Открийте ни и в

България

ПП: Има договорен по-евтин газ, служебният кабинет може да ползва опита ни

Според ПП договорът за втечнен газ трябва само да бъде потвърден от новия кабинет

публикувано

на

ПП: Има договорен газ, служебният кабинет може да ползва нашият опит

Направените твърдения за доставките на газ не са верни, а приоритет на правителството трябва да е осигуряването на надеждни доставки, гласи прессъобщение от “Продължаваме промяната”. Това бе посочено и в телевизионна изява от бившия премиер Кирил Петков, който обясни какво е положението с договорения от неговото правителство газ:

“Както съобщих още миналата седмица, нашето правителство договори нови количества втечнен газ, които да осигурят енергийните ни нужди до пролетта” – каза експремиерът.

Неговите думи противоречат на казаното по-рано на брифинг в МС:

„Ситуацията с доставките на газ е сериозна, да не кажа критична. Имаме недостиг на договорените количества до края на годината. Имаме договорени доставки до края на септември. Прословутите договорени 7 танкера – не са договорени, а сме на ниво оферта, която включва доставки на 3 танкера тази година и опция на още 4 за следващата година”, посочи служебният министър на енергетиката Росен Христов.

Бившите управляващи отхвърлят тези твърдения и подчертават важността на енергийната независимост на България от Русия:

“Както стана ясно още миналата седмица, правителството на Кирил Петков договори нови количества втечнен газ на цени на около 30$ по-ниски от европейските. За да не постави служебния кабинет пред свършен факт с крайна сделка, то осигури възможност за потвърждаване или отхвърляне на офертата за втечнения газ до 19 август, в случай че наследниците му в управлението не успеят да осигурят нужната инфраструктура, или успеят да намерят по-надежден и по-евтин източник на газ.

Пак щаб - този път за газа (ВИДЕО)

За октомври вече имаме договорен слот, за ноември също имаме две опции – служебният кабинет може да ги разгледа. През април правителството на Кирил Петков за две седмици осигури терминал за втечнен газ в Турция – служебният кабинет може да се възползва от този опит.

Апелираме да не се всява страх сред населението и оставаме на разположение да окажем съдействие. Приоритет на служебното правителство трябва да е да осигури надеждни доставки, като колегите не трябва да забравят, че най-големият проблем на руския газ, е, че може да бъде спрян по всяко време.

Припомняме на българското общество, че не Кирил Петков и Александър Николов спряха доставките по газовия договор, а “Газпром” – едностранно и в нарушение на договора с България” – гласи прессъобщението на ПП, като същото бе посочено и от бившия премиер Петков.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено