.

А замърсяването на въздуха е допринесло за 3,3 милиона смъртни случая през 2020 г., 1,2 милиона от които са пряко свързани с емисиите от изкопаеми горива, се казва в доклада.

Изследователите бият тревога, че по-високите температури изтласкват животните, носители на вируси – като комарите – в нови райони, увеличавайки разпространението на съществуващи болести и риска от предаване на нови болести на хората.

Гледайки напред, нова платформа, стартирана миналата седмица от Програмата за развитие на ООН и Лабораторията за въздействие върху климата, предупреди, че глобалното затопляне може да стане по-смъртоносно от рака в някои части на света.

Според най-лошия сценарий на проучването за моделиране, при който емисиите от изкопаеми горива не спадат бързо, изменението на климата може да доведе до повишаване на смъртността с 53 смъртни случая на 100 000 души в световен мащаб до 2100 г. – около два пъти повече от сегашния процент за рак на белия дроб.

За днешното световно население това би означавало 4,2 милиона допълнителни смъртни случая годишно, повече от официалния брой от Covid-19 през 2021 г.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено