Открийте ни и в

България

По-тежки наказания за компютърни престъпления в дневния ред на Народното събрание за 12 май

Депутатите ще разгледат и поправките, предложени в закона за данъка върху добавената стойност за храни и лекарства

публикувано

на

Депутатите ще гласуват промени в Наказателния кодекс, които предвиждат по-тежки санкции за компютърни престъпления.

В пленарната зала влизат и две проекторешения на ГЕРБ, свързани с доклад на Сметната палата за обществените поръчки на Агенция „Пътна инфраструктура“ и за временна комисия за всички меморандуми, подписани от Министерския съвет за последната 1 година.

Поправките в Наказателния кодекс, които депутатите ще гледат на първо четене, завишават максималните наказания за компютърни престъпления сред интелектуалната и индустриалната собственост и за престъпления, свързани с детска сексуална експлоатация в интернет.

За умишлено заразяване на компютърна мрежа, която е част от критичната инфраструктура, наказанието е лишаване от свобода до 12 години и глоба до 20 хиляди лева.

Парламентът ще гласува и дали да създаде временна анкетна комисия по искане на ГЕРБ, в която да разгледа всички меморандуми и писма за намерения, подписани от МС в периода 12 май 2021 до 20 април 2022 година.

Бившите управляващи са провокирани от липсата на ясна и конкретна информация за ангажиментите, които изпълнителната власт поема, и посочват като пример писмото за намерение, което енергийният министър Александър Николов подписа с компанията “Джемкорп”.

В резултат на това партньорство в България се очакват инвестиции за над един милиард долара.

От ГЕРБ настояват още парламентът да поиска от Сметната палата окончателен одитен доклад за сключването и изпълнението на договорите за обществени поръчки от пътната агенция във връзка с толсистемата от началото на проектирането й до края на 2020 г.

Депутатите ще разгледат и поправките, предложени от “Възраждане”, в закона за данъка върху добавената стойност, които предвиждат нулева ставка за храни, лекарства и електроенергия.

Партията на Костадин Костадинов настоява за тази мярка заради високата инфлация и ниската покупателна способност на българските граждани, а по този начин ще бъдат подкрепени домакинствата и бизнеса.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА